Om een goede laag glazuur aan te kunnen brengen op je werk heb je een goede kwast/penseel nodig. Gebruik een natuurlijke harenkwast die veel haren bevat zoals vb de waaier- of mopkwast van mayco.Vul je kwast volledig, hierdoor voorkom je dat de kwast gaat schuren op je werk.
Het woord zegt het al, onderglazuur moet aangebracht worden op het biscuitgebakken werk en daarna komt er een glazuurlaagje over. Geschikt voor beschilderen en o.a. allerlei druktechnieken . Onderglazuren zijn te koop in poedervorm, in napjes, als potloden en aangemaakt in potjes of flesjes.
Poederglazuur wordt aangemaakt met vloeistof + glazuurpoeder. Om het bezinken van het glazuur tegen te gaan kan je best pehatine toevoegen aan het water (1/3 pehatine en 2/3 water). Hierdoor is het ook makkelijker te kwasten en wordt het glazuur ook veegvast.
Glazuurbak. Na eventjes drogen kunnen de potjes dezelfde dag al terug in de oven. Dit bakproces duurt iets korter (een uur of 8). Naargelang het glazuur dat je gebruikt en waar de stukken voor dienen, gaat de oven naar een temperatuur tussen de 1060 en de 1300 graden.
Wanneer je geen oven hebt, kan je met koudglazuur porseleinverf van Lefranc & Bourgeois Ceramic direct je servies decoreren zonder dat je het daarna hoeft te bakken.
De ongebakken scherf neemt de glazuur anders op dan een gebakken scherf. Zorg ervoor dat de glazuur goed vloeibaar is en niet te dik. Ik raad aan de glazuur goed met water te verdunnen. Zet met de verdunde oplossing twee lagen en daarna eventueel meer lagen niet verdund.
Engobe is in de bouw een meegebakken dunne vloeibare kleilaag over een goed gedroogde dakpan of baksteen om deze van een zekere glans te voorzien, een andere kleur te geven of kleine afwijkingen te camoufleren. Engobe is een glazuurtechniek. Geëngobeerd keramiek is meestal mat of heeft een zijdeglans.
Opnieuw glazuren is een mogelijkheid voor een glazuur wat teleurstelt qua kleur, textuur e.d. Het is mogelijk daaroverheen een nieuwe glazuurlaag te zetten. Dat gaat wat lastig omdat een nieuw glazuur niet makkelijk hecht aan de reeds gebakken glazuurlaag eronder.
Bakken van glazuur
Stook de oven in 4 uur tot 450 graden. Vervolgens kun je de oven in eigen tempo doorstoken tot de max temperatuur. Hier laat je de oven zo'n 10 tot 20 minuten opstaan. Vervolgens laten afkoelen.
Er is speciaal een dichtingsmiddel in de keramische handel die keramiek waterdicht kan maken. Ook geschikt voor gebruikskeramiek. Het is een vloeistof die je in het werk giet, een uur laten staan en er uit gieten. Nu drogen in de oven bij 80 graden of aan de lucht laten drogen, misschien wel enkele dagen.
Om een goede laag glazuur aan te kunnen brengen op je werk heb je een goede kwast/penseel nodig. Gebruik een natuurlijke harenkwast die veel haren bevat zoals vb de waaier- of mopkwast van mayco. Vul je kwast volledig, hierdoor voorkom je dat de kwast gaat schuren op je werk.
Hoe meer pehatine toegevoegd aan het glazuur; hoe 'waterachtiger' het zal zijn. Hoe minder pehatine, des te dekkender het glazuur zal zijn. Een eenvoudig glazuur-recept: 2 maatlepels pigment en 2 maatlepels glazuur. Mengen met aangemaakte Pehatine volgens gewenste kwastbaarheid (gemiddeld 10 maatlepels).
Engobe aanbrengen
Breng de engobe het liefst op leerharde klei aan. Voor een volledige dekking moet je vaak 2 of 3 lagen aanbrengen. Engobe laat zich makkelijk aanbrengen. Ook fijn is dat na de eerste stook al duidelijk wordt wat het resultaat zou zijn.
Een mespuntje opglazuur op het palet aanbrengen en dit met een druppel medium zorgvuldig aanbrengen. Het palet dien tijdens het roeren praktisch horizontaal gehouden te worden. Wrijvend roeren, totdat u een pasta-achtige substantie verkrijgt.
Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om een (transparant of opaak) keramiek glazuur kleur te geven. Dit kan met diverse metaaloxides zoals koper- en ijzeroxide, zoals dit al millennia wordt gedaan. Maar tegenwoordig kan het ook met speciaal door de industrie ontwikkelde moderne kleurpigmenten.
Rutiel. Rutiel is de bekende naam voor titaandioxide, een verontreinigde vorm. Rutiel geeft in glazuren een spikkelend effect. Het kan gebruikt worden in vele glazuren, met name glazuren die kleurige oxides bevatten.
* HOE LANG DUURT HET BAKKEN? Dat duurt tussen de 8 en 10 uur. En dan is het wachten tot de oven is afgekoeld tot 200 graden, zodat de deur open kan: ongeveer anderhalve dag. Als de deur te snel wordt geopend,is de kans groot dat er veel stukjes kapot springen.
De kosten voor de eerste stook (biscuit) zijn € 1,00 per kilo. Het glazuren en de tweede stook (glazuurbak) wordt geschat aan de hand van de grootte van het werkstuk en de hoeveelheid gebruikte glazuur. Een brood klei van 10 kilo kost € 8,50.
Aardewerkklei bak je op een temperatuur tussen de 900˚ en 1100˚C. Ongeglazuurde klei noem je wel 'terracotta'. Na het bakken is het werkstuk poreus. Door te glazuren wordt aardewerk vloeistofdicht.
Tandglazuur is de harde buitenste laag van de tanden. Hoewel die harder is dan enige andere stof in het lichaam kan hij in de loop van de tijd geleidelijk wegslijten, of eroderen. Daarbij komt het zachtere, gele tandbeen dat eronder zit bloot te liggen, wat kan leiden tot gevoelige tanden.
Aardewerk gaat krimpen en uitzetten bij vochtopname uit de lucht. De glazuur kan dit niet zo volgen en gaat mini-haarscheurtjes vormen, met dit nare geluid tot gevolg.
Met pendelen wordt bedoeld dat de eindtemperatuur een bepaalde tijd wordt aangehouden. Deze pendeltijd is nodig zodat de eindtemperatuur gelijkmatig verdeeld wordt in de oven. Deze tijd is afhankelijk van de grootte van de oven. Hoe groter de oven , hoe langer de pendeltijd.
Een ander voordeel van onderglazuur is het feit dat je geen 100 verschillende potjes moet staan hebben om verschillende toepassingen te doen. Zoals ik al zei werkt het op rauwe klei en gebakken klei en dat bespaart je toch wel wat plaats in je kast als je maar 1 soort materiaal nodig hebt.
Meestal bestaan engobes uit kleipoeder, een stelmiddel en een transparante glazuur. Het grootste gedeelte bestaat uit de kleipoeder, meestal witte kleipoeder, maar ook rode kleipoeder is te gebruiken voor een aantal kleuren. Voor een kleur is het mogelijk om bij de witte kleipoeder pigmenten toe te voegen.
Andere oxides worden dan weer gebruikt als glasvormers: ze zorgen voor meer glasvorming tijdens het bakken. Naast deze twee functies kunnen oxides ook gebruikt worden om kleur toe te voegen. Ze worden toegevoegd aan glazuur, onderglazuur, kleislib, of aan de klei zelf.