Je kunt namelijk met de juiste kleding best prima fietsen in de winter als het koud is, met goede LED fietsverlichting, overschoenen, lange warme fietsbroek en de beste helmmuts en fijne warme winter handschoenen. Liever ga je fietsen in de zomer maar zo is de kou goed te doorstaan.
Zuurstof. Door vaker te fietsen kom je vaker buiten en krijg je meer frisse lucht. Niet alleen goed voor je luchtwegen, maar ook voor je hersenen, bloeddruk en hartslag. Dat effect wordt groter wanneer je kiest voor wegen en fietspaden die niet direct naast de snelweg liggen.
Een gewoon katoenen shirt neemt het zweet op waardoor je snel afkoelt. Maar een thermoshirt zorgt ervoor dat het zweet weg kan en houdt tegelijk je lichaamswarmte vast. Speciale thermoshirts zijn in in verschillende gradaties en prijzen.
10-15 graden:
Mijn bovenlijf heeft voldoende aan een thermo met lange mouwen en een dun fietsjack of een dunne thermo met een wat dikker jack. Je kunt ook kiezen voor een fietsshirt met armstukken en daarover heen een jasje met lange mouwen. Zorg er in ieder geval voor dat je een thermo als basis draagt.
De oorzaken
De belangrijkste factor is de hogere luchtweerstand, die veroorzaakt wordt door de hogere luchtdichtheid in de winter. Bij lagere temperatuur hebben de luchtmoleculen een lagere gemiddelde snelheid en botsen dus minder hard tegen hun omgeving.
Uw fitted kleding houd je dus lekker warm… Mits degene genoeg luchtdicht is en de kou niet voorbij laat gaan! Vergeet dus oversized kleren als u wenst uzelf tijdens winter warm te kleden. Kies eerder voor fitted en luchtdichte kleren die warm in alle weersomstandigheden houden: regen, vorst, wind of sneeuw!
Doe daarom een goede wind- en waterdichte jack en fietsbroek aan. Om te voorkomen dat je natte voeten krijgt kan je bij zware regen wind- en waterdichte overschoenen aantrekken. Je handen, en vooral je vingers, worden ook niet gespaard tijdens een regenachtige tocht.
Conclusie. Voor de meeste mensen is droog weer met bewolking, weinig wind en een temperatuur van 20 tot 25 graden het beste weer om te fietsen. Lever je een grote inspanning, zoals op de racefiets, dan voelt 15 tot 20 graden beter aan.
Zo kun je tijdens de winter bijvoorbeeld ook gaan schaatsen, hardlopen, crossen, mountainbiken, zwemmen, baanwielrennen en spinnen. Pas wel op met hardlopen, aangezien dit een vrij blessuregevoelige sport is. Dit moet je echt rustig opbouwen als je dit niet gewend bent.
Zodra het kwik boven de 30 graden stijgt, zitten mensen liever in de schaduw dan op de fiets in de volle zon. Mocht je toch graag willen fietsen met warm weer, kies er dan voor om 's ochtends of juist later op de avond de fiets te pakken. De temperatuur is dan enigszins gezakt en je fiets ook niet meer in de volle zon.
Organen/spieren werken minder goed door de kou
Zolang uw lichaam tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Wanneer dit onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaar te verduren.
Het verlies aan lichaamswarmte en het gebrek aan koudegevoel door de verdoving is ook de reden waarom er helaas wel eens dakloze mensen sterven aan onderkoeling. De beste manier om je warm te houden op een barkoude dag is met een alcoholvrije warme drank zoals een kop cacao, soep, thee of zelfs alcoholvrije glühwein.
Als je een slok ijswater neemt, voel je de kou je lichaam binnenkomen. Dat voelt veel verfrissender dan zo'n warme drank. Toch is het niet heel vergezocht dat thee je lichaam kan afkoelen.
Dit kan je doen door lekkere warme sokken aan te trekken en bijvoorbeeld een gehaakte muts op te zetten. Daarbij geeft zij als tip om met een warme kruik naar bed te gaan. Zo is het in bed volgens haar meteen warmer.
Een beetje voor de hand liggend zou je denken, maar toch kiezen veel mensen ervoor om meteen de verwarming hoog te zetten in plaats van eerst wat warmere kleding aan te doen. Daarom kun je beter eerst een extra dikke trui aan doen, en daarna pas kijken of het nou echt nodig is de verwarming hoger te draaien of niet.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Hoe kouder wordt, hoe zwaarder de lucht en dus hoe meer weerstand je ervaart tijdens het fietsen. De luchtweerstand (naast het beklimmen van een berg natuurlijk) is sowieso je grootste vijand op de fiets. Je frontaaloppervlak bepaalt in gigantische mate je luchtweerstand.
Winterkleding voor de fiets is belangrijk. Wielrennen in de winter kun je niet in je korte broek doen als de temperatuur tegen het vriespunt loopt. De kleding moet kou, water en wind tegenhouden. Daarnaast moet de kleding comfortabel zitten, zowel voor de korte als de lange tochten.
Wind met een hoge luchtdichtheid wordt ook wel dikke wind genoemd en wind met een lage luchtdichtheid dunne wind. De luchtdichtheid wordt beïnvloed door de temperatuur en de luchtdruk. Luchtdichtheid wordt uitgedrukt in kg/m3.
Fietskleding tussen de 8 en 15 graden
Mocht je geen zin hebben in 'gedoe' dan is een ¾ broek een goede optie of toch een lange, niet gevoerde broek. Om je lijf warm te houden kun je kiezen voor armstukken of een shirtje met lange mouwen. Trek ook een baselayer aan om te zorgen dat je niet te snel afkoelt.
Twijfelweer met kleding bij het fietsen
Kies buiten een plek waar je ook kunt zien hoe hard te waait en uit welke richting. 14 graden zonder wind en met zon kan prima zijn voor een korte fietsbroek en bij 19 graden met een koude noordooster wind zonder zon is een lange fietsbroek vaak beter.
Wat is goede fietskleding
Goede fietskleding draag je aangesloten zodat het niet alle kanten op zwabbert maar mag nooit beknellen. Daarnaast moet de fietskleding comfortabel zitten maar wel voldoende ondersteuning bieden en temperatuur en vocht reguleren.