De rand van je breiwerk kan er soms rommelig uitzien. Dat komt doordat de eerste en laatste steken maar aan één steek vastzitten. Omdat de kant er dus rommelig uit kan zien, leren we vaak om de eerste steek af te halen. Dan krijg je een nette zijkant en we wennen onszelf aan om altijd de eerste steek af te halen.
Hoe ziet een averecht gebreide steek eruit? Een averecht gebreide steek kun je herkennen aan het 'bobbeltje' dat je kunt zien direct onder het lusje dat op je naald staat. Als je goed kijkt, kun je zien dat zo'n bobbeltje ontstaat doordat het lusje op je naald van-voor-naar-achter door de voorgaande steek is getrokken.
De patentsteek oftewel de brioche stitch is een mooie steek die gelijk een comfortabel en dik effect geeft aan je kol of sjaal, zeker als die gebreid wordt met een wat dikker garen. Deze steek geeft ook een heel mooi effect als je hem met twee kleuren breit.
Ajour breien wordt ook wel 'gaatjes breien' of kantbreien genoemd. Zonder steken te laten vallen creëer je een patroon van gaatjes. Dit patroon kan uit allerlei vormen bestaan. Van eenvoudige verticale strepen tot een elegant bloemendetail.
Zijkanten van een sjaal krullen om? Bij het breien van een sjaal in tricotsteek zullen de zijkanten vaak omkrullen. Om dit te voorkomen kun je de eerste 3 tot 5 steken van de naald recht breien op zowel de rechte als de averechte kant. Hoe breder de sjaal, dan 5 steken recht breien.
- De goede kant van je breiwerk is in principe de kant met de v-tjes, de achterkant heeft ribbels. Dit is als je 1 toer recht 1 toer averecht breit = tricotsteek. - In je breiboek staat dat het draadje van de opzet links moet zijn voor de goede kant, maar dit is mede afhankelijk van de opzetmethode.
De Luie Wijvensteek wordt ook wel Riviersteek genoemd. Deze steek kan op verschillende manieren gebreid worden maar het komt altijd op hetzelfde neer: enkele steken laten vallen. Zo creëer je een mooi open patroon en brei je ook nog eens extra snel.
Kantbreien, wat is dat? Het uitgangspunt van kantbreien is: - dunne wol met naar verhouding te dikken pennen breien. Hierbij wordt een ajourpatroon ingebreid.
De patentsteek, ook wel buissteek genoemd, is een variatie op het boordpatroon. Het is een breisteek waarmee je een mooi dik en elastisch breiwerk krijgt die er aan de voor- en de achterkant hetzelfde uitziet. De patentsteek wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor sjaals en mutsen.
Misschien een inkopper, maar kies als eerste project alsjeblieft een sjaal. Een sjaal is rechttoe-rechtaan, is relatief snel klaar en je kunt altijd wel een nieuwe sjaal gebruiken. Ik raad je aan om een sjaal te beginnen in ribbelsteek (Engels: garter stitch). Dit betekent alleen maar recht breien.
Een sjaal voor volwassenen is 25 cm breed en ongeveer 2 meter lang. Wil wat meer precies aanwijzingen en draagtips dan is dit een informatief blog. Voor een baby'tje moet een sjaal natuurlijk kleiner zijn dan voor een kind. Brei dan een sjaal van ongeveer 10 cm breed en 65 cm lang.
Bijvoeglijk naamwoord
in omgekeerde richting. Na de rechtse steek volg je met een averechtse. Een verbod heeft bij pubers vaak een averechts effect, wat je wilt verbieden wordt ineens een stuk aantrekkelijker juist omdat het verboden is.
Toeren Tellen – Ribbelsteek
Vanaf de opzet vormt de eerste V de bovenkant van de onderste ribbel. De volgende V aan de verkeerde kant van het breiwerk maakt vervolgens de onderkant van deze ribbel. 1 ribbel is dus 2 toeren hoog. Tel het aantal hele ribbels en je weet hoeveel toeren je gebreid hebt.
De verlengde vaste is een steek die nét iets hoger is dan een vaste. Qua hoogte is hij vergelijkbaar met een half stokje. Je maakt 'm door een vaste te haken, die je extra hoogte geeft door een extra lusje van je naald te halen.