Het onkruid met de hand uittrekken. Doet u het na een regenbui of maakt u eerst de grond heel goed nat, dan trekt u de planten er makkelijker uit, met wortels en al. Bij lastige onkruiden zoals paardenbloem of zevenblad zoveel mogelijk de wortels verwijderen. Gebruik zo nodig en onkruidsteker.
Verwijder onkruid regelmatig met de schoffel en de hand. Bedek de grond tussen de planten en struiken met cacaodoppen, boomschors of een bodembedekkend plantje. Hardnekkige meerjarige soorten als zevenblad of paardenbloem kun je het beste met wortel en al uitgraven. Anders blijven ze in je tuin opduiken.
Het overgieten van onkruid met kokend water werkt, omdat het kokende water niet alleen de plant dood, maar ook de wortels zo toetakelt dat zij zich niet meer kunnen herstellen. Ze sterven af en het onkruid kan gemakkelijk verwijderd worden.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
Klinkt als een drastische maatregel, maar werkt wel: verbrand het onkruid met kokend water of een gasbrander. Hierna zit het onkruid los tussen de tegels en is daardoor makkelijk te verwijderen. Gooi strooizout over het onkruid en giet er water overheen. Ook hierna is het onkruid eenvoudig te verwijderen.
Onkruid kan niet tegen een overdosis zout. Het onkruid zal vanzelf afsterven op het moment dat het zout opneemt. Strooi daarom royaal strooizout over de tegels en herhaal dit om de paar weken. Strooizout is redelijk goedkoop en per seizoen zal je zo'n 3 tot 4 zakken nodig hebben.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Onkruid doden met kokend water
Eén keer kokend water over de planten gieten is niet voldoende om ook de wortel te doden. Pas na drie tot zes keer, sterft ook de wortel af.
Niet doen: zout of soda
Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.
Dit specifieke zout lost langzaam op. En dat is nu juist de bedoeling! De wortels van onkruid zitten niet diep in de grond, maar vaak tussen de tegels van uw terras. Omdat hard steenzout langzaam smelt, wordt het goed gedoseerd afgegeven aan het onkruid.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Spuit de azijn op het onkruid.
Je hoeft het onkruid niet kletsnat te maken, maar spuit een gelijkmatige hoeveelheid azijn op het onkruid. Wacht ongeveer 24 uur en controleer het onkruid. Als je niet tevreden bent kun je nog een keer azijn op het onkruid sproeien.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Onkruid verwijderen in de tuin
Wied in het voorjaar de border altijd goed door, dat scheelt veel werk in de zomer. Voor de winter begint, kan je het nogmaals de hele tuin wieden, want veel onkruid komt makkelijk de winter door. Als je eenmaal onkruid in je tuin hebt, dan kan het lastig zijn er weer vanaf te komen.
Schoonmaakazijn is een goedkoop en effectief middel voor het bestrijden van onkruid. In plaats van dat u urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, giet u er gewoon schoonmaakazijn over. Schoonmaakazijn is ook niet erg slecht voor het milieu.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Meng in een bakje 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water.
Zo komen ze uit bij huis-, tuin- en keukenmiddeltjes maar azijn, javel of zout inzetten tegen onkruid is echt geen goed idee. De ecologische tuindersvereniging Velt die sensibiliseert rond pesticidengebruik dient nu uit te leggen dat dergelijke alternatieven ook schadelijk zijn voor de natuur.
Hoe werkt azijn op planten
Azijn zorgt er inderdaad voor dat het onkruid snel geel wordt en verlept. Het heeft echter geen preventieve werking zodat het middel steeds weer gebruikt moet worden. Vanuit de wortels groeit het onkruid snel weer terug, dat geldt zeker voor soorten met dikke wortels.
Stappenplan: azijn tegen onkruid
Meng de azijn met 2 ml afwasmiddel voor 1L (azijn). Door het kleine beetje afwasmiddel toe te voegen, zorg je ervoor dat het azijn blijft plakken op onkruid. Vul vervolgens een sproeier/plantenspuit (of iets vergelijkbaars), met het mengsel van azijn en afwasmiddel.
Vaak wordt op internet aangeraden om azijn of chloor te gebruiken om het onkruid te bestrijden. Doe dit niet! Het is niet alleen verboden door de Rijksoverheid, het is ook nog eens verspilde moeite. Het azijn doodt namelijk alleen het onkruid op de oppervlakte.
Is er toch onkruid in de tuin gekomen dan kunt u het weghalen door wieden, schoffelen, hakken, branden of spuiten. Wieden of plukken. Het onkruid met de hand uittrekken. Doet u het na een regenbui of maakt u eerst de grond heel goed nat, dan trekt u de planten er makkelijker uit, met wortels en al.
Steenzout voor schone bestrating
Dan is steenzout hiervoor de oplossing. Het zout zout werkt ook goed tegen groene tegels en bestrating. Op steeds meer opritten en stoepen ligt in het voorjaar en de zomer een laagje zout. Dat zout is niet bedoeld om gladheid te bestrijden, maar om de straat weer schoon te krijgen.
Wat is het verschil tussen steenzout en strooizout? Strooizout bestaat doorgaans voor een klein deel uit steenzout. Het overgrote deel van strooizout bestaat uit pekel (zout water).