Snij met een Uponor-snijtang de Uni Pipe PLUS op de juiste lengte af. Doe dit met een draaiende beweging. Buig vervolgens de bocht met de hand, een binnen-/buitenbuigveer of met een buigijzer. Kalibreer hierna alle uiteinden van de leidingen met het kalibreergereedschap.
Het buigen van de buis kan op meerdere manieren worden gedaan, bijvoorbeeld met de hand, machinaal of met een veer. De meest voorkomende manier is het toepassen van een binnen- of buitenveer. Door de veer aan te brengen op de plaats van de te maken bocht, buigt men met de hand een bocht in de buis.
Gelukkig kun je met een buigijzer koperen buizen en met een buigveer pvc-buizen zelf de gewenste vorm geven. Het is ook mogelijk om zachte koperen buizen (WICU-buis) te gebruiken. Dit is wel een dure optie.
Stappenplan pbc buizen buigen met een buigveer
Schuif de buigveer in de pijp en zorg ervoor dat deze met 5 centimeter uitsteekt. Op de plek waar de buigveer aanwezig is kunt u de pvc buis handmatig buigen. Als u het juiste resultaat bereikt heeft kunt u de buigveer weer verwijderen door deze te draaien.
Grijze slagvaste elektrabuis
Deze Grijze elektrabuis is beter bestand tegen UV-licht en zal dus minder snel broos worden. De buis kan zowel met een buigveer in de gewenste stand gebogen worden of je kan met de bijbehorende bochten, koppelstukken en klemmen de installatie vormgeven zoals jij dat wilt.
In een 19mm gladde buis mogen maximaal 5 draden 2,5mm2, dit geldt ook voor een flexbuis.
De gevoeligheid voor U.V.-stralen is, afhankelijk van de soort PVC. De gewone PVC XT is niet UV stabiel, echter de PVC slagvast is wel UV bestendig en bovendien goed bestand tegen lage temperaturen. PVC is goed bestand tegen vocht. De geëxtrudeerde platen nemen meer vocht op dan de geperste.
Koperen buizen plooi je met je knie. Bescherm je knie eerst met een doek en buig de buis voorzichtig op je knie tot de gewenste bocht. Buizen uit kunststof plooi je op borsthoogte. Druk de buis met je handpalmen en ellebogen in de gewenste hoek.
Een buigveer is gemaakt van staal. Het is een dunne spiraalvormig geheel dat in verschillende bochten bewogen kan worden. De windingen van deze spiraalveer zitten zeer dicht tegen elkaar aan. Daardoor ontstaat er zo weinig mogelijk ruimte als men de spiraalveer buigt.
Ze worden gebruikt voor alle toepassingen in de installatie, vooral daar, waar extra bescherming nodig is, bijvoorbeeld bij het verleggen in de vloer of muur. Naast de bekende koperen waterleiding buizen kunnen wij ook in veel gevallen kunststof buizen voor U aanleggen.
Eigenschappen PVC schuimplaten
Zo zijn ze uv-bestendig, waterbestendig, weersbestendig, geluid en warmte isolerend en recyclebaar. Daarnaast zijn deze platen niet hard, maar wel sterk. Ook zijn PVC schuimplaten erg buigzaam.
Wilt u weten wat de maat is van de binnenzijde van de PVC buis? Dan neemt u de buitenmaat - 2x de wanddikte. Dus u heeft bijvoorbeeld een maat PVC buis van 32 mm diameter met een wanddikte van 3,0 mm. Dan is de diameter van de binnenkant 32-2x3= 26 mm.
Uponor/unipe mag geperst in de muur.
Uponor RTM is een beproefd systeem en mag in beton gestort worden.
Uponor MLC Thermo 6 mm wordt geleverd met 6 mm isolatie voor warmtebehoud en tegen vorst als de leiding buiten in de grond wordt gelegd.
Een kunststof leidingsysteem is een systeem van kunststof buizen welke aan elkaar verbonden worden met koppelingen. De buizen van een kunststof leidingsysteem worden ook wel alupex, meerlagenbuis of flexibele buis genoemd.
Voor het afdoppen van een waterleiding met een knelkoppeling heeft u twee moersleutels nodig. De moersleutels helpen u de knelkoppeling stevig vast te maken op de waterleiding. Het afdoppen van een waterleiding met een knelkoppeling wordt enkel aangeraden, wanneer dit slechts voor een korte periode is.
Wanneer je een gas of waterleiding (voorlopig) niet meer gebruikt moet deze worden afgesloten met een dop. Dat noemen we afdoppen. Maak hiervoor een afspraak met een loodgieter uit de buurt. Dan weet je zeker dat het lekkage vrij gebeurt.
De toevoeging van zwarte koolstof is een goedkope en doorgaans zeer effectieve manier om UV-bestendige kunststof te maken. Bovendien kunnen gefluoreerde polymeren zoals PTFE en PVDF een zeer goede UV-stabiliteit in hun natuurlijke staat tonen.
Het belangrijkste verschil ten opzichte van PVC-U is de temperatuursbestendigheid. PVC-C is nagechloreerd, waardoor het materiaal bestand is tegen een hogere temperatuur, namelijk +95°C. Vandaar dat PVC-C in de vaktaal soms met de term "High Temp PVC" wordt aangeduid.
DE geschiktheid van de 2 soorten pvc
Omdat PVC-C beter te gebruiken is bij een hogere werktemperatuur is het materiaal geschikt voor het vervoeren van warm water. Daarentegen is PVC-U geschikt voor de stroom van basen, zwakke zuren en zouten, chloor, drinkwater en demiwater.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Het is duidelijk dat je met iemand hebt gesproken die geen verstand van zaken heeft Fabian. Bij 4mm2 mogen er maximaal 3 draden in een 3/4buis (19mm), 2,5mm2 mogen het er 5 zijn. Dat zijn de regels volgens nen1010.