Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
De regel hierbij is: schriftelijk condoleren doe je met een handgeschreven boodschap. Veel kaarten zijn voorbedrukt. Dat is prima, maar schrijf er zelf iets persoonlijks bij. Dat kan een herinnering zijn aan de overledene, een woord van medeleven aan de nabestaanden of simpelweg “Gecondoleerd met het verlies van…”
Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd. Wat een intens verdriet en gemis, in onze gedachten zijn we bij jullie.
Zo zijn er enkele online condoleance platformen waar je nabestaanden kunt condoleren met het verlies van een dierbare. Eén van die websites is www.ingedachten.be. Daar kan je jouw medeleven betuigen op verschillende manieren: Een condoleance schrijven in het openbare rouwregister van een overleden dierbare.
De meeste gebruikte manieren om te condoleren zijn:
Gecondoleerd met dit grote verlies en heel veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met het verlies van vader/moeder/broer/zus.
Mensen reageren al snel met "gecondoleerd" of "sterkte" gevolgd met een emoticon van een hartje of een roos. Hier is helemaal niks mis mee, maar als je de nabestaande persoonlijk kent en goed contact onderhoudt met diegene is het wel gepaster om diegene ook persoonlijk te condoleren.
Medeleven tonen tijdens een condoleance
Vaak is het zo dat u beter een standaard zin kunt gebruiken wanneer u de familie niet goed kent. 'Gecondoleerd met uw verlies' is altijd goed. Kent u de familie goed? Dan is een persoonlijk woordje voor de nabestaanden vaak goed om te horen.
Hoe schrijf ik de nabestaanden op de rouwkaart. Dit lijkt een heel simpel onderwerp. Maar je zult nog verstelt staan van wat er mis kan gaan. Op twee plekken op de rouwkaart wordt de relatie tot en/of de nabestaanden genoemd, namelijk in de openingstekst en/of in de namenlijst met de nabestaanden.
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene.
Je oprechte deelneming betuigen aan iemand betekent letterlijk dat je iemand laat weten dat je meedoet en meevoelt met het verdriet. En het echt meent. "Met oprechte deelneming" is een heel ouderwetse uitdrukking.
ð¤: dikke knuffel
De dikke knuffel-emoji kun je in veel situaties gebruiken. Wanneer je goed nieuws wilt vieren, maar ook wanneer je iemand wilt troosten bij slecht nieuws. Met deze emoji zit je eigenlijk altijd goed!
Twee hartjes ð
De twee hartjes. Deze emoji staat voor heldere communicatie en goed contact tussen twee mensen.
❤️ð¥ Hart in vuur en vlam.
Schriftelijk condoleren
Als u verder van de overledene af staat of bent verhinderd om de uitvaart te bezoeken dan kunt u uw medeleven aan de nabestaanden schriftelijk overbrengen. U koopt hiervoor een condoleancekaart die al is voorzien van een tekst.
"Mijn diepste sympathie, ik ben er voor je als je wilt praten." "Mijn medeleven aan u en uw familie." "Ik ben er voor jou als je ooit iemand nodig hebt om gewoon te luisteren." "Het spijt me voor je verlies."
Nadat de dierbare overledene is opgebaard, kan men met familie, vrienden en dichtste kennissen de laatste groet brengen. Vooral voor het rouwproces is dergelijke groet en afscheid nemen onderdeel van het rouwproces.
Absoluut verboden: niets zeggen
Hoe ongemakkelijk je je ook voelt, vermijd de ander en het onderwerp niet. Hoe lastig jij het ook mag vinden om erover te beginnen, jouw ongemak is niets in verhouding met hoe ellendig de ander zich voelt. Get over it, en doe iets.
Als iemand een dierbare heeft verloren zegt men vaak: 'gecondoleerd'. Condoleren is letterlijk je medelijden betonen en is afgeleid van het latijn: 'con dolore'.
Als je thuis een rouwkaart of -brief hebt ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd ben je uitgenodigd voor de uitvaart. Als er een rouwadvertentie in de krant staat met daarin plaats en tijd van de uitvaart, zijn mensen die het lezen in principe ook welkom.
Er is altijd een mogelijkheid om nabestaanden te condoleren. Vaak wordt er een condoleanceavond gehouden, is dit niet het geval dan kan je het doen op de dag van de uitvaart. Dit staat altijd in de rouwkaart of in de rouwadvertentie geschreven zodat je weet wat je kan verwachten.