Bevestig de PIR platen op het oppervlakte met kit of lijm. Je kunt er ook voor kiezen om met dakplaatjes de isolatieplaten vast te schroeven. Als laatste plak je alle naden en overlappen af met aluminium tape. Zijn er grote naden ontstaan, dan kun je die afdichten met PUR schuim.
De gipsschroeven zijn ideaal om uw PIR platen, verlijmd met Gips isolatieplaten, eenvoudig te monteren op de door u gewenste plaats.
Gebruik voor een PIR plaat met de standaard afmeting 1200 x 600mm tenminste 4 schroeven per plaat. De schroeven moeten altijd tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat.
Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.
Isolatieplaten lijmen
Soudal Bouwlijm is ook geschikt om isolatiematerialen te verlijmen, bijvoorbeeld: PIR platen, PUR platen, XPS en EPS platen. Al deze soorten, met en zonder afwerking, kunnen met Bouwlijm worden gelijmd tegen de vloer, wand of het plafond.
Met Illbruck PU010 isolatielijm kunt u onder andere alle (EPS platen, XPS platen en PIR platen) isolatieplaten verlijmen tegen muren, plafonds of onderling.
Het plaatsen van PIR + gips is relatief gemakkelijk. De platen zijn licht van gewicht en dus gemakkelijk te hanteren. U legt de platen naast elkaar en bevestigt ze met gipsplaatschroeven. Jan de Isolatieman biedt u verschillende schroeven waarmee u de plaat eenvoudig op metalen profielen monteert.
PIR 2-zijdig aluminium platen zijn relatief gemakkelijk vanuit de buitenzijde op uw plat dak te plaatsen. U bevestigt ze met dakschroeven op een houten of stalen ondergrond, waarna u de ontstane kieren afdicht met aluminium tape. Vervolgens kunt u de platen afwerken met latten en gipsplaten.
De PIR-platen moeten netjes aansluitend tussen de bestaande balken worden gemonteerd met houten latten en 4 schroeven en op de naden worden afgewerkt met PUR-schuim, kit en tape voor de vocht- en tochtafdichting. Hij heeft op zijn zolder zowel de kopgevel als het dak geïsoleerd.
Is PIR vochtwerend? PIR heeft een dichte celstructuur die ervoor zorgt dat het materiaal geen vocht opneemt. Daarom is PIR zeer geschikt om te gebruiken op platte daken, in spouwmuren en op andere plekken waar vocht bij kan komen. PIR is dus zeker vochtbestendig, maar het is niet waterdicht.
Het is belangrijk dat de isolatie goed geplaatst wordt. De isolatie wordt met spouwankers bevestigd tegen het binnenspouwblad. De isolatieplaten moeten perfect aansluiten om spleten te voorkomen. Je plaatst de platen best in halfsteenverband zodat de verticale naden verspringen.
Dakisolatie aan de binnenzijde is mogelijk als je huis een schuin (of hellend) dak heeft. van het dakbeschot wordt isolatiemateriaal geplaatst. Dat kunnen isolatieplaten zijn, of isolatiedekens die afgewerkt worden met gipsplaten. Maar ook kan polyurethaan (PUR) als dakisolatie tegen het dakbeschot worden gespoten.
Isolatieschroeven voor dakisolatie
Wanneer de dakbedekking te zwaar is, kan het isolatiemateriaal scheuren of breken, waardoor het zijn isolerende werking verliest. U heeft daarom dakschroeven nodig: door de draad onder de kop ontziet de schroef de kracht van het dak op het isolatiemateriaal.
Het type isolatieplug dat je nodig hebt, hangt steeds af van je eisen op vlak van brandveiligheid, materiaal of mogelijkheden rond afwerking. Kunststof wordt het meest gebruikt omdat hiermee koudebruggen worden voorkomen.
PIR + gipsplaten zijn licht van gewicht waardoor u ze gemakkelijk gebruikt. Daarnaast zijn de platen uitermate geschikt om snel een mooie wand of plafond te realiseren. U kunt deze platen namelijk eenvoudig afwerken, bijvoorbeeld door ze te schilderen of stuken.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Minerale wol: Glaswol en rotswol zijn erg geschikt als isolatiemateriaal voor hellende daken en zoldervloeren. Het wordt vaak in isolatiedekens verwerkt maar kan ook ingeblazen worden in de vloer of in het dak. Minerale wol isoleert erg goed, kan goed tegen vocht en is relatief goedkoop.
Materialen voor isolatie plat dak van buitenaf
Bent u gericht op zoek naar isolatiematerialen voor het isoleren van uw plat dak van buitenaf? Dan kunt u bij ons kiezen uit PIR met gebitumeerd glasvlies of Aluminium cachering, XPS of afschot PIR platen, maar ook voor het meer traditionele steenwol.
Afschot plat dak
Bij platte daken kan schuimbeton, betopor of spramexbeton als een goed afschot fungeren. Het voordeel van schuimbeton en betopor is het gewicht van het materiaal. Het is namelijk zeer licht, waardoor dit het dak niet te veel belast. Ondanks het lichte gewicht loopt het water toch gewoon netjes weg.
Om een isolatiewaarde van 6.25 te behalen, bent u met PIR een dikte van 130mm nodig. Om dezelfde isolatiewaarde te behalen bent u met glaswol een dikte van 200mm nodig en bij steenwol en katoen een dikte van 220mm. Daarnaast is een pirplaat al voorzien van een dampdichte laag, dus een dampscherm plaatsen is niet nodig.
Isolatieparels (spouwmuur) of PIR platen (dak) zijn goed in warmte vasthouden, maar matig als geluidswerende isolatie.
Gebruik zeker geen te smalle isolatiedekens tussen het houten frame van het dak. Snij de stroken isolatie op maat van je dakframe zelf. Best 1 tot 2 cm breder dan het vak zelf zodat ze een beetje klemmen. Geen enkel dak is overal gelijk qua breedte.
PUR-lijm is bij uitstek geschikt voor het aan elkaar verlijmen van materialen zoals hout en kunststof of aan glas of metaal. PUR-lijm wordt als hot melt aangebracht en koelt snel af tot verwerkingssterkte, zodat ze naar het volgende proces kunnen worden gebracht.