Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen. Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter.
Harde kazen, zoals Edammer of Parmezaanse kaas, kan je over het algemeen het langst bewaren. Ongeopend blijft het tot 2 maanden en mogelijk nog langer goed.Geopend blijft harde kaas ongeveer 4 weken goed. Hoe zorg je ervoor dat je harde kaas zo lang mogelijk kan bewaren?
Zet in de koelkast.
Bedek het blok kaas met plasticfolie of aluminiumfolie om te voorkomen dat het de geuren in de koelkast opneemt.Leg de verpakte kaas in een groentelade . Een blok geopende Parmezaanse kaas blijft tot twee maanden goed in de koelkast.
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Parmigiano Reggiano bewaren
Wikkel de wiggen strak in bakpapier of bewaar ze in luchtdichte Tupperware-bakjes en bewaar ze in de koelkast op ongeveer 40° (de groentelade werkt goed). Geef gedroogde kaas een nieuwe smaak door hem in een vochtige kaasdoek en vervolgens in plasticfolie te wikkelen en een nacht in de koelkast te laten staan.
Parmigiano Reggiano kan voor korte periodes op kamertemperatuur in de winkel worden bewaard zonder dat het schade oploopt . Na aankoop is het raadzaam om het in de koelkast te bewaren om alle aromatische eigenschappen te behouden en een optimale bewaring van het product te garanderen.
Iets om op te letten is zichtbare schimmelgroei die verder gaat dan het schoonmaken van het oppervlak . Afschuwelijke geuren, zoals een zure of ranzige geur, kunnen ook duiden op bedorven parmezaanse kaas. Veranderingen in textuur, zoals overmatige droogheid of de ontwikkeling van een olieachtige film, zijn een ander signaal dat uw kaas bedorven is.
Geen erg, gebruik bakpapier.Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Bij voorkeur moeten beschimmelde producten weggegooid worden maar gelukkig is harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, de uitzondering op de regel. Bij harde kaassoorten verspreid de schimmel zich niet snel door de kaas waardoor je het deel dat niet beschimmeld is vaak gewoon nog kan eten.
De beschermde herkomst, de ambachtelijke productie, de lange rijpingstijd en de complexe smaak dragen allemaal bij aan het unieke karakter van deze kaas. Bovendien is Parmezaanse kaas rijk aan voedingsstoffen.Het bevat een hoge concentratie aan eiwitten, vitamine A, B2, B6, B12, fosfor, calcium en zink.
Over het algemeen is ongeopende geraspte parmezaanse kaas 9 tot 12 maanden houdbaar. Het is een harde kaas, dus hij blijft langer goed. Als ik hem eenmaal open heb ik er een gewoonte van gemaakt om hem binnen 2 maanden op te maken en in de koelkast te bewaren.
Bewaar je kaas in de koelkast
De koelkast is de beste plek hoe je kaas kan bewaren. Zorg ervoor dat de kaas goed is ingepakt om uitdroging en het absorberen van andere geuren te voorkomen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld kaaspapier of vetvrij bakpapier als je geen kaaspapier voor handen hebt.
SCHOON: kaas neemt andere smaken op, dus houd de jouwe uit de buurt van aromatische voedingsmiddelen zoals uien of die geweldige curry die je voor de lunch hebt gemaakt. KOUD: de meeste kazen voelen zich prettig tussen 34 en 38 graden. BEKLEED: kaas verliest smaak en vocht wanneer het aan lucht wordt blootgesteld, dus zorg ervoor dat je het bedekt met bakpapier.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje. Hierdoor gaan ze jarenlang mee! De kaasdozen zijn eenvoudig te combineren met andere voorraaddozen en vershoudbakjes uit dezelfde series.
Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen.
Parmezaanse korsten blijven een paar maanden goed in een afsluitbare zak in de koelkast, maar ik bewaar ze liever in de vriezer (in een afsluitbare diepvrieszak) waar ze praktisch onbeperkt houdbaar zijn. Maak je geen zorgen over het ontdooien voor gebruik, gooi ze gewoon in de pan!
Dat betekent echter niet dat je vrolijk in beschimmeld brood en kaas moet duiken. Schimmels kunnen in de juiste omgeving groeien en bederf veroorzaken, en dat kan je ziek maken, zegt Chapman. En in sommige situaties "kun je last krijgen van misselijkheid of overgeven" na het eten van schimmel, zegt Darin Detwiler, LP.
Ons advies is dan ook om meerdere kleinere stukken Parmezaanse kaas te bestellen, zodat je de kaas langer kunt bewaren, en er dus langer van kunt genieten. Een geopend stuk kan je namelijk slechts een tot twee weken bewaren.
Plaats uw luchtdichte container gewoon in de vriezer . De kaas blijft zes maanden lang vers en zal niet klonteren. Het enige wat u hoeft te doen, is het ontdooien voordat u het gebruikt.
Kaas is een levend organisme - door het in plastic te verpakken dood je de goede micro-organismen die je wilt laten voortplanten voordat je je stukje eet . Verpak je kaas in plaats daarvan zo dat er wat luchtcirculatie is.
Harde kazen kun je over het algemeen goed invriezen. Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar. Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen.
Over inpakken:
Om dit te bereiken, wikkelt u de kaas strak in aluminiumfolie of bakpapier. (Als de kaas meer dan 1,5 kg weegt, wikkelt u deze eerst in een vochtige kaasdoek of andere doek en vervolgens in aluminiumfolie .)
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Eenmaal geopend, bepaalt het type geraspte kaas hoe lang het houdbaar is. Hutchings zei dat harde kazen zoals parmezaanse kaas en Zwitserse kaas binnen een maand na aankoop gegeten moeten worden . Zachte kazen zoals cheddar en mozzarella zijn slechts een tot twee weken na aankoop houdbaar.
Je kunt tot drie weken van je kaas genieten (na het snijden) als deze in was is gewikkeld. Zorg er echter voor dat je hem na een paar weken niet meer eet. Tegen die tijd is de smaak veranderd en kan de kaas licht bitter zijn geworden.