Sperziebonen zijn niet dol op bemesting.Daarentegen worden de planten wel graag verwend met wat compost. Aan de bodem stellen de sperziebonenplanten verder niet heel veel eisen, zolang deze maar niet te zuur is. Een zure bodem kun je meer basisch maken door wat kalk toe te voegen.
Bonen zorgen zelf voor stikstof doordat ze stikstof uit de lucht opslaan in de wortelknobbeltjes (stikstofsynthese). Daarom hebben ze weinig bemesting nodig. Compost van plantaardig materiaal is ideaal. Ook om bonenvliegen tegen te gaan, die afkomen op stalmest.
Bij gebrek aan een grondtest, voeg 5 pond 5-10-15 meststof toe per 100 voet rij . Meststof moet worden toegediend bij het planten en opnieuw nadat kleine bonen beginnen te verschijnen. Extra meststof kan worden toegediend gedurende het groeiseizoen om bonen te laten produceren totdat de zomerhitte zijn tol eist.
Voeding. Geef sperziebonen een basisbemesting. Sperziebonen hebben over het algemeen niet veel voedingsstoffen nodig, maar een kleine hoeveelheid meststof kan ervoor zorgen dat je betere gewassen krijgt.
Franse bonen groeien het beste in goed drainerende grond met veel organisch materiaal. Verbeter de grond met compost of goed verteerde mest voor het planten om de vruchtbaarheid en structuur te verbeteren. Zorg ervoor dat de grond los is en vrij van stenen of puin.
Groene bonen hebben een voedingsrijke start nodig, maar timing is cruciaal. Breng de eerste ronde meststof twee weken voor het planten aan en meng een uitgebalanceerde mix zoals 2:3:2(22) in de grond. Deze boost vóór het planten biedt de benodigde stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) voor de eerste groeifase.
Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.
Boontjes kun je het best voeden met geteerde compost, ze hebben geen extra stikstof nodig en leven van de zon, water en de aanwezige voedingsstoffen in de bodem.
Bodem en bemesting
Aan de bodem stellen de sperziebonenplanten verder niet heel veel eisen, zolang deze maar niet te zuur is. Een zure bodem kun je meer basisch maken door wat kalk toe te voegen. Verder houden sperziebonen van een vochtige grond. Pas wel op dat de bodem nooit te nat is, hierdoor ontstaat snel rotting.
Een bodemtemperatuur tussen 12 en 15°C is ideaal. Kies in elk geval een zonnige plaats in je tuin, want in de zon zullen ze beter groeien en lekkerder smaken. Voor je gaat zaaien, week je de bonen best een nachtje in water om de kieming te bevorderen en de kans op succes te vergroten.
Als uw grond klei is, moet u wijzigingen aanbrengen om uw sperziebonen blij te maken. U kunt mest, mulch en zand toevoegen om de consistentie van de grond te veranderen. Als u geen compost hebt, kunt u kippen- of koeienmest in de grond mengen .
Zaai de zaden 5 cm (2 inch) diep direct in de compost in het late voorjaar of begin zaailingen binnenshuis in het midden van de lente en verplant ze in de container zodra ze groot genoeg zijn (ongeveer 10 cm/4 inch hoog). Geef de planten regelmatig water en geef ze tweewekelijks voeding met een hoog kaliumgehalte (zoals tomatenvoeding ) zodra de bloemen beginnen te groeien.
Bonen hebben een goede voeding nodig voor een optimale productiviteit. Dit omvat de toepassing van zowel basis- als bladmeststoffen die macro- en micronutriëntenelementen leveren . Bonen hebben een goede voeding nodig voor een optimale productiviteit.
Bonen bemesten
Als zodanig hebben ze niet veel stikstofrijke meststoffen nodig. Pas gewoon OCP eco-aminogro en OCP eco-zeewier elke 2-3 weken toe om grotere planten en bonen van betere kwaliteit te stimuleren. Vermijd extra toevoegingen van gekorrelde organische meststof of mest, tenzij uw grond van zeer slechte kwaliteit is.
Kalk is een ideaal middel om de zuurtegraad in je moestuin snel weer op peil te brengen. Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een vlotte opname van de voedingselementen en een goede groei.
Bonen houden van warmte. De tijd dat je ze in ons land kunt telen is beperkt tot de zomermaanden. Als je in tijd heel secuur en consequent zaait (van vroeg tot laat) kun je ze in principe tussen eind juni en begin tot half oktober (afhankelijk van het weer) oogsten en eten.
Welke planten niet bekalken? Bij planten welke van een zure bodem houden zoals hortensia en rhododendron hoef je geen kalk te strooien. Een roos, lavendel of buxusstruik verlangt juist wel kalk.
Je moestuin bemesten, doe je idealiter tweemaal per jaar: in het voorjaar en in het najaar. In het voorjaar, rond maart of april, wanneer de planten ontwaken uit hun winterslaap, hebben ze essentiële voedingsstoffen nodig om krachtig te kunnen groeien.
Grond en watervoorziening
Tijdens de periode van de bloei en van de peulvorming mogen bonen niet te droog staan, dit kan je vermijden door langs de planten een geultje te maken en hierin wat water te laten lopen. Te weinig water in die periode kan ervoor zorgen dat de peulen kort zijn en te weinig zaden bevatten.
Bonen houden niet van verse mest.
Meng voor het planten een portie compost of bodemverbeteraar door de grond. Hier komen ze het ganse seizoen mee toe. Geef je planten regelmatig water. Maar zorg dat je bonen geen natte voeten hebben.
De bonen zorgen gedeeltelijk voor eigen stikstof door deze uit de lucht vast te leggen via de wortelknobbeltjes. Je hoeft dus niet bijkomend te bemesten. Toch houdt je bonenplant ervan als je de bodem rond de plant regelmatig harkt en onkruidvrij houdt.
Om te ontkiemen hebben bonen veel warmte nodig. Als het buiten maar een beetje koud of regenachtig is, komen ze al snel niet op of worden zijn de zaailingen erg kwetsbaar.
Om sperziebonen na het schoonmaken langer te bewaren, kun je ervoor kiezen om ze in water te bewaren. Nadat je de bonen hebt schoongemaakt, plaats je ze in een kom met koud water. Dit helpt om ze fris en knapperig te houden. Zorg ervoor dat de bonen volledig ondergedompeld zijn in het water en bewaar ze in de koelkast.
Wanneer in het seizoen
Sperziebonen uit Nederland zijn van juli tot en met september beschikbaar.
Door het vocht krijgen ze bruine vlekken dat heel toepasselijk roestvorming wordt genoemd. Het ziet er onaantrekkerlijk uit, maar geen paniek! Het is niet schadelijk. Zodra de bonen het kokend water raken, trekt het bruin weg en worden je bonen weer heldergroen.