In de kern van je betoog behandel je per alinea een argument voor je standpunt. Begin elke alinea met een signaalwoord (ten eerste, bovendien, tot slot). Bedenk van tevoren vast welke argumenten je wilt behandelen. Zo kun je een logische volgorde aanhouden bij het schrijven.
Een betoog is een tekst waarin een bepaalde stelling wordt verdedigd met behulp van argumenten. Zo ben je als schrijver van het betoog in discussie met je lezer. Je gaat ervan uit dat de lezer het wellicht niet eens is met je stelling en dat je hem met je betoog moet overtuigen.
Let goed op het gebruik van signaalwoorden. Signaalwoorden zoals ten tweede, ten derde,vervolgens, daarnaast en bovendien zijn woorden die goed te gebruiken zijn in de tweede en derde alinea. Gebruik ook signaalwoorden als je verbanden wilt leggen of zaken toe wil lichten.
Een gemiddeld betoog zou dan ook niet langer dan 20 minuten mogen duren. Althans, als de spreker graag wil dat de toehoorder er ook nog iets van onthoudt.
In een betoog wil je, net als tijdens een debat, anderen overtuigen om jouw standpunt in te nemen. Dit doe je door argumenten te brengen die jouw (opgelegde) mening ondersteunen. Je gaat er in een betoog vanuit dat de lezer het oneens is met jouw standpunt óf nog geen mening heeft over het onderwerp.
Hoeveel argumenten moet ik aandragen? Geef op z'n minst 3 argumenten: 2 voor en een tegen die je vervolgens weerlegt. De meeste essays behandelen 5 argumenten, 3 voor en 2 tegen die weerlegd worden. Presenteer in ieder geval altijd meer argumenten voor dan tegenargumenten.
Alinea 1: Inleiding. Alinea 2: Stelling. Alinea 3: Argumenten voor. Alinea 4: Argumenten tegen.
Een bouwplan is de beschrijving van hoe een gebouw gebouwd moet worden. In het plan staat bijvoorbeeld beschreven wat het einddoel is en hoe het eindresultaat bereikt moet worden.
Een bouwplan maken doe je als volgt:
Noteer voor wat voor een publiek je de tekst schrijft. Kies een passende tekststructuur. Bepaal welke alinea's inleiding, middenstuk en slot vormen. Noteer de (deel)onderwerpen in vraagvorm en per deelonderwerp een aantal trefwoorden.
Een betoog is een stuk tekst waarin de schrijver zijn/haar mening geeft over een onderwerp. Wanneer je een betoog schrijft, is het doel om de lezer te overtuigen van jouw gelijk. Je neemt dus een bepaald standpunt in en gebruikt feitelijke argumenten om dit standpunt te onderbouwen.
De tussenkopjes maken namelijk de gang van het betoog zichtbaar. Tussenkopjes maken een tekst aantrekkelijker. Ze geven lucht en vorm aan een tekst en kunnen de lezer verleiden tot lezen. Daarnaast houden ze de auteur op het rechte pad.
Stelling – standpunt – argumentatie. In een stelling wordt een uitspraak of bewering over een onderwerp gedaan. Met een standpunt geef je je mening over die stelling.
doet ter zake en ondersteunt je standpunt op een constructieve manier; weerlegt mogelijke tegenargumenten; is belangrijk en dwingend zodat de tegenpartij het niet zomaar naast zich kan neerleggen.
Hier leggen we je uit wat een drogreden is! Een drogreden is een foutief argument. Vaak lijken drogredenen aannemelijk, maar dat zijn ze niet. Een drogreden kan een fout argument zijn omdat een argumentatieschema niet goed gebruikt wordt of doordat er een discussieregel wordt overtreden.
Goede argumenten voldoen aan twee eisen: Een goed argument is juist. Dat wil zeggen: het is waar wat je zegt. Een goed argument is daarnaast geldig: het gaat over het onderwerp van het meningsverschil en niet over iets anders.
Het slot van een betoog is een conclusie of een samenvatting. Een conclusie is het gebruikelijkst: de stelling wordt herhaald en de belangrijkste argumenten worden in andere bewoordingen nogmaals gegeven. Voeg geen nieuwe argumenten meer toe!
De hoofdgedachte van een betoog is een standpunt. Je schrijft een 'lekkere' inleiding, een appetizer, om ervoor te zorgen dat je lezer zin heeft om verder te lezen. Gebruik bijvoorbeeld een verhaaltje, een persoonlijke ervaring of een vergelijking. In de inleiding zet je ook je standpunt.
Voor een betoog, debat of discussie heb je een goed onderwerp nodig om het over te hebben. Binnen onderwerpen als onderwijs, milieu, politiek, maatschappij en economie zijn verschillende stellingen mogelijk waarover een stuk kan worden geschreven of debat kan worden gevoerd.
Een mooie formule voor een goede slotzin is om terug te grijpen op de aandachtstrekker van het begin van je betoog. We noemen dit een cirkelrede: dit stijlmiddel maakt het betoog tot een afgerond geheel. Een ander stijlmiddel is om een boodschap, wens of laatste zin krachtig uit te spreken als drieslag.
Een betoog begint heel vaak met een anekdote waarop vervolgens een stelling wordt gebaseerd. Vervolgens volgt het middenstuk waarin de verschillende argumenten worden aangehaald om de lezer te overtuigen. Helemaal aan het einde van een betoog, volgt de – vaak korte – conclusie.