Wanneer ze om andere redenen van zich moeten laten horen, communiceren ze vaak met de snavel open. De geluiden die met gesloten snavel worden geproduceerd klinken heel anders dan de geluiden die uit de snavel voortkomen. Zo zijn ze lager en veel zachter.
Van andere dinosauriërs is het onbekend hoe ze klonken. “Het onderzoek naar het geluid van dino's is speculatief”, vindt paleontoloog Mark Norell van het Amerikaanse Natuurhistorisch Museum in New York. “Er is geen direct bewijs over hoe het zachte weefsel functioneerde. We kunnen dus niets met zekerheid zeggen.”
Ze vonden bij fossielen van dinosauriërs een holte in de nek, net als bij sommige vogels die koeren. Daardoor konden ze koekoeroekoe-geluiden maken met hun bek dicht, net als duiven.
De kam kon ook gebruikt worden om af te koelen. De meest populaire verklaring is dat er geluiden mee gemaakt konden worden, als met een trompet. Zo konden signalen gegeven worden aan andere leden van een kudde.
Hoewel we naar de exacte herkomst van veel dierennamen alleen maar kunnen raden, is dat bij dinosaurussen, ook al klinken hun namen vrij ingewikkeld, veel eenvoudiger. De namen van dieren zijn door de eeuwen heen gevormd door de gesprekken die mensen over ze hadden.
Mocht je denken dat het zo angstaanjagend klinkt als in de Spielberg films, dan heb je het goed. Want het geluid van een T-Rex is vergelijkbaar met die van de Chinese krokodil. Een zoemende sound waarbij de omgeving vibreert. Dit komt mede door de grootte van het beest.
Deze traditie begon toen de Britse wetenschapper Richard Owen in 1842 de groep zelf Dinosaurus noemde. Deze term vormde hij met de Griekse woorden deinos en sauros, 'verschrikkelijk' en 'hagedis'. Het verschrikkelijke aan de pas ontdekte reptielen was hun grootte.
Hoeveel poept een dino per dag? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een dinosaurus poepte net als veel andere grote planteneters de hele dag door. Er is dus niet 1 grote fossiele drol van de hele dag.
Omdat de paleontologie geen exacte wetenschap is, blijft het giswerk. Als je bedenkt dat een volwassen Argentinosaurus misschien wel 1000 tot 2000 kilo planten at, kun je er van uit gaan dat er iets van 500 of misschien wel 1000 kilo poep per dag uit kwam.
Dinosaurussen of dinosauriërs leefden heel lang geleden: zo'n 225 miljoen jaar terug. Ze zijn 66 miljoen jaar geleden uitgestorven. In die tijd waren er nog geen mensen. De eerste mensen verschenen zo'n 125.000 jaar geleden.
Een reusachtige vleesetende dino blijkt een uitstekende zwemmer te zijn geweest. De vondst van nieuwe resten bewijst dat Spinosaurus aegyptiacus in en rond het water leefde.
Ornithomimus wint de renwedstrijd van de dino's. Hij rende op twee lange, sterke poten. Met zijn verenkleed leek hij behoorlijk op een struisvogel. Als jij op je fiets met de wedstrijd mee zou doen, zou Ornithomimus je met gemak voorbij zoeven, hoe hard je ook trapt.
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
De domste dino? Arme stegosaurus. Hij staat breed bekend als één van de domste dino's die geleefd hebben.
Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren. Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden.
De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper. Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden. In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
Tyrannosaurus was een reusachtige vleeseter, die tot veertien meter lang en acht ton zwaar kon worden. Hij liep op sterke, hoge achterpoten waarbij de horizontale, brede romp in evenwicht gehouden werd door een korte, zware staart. De voorpoten waren heel klein.
De enige nog levende dinosaurus, niet zo'n grote natuurlijk, maar de Tuatara leefde 200 miljoen jaar geleden al, en hij leeft ook nog eens lang, tussen de 100 en 200 jaar.
De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
Een Spinosaurus, een dinosaurus die qua grootte niet onderdeed voor een Tyrannosaurus Rex en zo'n 100 miljoen jaar geleden leefde, op jacht in het water. Tot voor kort dachten wetenschappers dat dit soort dino's uitsluitend op het land leefden.
Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.
De kip is wel vaker de pineut als proefdier. Alle vogels stammen af van de dinosaurus, maar de kip lijkt genetisch nog het meest op een dinosaurus.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
Op het eind van het Krijt, 66 miljoen jaar geleden, stierven de meeste dinosauriërs uit, wellicht ten gevolge van een meteorietinslag. Sommige dinosauriërs overleefden echter, namelijk de groep van de vogels.
Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.