Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Algemene tips voor een kaasplank:
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Let op: Een kaasplateau wordt in Frankrijk voor het zoete dessert geserveerd, niet erna. Serveer altijd iets zoets bij de kazen. Druiven zijn altijd lekker erbij, maar ook een schaaltje vijgenjam of -compote, een gelei van kweepeer, honing of appelstroop doen het altijd goed op een plank.
Brood: zoals bij eigenlijk elke maaltijd mag een lekker stukje brood niet ontbreken. Stokbrood of crackertjes, keuze genoeg. Ook kun je kiezen voor dadelbrood met stukjes noot erin. Iets zoets: denk aan gedroogd fruit, confiture, stroop.
Denk out of the box met vers fruit. Kies dus niet enkel voor druiven, maar leg wat passievruchten, kiwi, granaatappelpitjes, pruimen, frambozen, blauwe bessen en aardbeien tussen je kazen. Vul aan met gedroogde vruchten zoals dadels, pruimen, abrikozen en vijgen.
De combinatie van stroop met kaas is een klassieker. De Rotterdamsche Oude stroop is heerlijk voor op brood, maar kan ook goed gebruikt worden voor extra smaakbeleving bij de borrel en als dip op de kaasplank samen met onze kazen.
Hier zijn enkele veelvoorkomende maten: Kleine planken ( 6-10 inch ): Ideaal voor intieme bijeenkomsten of een persoonlijke snack, deze maat is geschikt voor 2-4 personen. Deze planken kunnen comfortabel een paar verschillende soorten kaas en een kleine selectie vlees bevatten.
vanaf € 18,00 per persoon.
De kleur moet vooral afkomstig zijn van de kazen en niet van de tros druiven of ander fruit. Buiten druiven kan je uiteraard de plank versieren met gedroogde abrikozen, vijgen, pruimen, stukjes appel, noten, kastanjes, zelfs enkele takjes verse kruiden.
Kaas serveer je meestal met een assortimentje brood. Knapperig stokbrood, zuurdesembrood, meergranenbrood, maar ook rozijnenbrood, notenbrood of olijvenbrood passen er prima bij. Daarnaast worden bij kaas traditioneel vaak noten en druiven geserveerd.
Witte wijn is doorgaans een betere optie.
Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
Een hapjesschaal is een schaal gevuld met lekkere hapjes, zoals kaas, vleeswaren, gerookte vis en toastjes.Ook kunnen er tapas op liggen zoals gehaktballetjes en brood met aïoli, maar ook andere hapjes. Een hapjesschaal lijkt dus heel erg op een borrelplank.
Scrocchi® is Italiaans voor zoiets als 'kraken' wat refereert aan de knapperigheid van het toastje. Ideaal als snack of als onderleggertje met olijven of tapenade bij de maaltijd. Ook heerlijk om te dippen!
Zet de kazen op de kaasplank. Snijd de aardbeien in de lengte doormidden en laat de steeltjes zitten. Vul de grote ruimtes tussen de kazen met hele aardbeien, frambozen en crackers. Vul de kleinere ruimtes vervolgens met noten, plakjes aardbeien en bosbessen.
Serveer zoete, zoute en hartige begeleiders
Brood is onmisbaar bij een kaasplank. Brood neutraliseert en brengt de sterkste smaken in evenwicht. Zorg voor variatie: knapperig wit om een rijpe zachte kaas op uit te smeren, notenbrood voor bij de zachte schimmelkazen of een dikke plak boerenbrood voor bij de abdijkazen.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Varieer in vorm: snijd de kazen in verschillende vormen zoals plakjes, blokjes en puntjes. Voeg lekkere garnituren toe. Denk aan (seizoens)fruit, vijgenconfiture, olijven, diverse noten, gedroogde worst, crackers of dadelbrood. Serveer het kaasplankje op een mooie BOSKA serveerplank.