De slofteugel loopt van de ruiterhand door de bitringen naar de singel. De slofteugel kan aan de onderkant van de singel (tussen de voorbenen) worden vastgemaakt of aan de zijkanten van de singel. De slofteugel kan ervoor zorgen dat een opwaartse beweging van het hoofd begrensd wordt.
ln plaats van tussen de voorbenen kan de slof aan de zijkanten aan de singel worden vastgemaakt.De slofteugel is niet bedoeld om een neerwaartse beweging van hoofd en hals af te dwingen, maar om opwaartse beweging te begrenzen.
De hand voelt via de teugel hoe de achterhand beweegt. Om de teugels goed vast te houden dient je duim de teugel goed op zijn plaats te houden zodat de teugels niet door je handen kunnen glijden. Stop eens 20 cent muntjes onder je duim. Dus tussen je duim en de teugels in en zorg daarbij dat je duimen 'dakjes' hebben.
Je kunt bijzetteugels vastmaken aan ringetjes op de longeersingel. Deze ringetjes zitten op verschillende hoogtes, het gebruik is afhankelijk van de bouw van je pony, de graad van africhting en het beoogde doel. De meeste bijzetteugels hebben rubberen ringen halverwege, of een ander rubberen tussenstuk.
Met longeren kan jij jouw paard mooi in verbinding en balans leren lopen. Door te longeren zie jij je paard van een afstand tijdens het trainen, waardoor je goed kan zien wat jouw paard nog nodig heeft om in balans te komen en welke spieren hij goed gebruikt.
De bijzetteugels met elastiek en katrol zorgt voor een constante druk op het bit en beperkt het paard niet in het buigen van de hals. De bijzetteugel bevorderen bij goed gebruik een correcte houding van het paard, in diverse vormen van de oprichting.
Het lijkt tegenstrijdig de ellebogen bewegen om de armen en handen stil te houden. Echter je dient je handen 'stil' te houden op een bewegend paard, dus dien je in het ritme van je paard 'mee te bewegen'. Dit doe je door te scharnieren in je ellebogen en polsen en zo kun je je handen stilhouden.
Een Gogue is een hulpmiddel voor de correctie van de houding van hoofd en hals van het paard te verbeteren, alsmede de houding van het paard. Gogue kan gebruikt worden met of zonder teugels.
Aardbeienslof (12 personen, 6 stukken per slof)
Hulpteugels zijn bedoeld om de ruiter te helpen het paard met een bepaalde hoofd-halshouding te laten lopen. De bewegingsvrijheid van het paard wordt beperkt. Er zijn hulpteugels die gebruikt kunnen worden tijdens het rijden, maar ook hulpteugels voor tijdens het longeren.
Je kunt een stemhulp of een kleine tik met de zweep toevoegen om het paard te helpen begrijpen wat je vraagt. Tot slot, wees er zeker van dat je niet onbedoeld je teugels terugtrekt als je het vraagt. Soms balanceren ruiters op hun handen of trekken ze zich terug omdat ze gespannen zijn en anticiperen op de bok.
Nmi is de pessoa een nuttig hulpmiddel voor paarden die anders moeilijk de rug loslaten en/of het hoofd hoog blijven dragen. Vooral met Friezen die toch wat de neiging hebben de nek erop te zetten en de rug weg te drukken vind ik het ideaal.
Hulpteugels: de slofteugel
Een veel gebruikt hulpmiddel is bijvoorbeeld een slofteugel, deze begrenst je paard tot op zeker hoogte zodat je duidelijk kan aangeven binnen welke ruimte hij zich kan ontspannen. Een slofteugel kan je bevestigen aan de zij- of onderkant van je singel.
Staart die naar één kant hangt, wijst meestal op de buiging die het paard in zijn wervelkolom aanneemt. Loopt het paard bijvoorbeeld linksom, maar draagt het zijn staart naar rechts, dan is de buiging nog niet helemaal door de rug heen.
Voorwaarts staat voor voorwaarts met hoofd en de neus, neerwaarts met de hals. Dit in een rustig gedragen tempo. Wanneer dit op een correcte manier uitgevoerd wordt loopt het paard met een gedragen achterbeen, een achterbeen wat onder het lichaam naar voren wordt geplaatst. Dan ontstaat de schoftlift.
Dit wordt een stille hand genoemd, dat wil zeggen een hand die ten opzichte van de mond van het paard stil ligt. Om goede teugelhulpen te kunnen geven, moet de ruiter licht en elastisch contact onderhouden met soepele ellebogen, polsen en vingers.
Hou het stuur altijd met twee handen vast in de houding 'kwart voor drie', zoals de wijzers van een uurwerk (zie foto). Hierdoor kan je met de meeste kracht en precisie sturen. Bij het draaien, draai je het stuur in de nieuwe positie.
Als je je paard aan de teugel wilt rijden zul je eerst moeten zorgen dat hij in staat is zijn lichaam goed te buigen. Dat kun je doen door het rijden van voltes (cirkels). Oefen daar goed mee zodat het paard het lichaam naar beide kanten soepel kan buigen. Het voorwaarts- neerwaarts buigen komt daarna vanzelf.
Bij de betere kaptoom zonder metaal is de neusriem van dubbel gestikt leer. Hierdoor zijn de ringen op de neusriem goed beschermd voor de gevoelige paardenneus en niet voelbaar voor het paard op de gevoelige paardenneus.
De pessoateugel loopt dan via de achterhand, door de laagste ring, via de katrollen aan het bit naar de ringen onder de buik. In deze houding gaat het paard de rugspieren aanspannen en gebruiken, ook de spieren boven aan de schouder en de halsverbinding worden in deze houding gebruikt en getraind.
Gebruik: de longeerhulp loopt van achter de schoft, tussen de voorbenen door naar het hoofdstel of halster. twee ringen houden de touwen tussen de voorbenen bij elkaar zodat het paard er niet in kan stappen. met zadel en barebackpad te gebruiken (niet bedoeld om mee te rijden)