Hoe diep kunnen Bultruggen duiken? Bultruggen duiken tot ongeveer 200 meter diep. Ze kunnen onderwater blijven gedurende 30 minuten maar de gemiddeld duiken duren slechts zo'n 15 minuten.
Hoe lang een walvis onder water kan blijven, verschilt per soort. Bultruggen kunnen tot een uur onder water blijven, maar komen meestal om de 3 à 7 minuten boven. Een van de diepst duikende soorten, de spitssnuitdolfijn van Cuvier, kan duiken tot een diepte van 3000 meter en blijft dan meer dan drie uur onder water.
Potvissen eten vooral pijlinktvissen, die vaak op grote diepte leven. Potvissen zijn dan ook gespecialiseerd in diep duiken, tot een record-diepte van wel 2800 meter.
Hun maximum snelheid is 27 km per uur. Ze duiken meestal minder dan 10 minuten maar kunnen tot maximaal 45 minuten onder water blijven. Voor een lange duik heft de bultrug zijn staart.
Bultruggen kunnen wel 19 meter lang worden. Ondanks hun grootte worden ze beschouwd als veilig om mee te zwemmen.
Bultruggen kunnen wel 18 meter lang worden en 30.000 kilo wegen. Op hun kop hebben ze knobbels zitten. Deze werken als sensoren en vertellen de bultrug veel over de omgeving waarin hij zich bevindt. Wanneer ze naar beneden duiken komt hun rug als een bult boven het water uit.
Wetenschappers hebben ontdekt hoe zeezoogdieren zo lang onder water kunnen blijven zonder zuurstof: ze hebben elektrisch geladen proteïnen in hun bloed. De potvis kan tot 90 minuten onder water blijven, op zoek naar voedsel, zonder te ademen.
De diepte waarop de blauwe vinvis leeft varieert. Bij normaal foerageergedrag blijft hij minder dan 100 meter onder het zeeoppervlak. Van exemplaren die geharpoeneerd waren is bekend dat ze tot 500 meter diep kunnen duiken om te ontkomen.
Het idee dat walvissen mensen doorslikken, bestaat al heel lang in de mythologie. Veel mensen geloven dan ook dat het waar is. Toch is het voor alle walvissoorten op één na, de potvis, wetenschappelijk gezien onmogelijk om iets zo groot als een mens door te slikken.
De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
De zwaarste blauwe vinvis ooit gewogen is een vrouwtje van 190 ton, met een lengte van 27,60 m. Het dier werd in 1947 in de Noordelijke IJszee gevangen. De langste blauwe vinvis ooit gemeten is een vrouwtje van 33,85 m, gevangen bij Grytviken (Zuid-Georgië) in 1909.
De orka kan 5,5 tot 10 meter lang worden en is daarmee vaak groter dan enkele baleinwalvissen zoals de dwergvinvis en de dwergwalvis die respectievelijk “maar” 7 tot 10 meter en 5,5 tot 6,5 meter lang worden.
Toen de naam in het Engels werd vertaald, werd het 'killer whales'. Hoewel bekend is dat orka's op verschillende diersoorten jagen, zijn er geen gedocumenteerde gevallen van wilde orka's die mensen hebben aangevallen.
De walvis lag verticaal in het water, met zijn neus naar beneden. Vreemd, want normaal gezien slapen walvissen aan de oppervlakte van het water om te kunnen blijven ademen. Ze laten om de beurt één hersenhelft rusten terwijl de andere ervoor zorgt dat ze blijven zwemmen en alert blijven voor gevaar.
Ze maken lange tochten, en zwemmen soms wel 150 kilometer per dag, op zoek naar eten en om te socialiseren. Orka's werken graag samen.
Zo eet één enkele blauwe vinvis per dag gemiddeld zestien ton aan voedsel, drie keer meer dan waar wetenschappers van uitgingen.
Orka's halen gemiddelde snelheden tussen de 10 en 15 km per uur. Tijdens een korte spurt kunnen ze tot wel 45 km per uur komen.
Orka's zijn goede duikers, ze duiken met gemak 350 meter diep. Als ze duiken kunnen ze ook nog eens lang onder water blijven, namelijk wel 20 minuten, zonder dat ze naar boven moeten om adem te halen!
– Meeste: De blauwe vinvis verblijdt z'n partner tijdens het hoogtepunt met zo'n 20 liter.
Wanneer ze langere afstanden afleggen, zwemmen deze zoogdieren ongeveer 20 kilometer per uur. Meestal zwemmen de vissen op ongeveer 13 meter diepte.Wanneer ze een echte duik nemen, kunnen ze tot wel 506 meter diep zwemmen.
In 2020 werd bekend dat een exemplaar drie uur en 42 minuten onder water was gebleven. Daarmee is de dolfijn van Cuvier, voor zover bekend, het diepst duikende en langst onder water blijvende zoogdier. De dieren brengen een groot deel van de dag door met duiken.
In 2014 dook een Egyptische man naar een diepte van 332 meter, een nieuw record in het Guinness World Record voor de diepste ooit geregistreerde duik. De duik duurde 12 minuten om naar beneden te gaan, maar 15 uur om te stijgen om decompressieziekte te voorkomen.
Gemiddeld duiken ze zeven keer per dag naar een diepte van 1 tot twee kilometer onder het oppervlak. Tussendoor kunnen ze ook nog zo'n 50 tot 800 keer een meter diep duiken, met telkens 2 à 3 minuten rusttijd aan het oppervlak. De dieren kunnen zelfs afdalen naar een diepte van wel 3000 meter.
De penis van het mannetje verschijnt uit deze cloaca, manoeuvreert zich tot onder het schild van het vrouwtje en penetreert daar haar cloaca. Dat gebeurt niet met al te veel privacy. “Mannetjes hebben speciale klauwen aan hun zwemflippers, waardoor ze zich aan een vrouwtje kunnen vastklampen,” zegt Hardt.