Het is wel belangrijk om het gaas flink diep in de grond te hebben, omdat ook een woelrat wel tot 1 meter diepte gangen kan graven. Daarnaast kun je ook woelrattengaas onder je grasmat leggen en kunnen er geen zandhopen ontstaan.
De ondergrondse woelmuis graaft in een dichte gras- of strooisellaag oppervlakkige en tot 40 cm diepe gangen. Ook maken ze gebruik van gangen van andere woelmuizen en mollen. Het gangenstelsel bevat nest- en voorraadkamers.
Woelratten kunnen heel goed graven, dit doen ze met hun poten en tanden. Het gangenstelsel van de woelrat kan wel 100 meter lang zijn en tot 1 meter diep liggen.
Een woelrat wordt ook wel waterrat of molmuis genoemd. Zij komen voornamelijk voor in de buurt van stilstaand zoet water, zoals greppels, meren, riviertjes en hebben voorkeur voor gebieden met steile oevers begroeid met gras of riet. Ze kunnen ook voorkomen op akkerland en in boomgaarden.
Eigenlijk lijkt dit beestje helemaal niet op een rat, het is eigenlijk net een woelmuis, met het enige verschil dat hij groter is dan de woelmuis. Toch wordt de woelrat vaak verward met de bruine rat, misschien wel omdat ze beiden van water houden. De woelrat kan dan ook erg goed zwemmen.
Woelratten bestrijden kun je doen met een speciale woelratklem. De woelrat komt op zijn weg door de gang de klem tegen en loopt erin. Zodra de woelrat de klem raakt, slaat de klem dicht. De woelrat wordt hierbij op slag gedood.
Verstoren omgeving
Door de begroeiing in de tuin schoon en kort houdt, zeker langs waterranden, kunnen de woelratten verjaagt worden. Zorg dat er geen voedselresten achterblijven in de tuin. Laat het gras ook niet te lang worden. Woelratten zijn erg stress gevoelig.
2. Houd het gras kort, zodat natuurlijke vijanden de mollen en muizen ontdekken, geef katten de vrijheid in de tuin. 3. Plant knoflook of keizerskroon: muizen hebben een enorme hekel aan deze planten.
Hij kan niet goed klimmen, maar wel heel goed graven met tanden en poten.
De meeste gaten in het gazon worden door dieren veroorzaakt
Vaak hebben muizen, mieren, vogels of mollen zich in je tuin gevestigd en verraden ze hun aanwezigheid met verschillende gaten in het gazon. Ook grotere dieren zoals dassen, konijnen, egels of ratten kunnen verantwoordelijk zijn voor deze gaten.
Over het algemeen laten woelmuizen zich gemakkelijk vangen in bijvoorbeeld muizenvangkooien of inloopvallen. Met speciale woelmuizenvanger kun je de muizen ook ondergronds vangen. Daarnaast werkt een ultrasone muizenverjager vaak effectief om woelmuizen te tuin uit te jagen.
Loopsporen op de muren, banken, heggen en door beplanting. Ratten onthouden hun routes en gebruiken deze steeds opnieuw – van en naar hun schuilplaatsen. Sporen van buiksmeer op en rond steen, hout of metaal, zoals op opstapjes, drempels, hekwerken en deurposten.
Waarschijnlijk ratten, deze graven vrij ondiepe gangen. De gangen worden ook vaak onder tegels, rij-platen of betonplaten gegraven. Het is een misverstand dat ratten alleen in de buurt van water zitten.
Egels graven vooral 's nachts maar in het najaar duiken de jonge egels ook overdag op, opzoek naar voedsel om hun eerste winterperiode te overleven. Help hen de winter door met extra schuilplaatsen en voedsel te voorzien.
Deze fabel is waar. Muizen en ratten leven in familieverband en zijn daarom nooit alleen. Je kunt er daarom vanuit gaan dat als je één muis of rat ziet, er meer in de buurt te vinden zijn. Daarom is het goed om direct actie te ondernemen om een muizen- of rattenplaag te voorkomen.
Het vinden van een rattenhol is vaak moeilijker dan verwacht. Ingangen zijn gaten in de grond van ongeveer 5 tot 9 cm.
De rat is een alleseter (omnivoor). Hij is dol op granen, maar eet ook zaden, slakken, larven, kikkers, vogeleieren of (delen van) dode dieren. Daarnaast knabbelt hij ook op minder voor de hand liggende dingen als zeep of kaarsen.
Als je woelmuizen in het gazon hebt, kun je ze herkennen aan oneffenheden in het gazon gecombineerd met gaten. De gaten in het gazon kunnen wel een diameter hebben van enkele centimeters groot. Het lijkt net of er met een bezemsteel gaten in de grond zijn geprikt. Meestal zitten de gaten dicht bij elkaar.
Het beste verdelgingstijdstip is de herfst en de vroege winter (voedseltekort). Zij vormen bij ontbranding stikkende zwaveldampen. Heeft alleen succes als de woeldiertjes dichtbij wonen. Als lokaas gebruik je een wortel, een zoete appel, een stuk van de knolselder of een cichoreiwortel (witloof).
Een kleine tuin zal dus meestal maar plaats bieden aan één mol. Omdat die mol zijn eigen territorium heeft, is het verwijderen van je bodemgast vaak zinloos. Het enige wat je doet is een thuis aanbieden aan een nieuw exemplaar.
Mollen in je tuin? Als je wilt dat mollen snel je tuin verlaten, schaf dan een mollenverjager aan. Steek een buis in de grond en in het gat wat ontstaat, moet je de verjager plaatsen. Om de zoveel seconden produceert de verjager een trilling met een bepaalde frequentie waar mollen niet tegen kunnen.
Mollen graven gangen tot zo'n 120 centimeter diep, dit zijn de diepgelegen gangen. Deze gangen zijn ongeveer 5 centimeter breed. De mol graaft soms ook gangen die meer aan de oppervlakte liggen. De ondergrondse gangen zijn soms wel 200 meter lang.
Wanneer je een nieuwe molshoop ziet in je tuin, verspreid je de aarde in het gras eromheen. Zo ontstaan er geen kale plekken in het gras. En na de eerste regenbui zie je nog weinig van de molshoop. Je kan mollen altijd verjagen met toestellen die geluid of trillingen veroorzaken.