Het berekenen van vrij op naam is bij een bestaande woning vrij simpel. De overdrachtsbelasting is 2% van de koopprijs en de kosten voor een leveringsakte zijn rond de €700,-. Deze twee bedragen zijn de kosten van vrij op naam. Als koper zijn er kosten die je wel zelf moet betalen voor het kopen van een huis.
Wat betaal je niet bij 'vrij op naam'? “Nieuwbouw”, vervolgt Lucy, “is bijna altijd 'vrij op naam'. Omdat je de eerste eigenaar bent, is overdrachtsbelasting niet van toepassing. Dat scheelt je 2 procent van de koopsom.
Een verkoopprijs in de vastgoedhandel is "vrij op naam" als een aantal noodzakelijke bijkomende kosten (overdrachtsbelasting of btw en notariskosten) inbegrepen zitten bij de prijs. Een verkoopprijs is kosten koper (k.k.) als er geen bijkomende kosten zijn inbegrepen bij de prijs.
Vrij op naam een woning kopen houdt dus in dat je enkel de koopsom voor de woning hoeft te betalen en geen overdrachtsbelasting of kosten voor de kadastrale inschrijving verschuldigd bent. Dat scheelt je al snel een paar duizend euro aan kosten.
Kortom, het belangrijkste verschil tussen kosten koper en vrij op naam is wie verantwoordelijk is voor het betalen van de kosten voor de aankoop van een woning. Bij kosten koper betaalt de koper deze kosten, terwijl bij vrij op naam de verkoper deze kosten voor zijn rekening neemt.
Wanneer je een woning v.o.n. koopt, ben je dan 3% extra kosten kwijt.Bij woning die je k.k. koopt, betaal je 6% extra.
Bestaande bouw vrij op naam
Dan betaal jij als verkoper de overdrachtsbelasting en registratie- en notariskosten voor de leveringsakte. De overige kosten bij het (ver)kopen van een woning betaalt de koper. Dat zijn kosten voor bijvoorbeeld de hypotheekakte en voor het afsluiten van een hypotheek.
Koop je een woning vrij op naam (afgekort 'v.o.n.'), dan zijn alle wettelijke kosten voor de aankoop van het huis al in de prijs meegenomen. Dit in tegenstelling tot het kopen van een woning kosten koper (afgekort 'k.k.'): in dat geval ben jij als koper verantwoordelijk voor het betalen van die wettelijke kosten.
Bij vrij op naam zit de 21% btw al meegenomen in de koopsom van het huis. U betaalt dus wel de btw, maar u merkt er weinig van. Kosten koper en vrij op naam geld alleen voor koophuizen en niet voor het huren van een huis.
Als je de kosten koper wilt berekenen, kun je vaak een percentage nemen van de koopsom.Dit is ongeveer 5% tot 6%.Kom je in aanmerking voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting, dan kun je 3% tot 4% rekenen. Deze schatting geldt voor als je een bestaand huis koopt.
Vrij op naam betekent geen overdrachtsbelasting
Meestal zie je dan achter de prijs kosten koper (k.k.) staan. Maar soms staat dat een huis vrij op naam (v.o.n.) wordt verkocht. Dat betekent dat je alleen de prijs van het huis betaalt en daar geen overdrachtsbelasting over hoeft te betalen. Dat scheelt in de kosten!
Dynamische energiecontract Vrijopnaam
Vrijopnaam biedt een dynamisch energiecontract aan. Dit is een contractvorm waarbij je tarief voor stroom (kWh) per uur en je tarief voor gas (m3) elke ochtend om 6 uur veranderd. De prijzen voor energie zijn namelijk gekoppeld aan de 'spotmarkt'.
Hoeveel % is kosten koper in 2023? Gemiddeld ben je ongeveer vier à zes procent van de woningwaarde kwijt aan de kosten koper (k.k.). Bij een woningwaarde van € 400.000 is dat dus tussen de 16 en 24 duizend euro. Met welke kosten je allemaal rekening moet houden, lees je hieronder.
De hoogte van je rente hangt helemaal af van je aannemer, omdat hij zelf een percentage voor de bouwrente mag berekenen. Meestal schommelt het ergens tussen de 4 en 8%, met een maximum van 15%. Let op: zorg ervoor dat je precies weet hoe hoog de rente is die je aannemer rekent.
Kosten koper (k.k) zijn de kosten die je betaalt om eigenaar van een woning te worden. Officieel is dit de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Vaak worden alle bijkomende kosten ook als kosten koper benoemd.
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning bedragen de bijkomende kosten gemiddeld 9 procent van de koopprijs van je nieuwe woning. Hieronder vind je de extra kosten bij de aankoop van nieuwbouw opgesomd. Doordat de woning nog gebouwd moet worden kan het zijn dat de kosten gedurende de bouwperiode stijgen.
Overdrachtsbelasting en bouwgrond
Máár als de grond bestemd is om op te bouwen (zoals een huis), heet het bouwgrond en hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Wat je wel moet betalen is 21% btw over de bouwgrond. De kosten van het bouwen van het huis maken daarbij niet uit.
Goederen met 0% btw zijn bijvoorbeeld goederen die u levert aan een ondernemer in een ander EU land. In sommige branches en bij een aantal activiteiten hoeft u geen btw in rekening te brengen. Bijvoorbeeld in het onderwijs of als u excursies en rondleidingen verzorgt. U maakt dan gebruik van een btw-vrijstelling .
Wie is btw-plichtig? Als je zaak op regelmatige en zelfstandige basis als economische activiteit goederen levert of diensten verstrekt die in het btw-wetboek worden omschreven, dan ben je btw-plichtig. Kruis jij deze zaken af? Dan kijk je best eens na of jouw goederen of diensten onderhevig zijn aan btw.
Stel je koopt een woning van 300.000 euro. De overdrachtsbelasting is 2 procent van deze koopsom, wat neerkomt op 6.000 euro. Daar bovenop betaal je gemiddeld 600 euro aan notariskosten. Je betaalt dus in totaal ongeveer 6.600 euro aan kosten koper.
De kosten koper meefinancieren in je hypotheek is niet mogelijk. Je kunt namelijk maar 100% van je woningwaarde lenen. Het is dus niet toegestaan om meer te lenen dan dat je woning waard is. Daarom moet je altijd eigen geld inbrengen als je een woning koopt: minimaal het bedrag van de kosten koper.
De volgende kosten zijn aftrekbaar: Notariskosten – Het gaat om de hypotheekakte en de kadastrale kosten voor de hypotheekakte. Taxatiekosten – Deze kosten maak je in opdracht van de bank waar je de hypotheek afsluit. Kosten voor het aanvragen van NHG – Het gaat om 0,6% van de koopsom.
Verkoop jij de woning aan een andere vastgoedinvesteerder, dan moet deze ook 8% overdrachtsbelasting betalen en dan krijg jij jouw 8% overdrachtsbelasting volledig terug. Maar als jij jouw pand verkoopt aan een koper die 2% overdrachtsbelasting betaalt, dan krijg jij maar 2% van de betaalde 8% terug.
Meestal kan door bureauonderzoek binnen een paar minuten worden vastgesteld of het juiste tarief is berekend. De notaris stuurt een kopie van de akte naar de belastingdienst en draagt de overdrachtsbelasting af. In de akte is ook een verklaring van de koper opgenomen over de intentie tot zelfbewoning.