Een kaars uitblazen. Houd je gezicht dicht bij de vlam. Houd je gezicht tot op een paar centimeter van de vlam, met de lont ongeveer ter hoogte van je mond. Op deze manier hoef je niet zo ver te blazen om de vlam te bereiken, zodat het uitblazen gemakkelijker wordt.
De beste methode om een kaars te doven
Verder zijn er de buigers: mensen die het brandende lontje even in het vloeibare kaarsvet duwen. Dan onderscheiden we de knijpers, die hun duim en wijsvinger bevochtigen met speeksel en de vlam vervolgens smoren door erin te knijpen.
Verklaring: Vuur heeft lucht (zuurstof) nodig om te branden. Als je een potje over de kaars zet, kan er niet genoeg nieuwe lucht bij de kaars geraken. De kaars gebruikt al het aanwezige zuurstof op en dooft uit.
Toch is het voor de levensduur van een buitenkaars beter om deze niet uit te blazen, maar uit te maken door het lont onder te dompelen in zijn eigen kaarsvet. De vlam zal doven en het lont zuigt zich vol met paraffine, waardoor deze beter beschermd is tegen regen en de volgende keer makkelijker aangaat.
Om de kaars te doven, dompel de wiek in de vloeibare was en zet ze opnieuw recht in haar originele, verticale positie. Dit kan met onze ICCI kaarsendover. Brand de laatste centimeters was niet op om te vermijden dat de wieken plat gaan liggen in de vloeibare was en tegen het glas branden.
Tuit je lippen en blaas.
Blaas snel door de opening tussen je lippen. Het is belangrijk om een dunne luchtstroom te creëren die de kaars in één snelle vlaag zal doven. Blijf blazen totdat de vlam volledig is gedoofd. Als de vlam sputtert maar niet uitgaat, dan blaas je er misschien niet direct genoeg op.
Een kaarsendover (ook wel kaarsenstok of domper genoemd) is een hulpmiddel om de vlam van een kaars te doven. Het bestaat veelal uit een kegelvormig metalen kapje aan een steel, soms is het klokvormig dan wel een halve bol.
Een te lange lont heeft als gevolg dat je een wild wapperende vlam krijgt en je kaars sneller opbrandt. Dat zou jammer zijn natuurlijk. Na een paar uur branden is het mogelijk dat je lont terug langer is geworden, in dat geval kan je voor je de kaars opnieuw aansteekt de lont best even trimmen.
Kaarsvet is een mengsel. Er zitten meerdere soorten vet doorheen. En soms kleur- en geurstoffen. Het smeltpunt is dan niet één temperatuur, maar bijvoorbeeld tussen de 42 en 55 graden.
Beste Lieselot, Dit is een schijnbare contradictie omdat het aanblazen van een vlam twee gevolgen heeft die elkaar tegenwerken. Enerzijds brengt het blazen meer zuurstof bij de vlam waardoor de verbranding gestimuleerd wordt. Langs de andere kant koel je zo de vlam ook af wat de verbranding bemoeilijkt.
* Zorg ervoor dat uw kaars niet op de tocht staat, hierdoor voorkomt u dat de kaars gaat walmen of roeten. * Laat de kaars voldoende lang aan zodat de bovenlaag van de wax (nagenoeg) geheel kan smelten. Op deze manier kunt u de kaars mooi opbranden en voorkomt u een “tunneleffect”.
Bewerk de kaars tijdens het dompelen door het oppervlak in te duwen en de kaars onregelma- tig te maken. Door deze factoren heeft de pit meer moeite met het verbranden van de kaars waardoor deze gaat overlopen (druipen). Dompel de kaars over om hem af te werken in de gewenste kleur.
Gebruik bij elke kaars (ook bij kaarsen in kaarsenhouders) een onbrandbare onderzetter. Het liefst een onderzetter met opstaande rand, mocht er toch kaarsvet naar beneden druipen. Voor bepaalde kaarsen is een kandelaar ook zeer geschikt hiervoor.
Krimp is natuurlijk proces tijdens afkoeling. Paraffine zet uit bij warmte en krimpt bij stolling. Dit is normaal en onontkoombaar. Verwarm de gietvorm voor het gieten van de kaars.
Paraffine kaarsen hebben 24 uur nodig om af te koelen. Soja kaarsen koelen sneller af, reken 4 tot 5 uur. Kaarsen gemaakt van bijenwas moet je minstens 6 uur laten staan, maar langer is beter. Heb je kaarsen gemaakt van oude kaarsen dan is een paar uur voldoende.
Chakra Kaarsen zijn lichtjes die ontworpen zijn voor de chakra's of persoonlijke energiepunten. Er zijn zeven verschillende soorten die ieder een speciale geur, kleur en betekenis hebben binnen de yoga en meditatie traditie. Om deze reden worden Chakra Kaarsen ook wel eens Yoga Kaarsen genoemd.
Het nog relatief warme vloeibare vet in dit gedeelte van de pit dooft de vlam, deze kan ook niet in het kommetje slaan, want vloeibaar kaarsvet brandt niet. Eerst zal de vloeistof in gasvorm omgezet moeten worden, voordat ze kan branden en daarvoor is warmte nodig (verdampingswarmte).
* Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter zodat de ondergrond niet te heet kan worden of beschadigd. * De large jars bevatten de meeste geurolie, dus van alle jars geven zij de meeste geur af. * Hoe groter de pool kan worden hoe meer geur de kaars afgeeft.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Kaarsen gemaakt van stearine kun je eten. Stearine is dierlijk vet. Doordat je lichaam 37 graden is, wordt het kaarsvet niet keihard. Het blijft soepel en daardoor poep je het na een tijdje gewoon weer uit.
De eerste keer brandt je de kaars 1 tot 1,5 uur, hierdoor activeer je de was, de geur en verzadig je het lont met de geurende was. Het is beter om een geurkaars niet langer dan 3 uur te laten branden.
Hoe lang gaat een kaars mee? Het varieert enorm per kaars hoe lang deze mee kan, maar gemiddeld kan je een kaars gebruiken tot 12 tot 16 maanden nadat je hem hebt gekocht. Iedere kaars is echter anders, dus het kan ook zijn dat je bepaalde kaarsen na een paar maanden echt moet gebruiken voor hij over datum raakt.
Bolsius kaarsen roeten niet zwart en bovendien roken en walmen ze niet. De brandzekerheid en het aantal branduren van Bolsius kaarsen zijn erg goed. Ze geven een mooie vlam en dat komt doordat de lonten/kaarsenpitten gevlochten zijn op een manier dat dit bevorderd.