Peren oogst bewaren Over het algemeen rijpen de meeste peren beter nadat je geplukt hebt dan aan de boom zelf. Hierdoor kun je vaak nog maanden genieten nadat je hebt geoogst. Bewaar je oogst op een donkere, koele plek. Als het kan, leg ze dan zo neer dat ze elkaar niet aanraken, bijvoorbeeld op een plank of tafel.
Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 – 4°C is meestal goed. Hou de luchtvochtigheid tamelijk hoog door de vloer af en toe nat te maken. Bij een te droge lucht gaan de vruchten rimpelen.
Zet de peren dan meteen onderin de koelkast . Door ze een aantal dagen in het donker te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 1 graad Celsius, zorgt u ervoor dat het fruit later gelijkmatig rijpt. Vanaf dat moment kunt u twee of drie peren uit de koelkast halen en de rest in de koelkast laten staan.
Onrijpe peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Ze worden dan steeds zachter en malser. Houd je van een stevige peer? Bewaar ze dan in de koelkast.
Latere appelrassen kunnen na het plukken het beste even de tijd krijgen om na te rijpen. Een maand is daar een goede periode voor. Peren kunnen het beste een paar dagen na het plukken opgegeten worden. Ze smaken dan beter dan direct na het plukken.
Als je niet veel tijd hebt om te wachten tot je peren rijp zijn, gebruik dan de beproefde bananentruc. Doe je peren in een papieren zak of een afgesloten ruimte met een rijpe banaan of appel . Rijpe appels en bananen geven een gas af dat ethyleen heet, dat het rijpingsproces in onrijpe peren op gang brengt.
Stop de peren in een bruine papieren zak samen met een rijpe banaan of appel. Deze vruchten geven ethyleen af, een gas dat fruit sneller laat rijpen. Houd de peren goed in de gaten, want het kan snel gaan! Deze truc werkt ook bij andere onrijpe vruchten zoals avocado's, tomaten, nectarines, en mango's.
Het oogstmoment van handperen, zoals Conference en Concorde, valt gelijk met de herfstappels. Ze zijn plukrijp in de periode eind augustus tot begin oktober. Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.
Door in te vriezen kunt u het hele jaar door genieten van uw favoriete perensoorten. Hier hebben we twee manieren beschreven om peren in te vriezen: Was, schil en ontpit eerst elke peer . Zorg ervoor dat de peren die u gebruikt rijp zijn, maar niet overrijp.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Na het rijpen moeten peren worden ingeblikt of geconserveerd . Om peren langer te bewaren, laat u ze na de oogst niet rijpen. Sorteer de onrijpe peren op defecten, gooi alle peren met kneuzingen, mechanische schade of insectenschade weg en bewaar ze vervolgens in een koude opslag bij 29-31 graden F en 90% luchtvochtigheid.
Doe de hele peren in een geperforeerde plastic zak of een papieren zak en leg ze in de groentelade van uw koelkast. Winterperen en Bartlett-peren blijven tot twee maanden goed in de koelkast, terwijl onrijpe zomerperen tot een week in de koelkast kunnen blijven.
De koelkast is de beste plek om peren te bewaren . Laat uw peren rijpen op het aanrecht en bewaar ze vervolgens in de koelkast om de houdbaarheid, versheid en kwaliteit te verlengen. Zorg ervoor dat uw koelkast is ingesteld op een temperatuur tussen 0 en 4°C.
Een rijpe appel of peer is te herkennen aan het feit dat hij zonder al teveel moeite loslaat van de boom. Als u echt kracht moet zetten kan het fruit waarschijnlijk beter nog even blijven hangen.
Zacht fruit kun je meestal rauw invriezen. Bij hard fruit zoals appels en peren kan dit ook, maar dan verkleuren ze. Daarom is het beter om ze eerst te koken of er een jam of moes van te maken.
Om te weten of pitfruit plukrijp is, kijk je of het gemakkelijk loskomt als je het opzij of omhoog draait.Zodra het steeltje knakt, kun je plukken! Een andere indicator is de kleur van de pitten.
Voor langdurige opslag, koel onrijpe peren bij een temperatuur van 32 tot 35°F . Europese peren kunnen één tot drie maanden bewaard worden. Verwijder opgeslagen fruit ongeveer één week voor gebruik om volledig te laten rijpen bij kamertemperatuur.
Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Om de onvermijdelijke verkleuring op afstand te houden, meng je een lichte oplossing van water en citroensap (zeef het citroensap voordat je het aan het water toevoegt). Een klein beetje is al genoeg: voor meerdere peren is een ¼ kopje water en drie eetlepels citroensap voldoende.
Afhankelijk van de weersomstandigheden staan fruitbomen tussen half april en begin mei in bloei. Eerst staan de perenbomen in bloei, zo'n twee weken later gevolgd door de appelbomen.
“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen. De kwaliteit blijft heel hoog.
–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen.
Of de peer nu hard of zacht is, van een peer geniet je het hele jaar door. Een sappige peer in de zomer is een uitstekende dorstlesser en in de winter ondersteunt dit harde fruit je immuunsysteem. Ook houdt de peer je rustig tijdens stresssituaties, sust hij eventjes de opkomende honger en smaakt hij zalig zoet.
Wikkel de peren in een papieren of plastic zak met een rijpe banaan of appel . Beide vruchten geven ethyleengas af, wat op zijn beurt de rijping van veel andere vruchten, waaronder peren, in gang zet. Na een dag of zo zou je een opmerkelijke rijping moeten zien plaatsvinden.