Vruchten die bezig zijn aan het rijpingsproces geven ethyleen af. Deze stof zet andere vruchten aan tot rijping (waaronder bijvoorbeeld de vruchten die u langer wenst te bewaren). Appelen worden het best bewaard op 4 à 5 °C, peren houden het liever iets frisser op 0 à 1 °C. Hou ook de luchtvochtigheid in de gaten.
Appel en peer
Ze produceren ethyleen, een gas dat zorgt voor het rijpen of zoeter worden van fruit. Om het afrijpingsproces te vertragen, bewaar je het fruit het best op een koele, vorstvrije en donkere plaats zoals een garage, schuur of kelder.
De meeste appels en peren worden het beste bewaard in donkere omstandigheden . De temperatuur moet tussen de 30°F en 32°F liggen. Hoewel fruit bewaard kan worden bij temperaturen tot 40°F. Sommige appelsoorten, zoals 'McIntosh' en 'Honeycrisp', zijn gevoelig voor koudeschade.
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
Fruit dat je buiten de koelkast bewaard
Bananen vallen onder het exotisch fruit, net als bijvoorbeeld ananassen, passievruchten en meloenen. Deze vruchten hebben in de koelkast last van koudebederf, waardoor cellen kapot gaan en de vruchten smaak en vocht verliezen. Ook gaan deze fruitsoorten snel rotten.
De boosdoener: ethyleen
Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd. Verse appels kun je op die manier wel tot een maand lang bewaren!
Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Twee methoden wonnen van alle anderen, en hielden de appels zes weken lang (en waarschijnlijk nog veel langer) op hun best. De winnende methode — appels individueel in krantenpapier verpakken en ze in een voorraadkast bewaren — won het maar net van het bewaren in een papieren zak in de groentelade van de koelkast.
Hoe appels op korte termijn te bewaren. Om appels in de winter te bewaren, wikkelt u ze in een enkel vel krantenpapier en legt u ze in enkele lagen op een dienblad .
Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Doe de hele peren in een geperforeerde plastic zak of een papieren zak en leg ze in de groentelade van uw koelkast . Winterperen en Bartlett-peren blijven tot twee maanden goed in de koelkast, terwijl onrijpe zomerperen tot een week in de koelkast kunnen blijven.
Appels blijven in goede conditie bij temperaturen tussen 0 en 5 ºC, afhankelijk van het ras. Om vochtverlies zoveel mogelijk te beperken wordt geadviseerd om appels bij een hoge luchtvochtigheid van 90-95% te bewaren. Appels reageren over het algemeen zeer goed op verlaging van O2 en de verhoging van CO2 (CA bewaring).
Door in te vriezen kunt u het hele jaar door genieten van uw favoriete perensoorten. Hier hebben we twee manieren beschreven om peren in te vriezen: Was, schil en ontpit eerst elke peer . Zorg ervoor dat de peren die u gebruikt rijp zijn, maar niet overrijp.
Het is een cosmetisch probleem. Op de vruchten ontstaan bruine schurftplekjes die enigszins verzonken lijken in het vruchtvlees. Bij peren barst de schil vaak open, zodat zij later soms scheuren vertonen. Een appel met schurft kan gewoon geconsumeerd worden maar ziet er minder mooi uit.
De ideale bewaartemperatuur is 30 tot 35 graden F.met 90 tot 95 procent relatieve vochtigheid . Als u niet veel appels hebt, is de koelkast een goede optie. Doe ze in de groentelade in een plastic zak met gaten erin of bedek de appels met een vochtig stuk keukenpapier.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Idealiter zou de opslagtemperatuur rond de 30 tot 35 graden F. moeten zijnmet een relatieve luchtvochtigheid van 90 tot 95 procent – met deze omstandigheden zal uw oogst het langst meegaan. U zou appels alleen moeten wassen voordat u ze gaat eten. Appels van tevoren wassen zal hun houdbaarheid drastisch verkorten.
Bewaartip voor dit product. Appels kun je buiten de koelkast bewaren, maar ze zijn langer houdbaar in de koelkast. Appels rijpen sneller als ze naast een banaan liggen. Als je een appel invriest verwijder dan eerst het klokhuis en snijd in partjes.
Goed om te weten: geschilde peren worden snel bruin! Dit kun je voorkomen door ze te besprenkelen met wat citroensap. Je kunt de schil verwijderen, maar het is soms lekkerder om deze eraan te laten, zeker als je de peer verder gaat bereiden.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Net geplukte of gekochte peren moeten rijpen op kamertemperatuur. Op het aanrecht is prima, maar bewaar onrijpe peren buiten de koelkast. Eenmaal rijp, kunt u peren in de koelkast bewaren. De koude temperaturen vertragen het rijpingsproces en ze blijven 3 tot 5 dagen houdbaar.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Komkommers kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed.