De frequentie is het aantal trillingen per seconde. Echter kun je de frequentie ook berekenen met de formule f=1/T. f is de frequentie in Hertz (Hz). T is de trillingstijd in seconden (s).
Als je bijvoorbeeld gaat rekenen met t= 4,001 in plaats van 4,01, dan zul je zien dat de snelheid (v) 2,8005 m/s is. Dit antwoord is preciezer dan het antwoord bij t= 4,01. Meestal is een verschil van 0,01 precies genoeg.
Met Q=c*m*delta T reken je uit hoeveel energie er nodig is om het water te verwarmen. De massa die je hier moet invullen is de massa van het water (en niet de massa van de verbrande brandstof).
In natuurkundige formules wordt de snelheid van het licht aangegeven met een c in plaats van met een v. Een bekend voorbeeld waar dit ook het geval is, is de massa-energierelatie van Albert Einstein: E = mc2. De lichtsnelheid is dan ook erg belangrijk in de relativiteitstheorie.
In de natuurkunde is snelheid is gedefinieerd als de afgelegde weg (Δx = xeind - xbegin) gedeeld door de verlopen tijd (Δt=teind - tbegin): vgem = Δx/Δt.
Een s-t diagram zet langs de X-as de tijd uit en langs de Y-as de afgelegde weg s. Zo kun je zien hoe in de tijd de afstand van een voorwerp verandert t.o.v. een gekozen nulpunt (of niet).
In de natuurkunde. T of T0, referentietijdstip of tijdvak waarin eerdere en/of latere worden uitgedrukt: beoogde tijd van lancering van een raket, vandaar T minus 4 minutes and 49 seconds voor het tijdstip dat 4 minuten and 49 seconden eerder is.
Het valt op dat het symbool van een eenheid wel eenvoudig is te begrijpen uit de naam van de eenheid, meestal de eerste letter. Dat kun je zien aan m voor meter, N voor newton, maar ook T voor tesla.
Wat is Delta T? Delta T waarden zijn gebaseerd op het temperatuurverschil tussen het water dat in het centrale verwarmingssysteem circuleert en de kamertemperatuur. Bijvoorbeeld, met een watertemperatuur van 70°C en een kamertemperatuur van 20°C, zou de Delta T waarde 70°C – 20°C = 50°C zijn.
Het zou kunnen voorkomen dat je de gemiddelde snelheid moet berekenen aan de hand van een tijd-snelheidsdiagram. Hiervoor heb je de volgende formule nodig: v gem = (v begin + v eind)/2. Deze formule kun je alleen gebruiken als de snelheid evenredig toeneemt.
Reacties. Een formule is een samenvatting van wat gemeten/bedacht is en waarin een samenhang tussen verschillende grootheden als krachten, snelheden e.d. wordt weergegeven. Alleen compact en als wiskundige vergelijking opgeschreven.
Bij v=s/t ook, want v = snelheid en de eenheid is km/h (of m/s). Km en m zijn eenheden van s (= afstand). H en s zijn eenheden van t (=tijd). Het is km/h en m/s, niet km*h en m*s, dus is ook de formule v=s/t en niet v=s*t.
Δt is de tijdsduur in s.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
Het voorwerp verplaats zich ook met de kracht mee. Als de kracht naar links beweegt, doet het voorwerp dit ook. Bij deze wet hoort ook een formule: F = m x a. F staat voor kracht (van het Engelse Force), m staat voor massa (niet te verwarren met gewicht) en a voor de versnelling.
De gravitatieconstante G is een natuurconstante die in het hele heelal geldt. Gravitatie werkt in het hele heelal op dezelfde manier en de grootte ervan is alleen afhankelijk van de massa's. De zwaartekrachtsversnelling g is de versnelling die vrij vallende voorwerpen op aarde ondervinden en is gelijk aan 9,81 ms-2.
Elektrische spanning
De hoeveelheid energie die wordt meegegeven aan de elektrische lading is de spanning (U). De eenheid van spanning wordt gemeten in volt (V). Een andere veelgebruikte benaming hiervoor is voltage.
In de natuurkunde. m = meter, m² = vierkante meter, m3 = kubieke meter. m, symbool voor het voorvoegsel milli (1/1000) in de natuurwetenschappen. m, symbool voor massa (natuurkunde).
De eenheid van energie is de Joule (J). Uitgedrukt in grondeenheden: J = kg·m2·s-2.
a, aanduiding voor versnelling (Engels: acceleration). A, symbool voor ampère, de eenheid van stroomsterkte. A, symbool voor de amplitude van een trilling. a, symbool voor het voorvoegsel atto (10−18) in de natuurwetenschappen.
Van grafiek naar formule
De lijn gaat door een gegeven punt van de y-as en een ander punt. Omdat nu het snijpunt op de y-as gegeven is, weet je het getal b in de formule: y = ax + b. Met behulp van het andere gegeven punt van de lijn kun je nu de richting van de lijn bepalen (de richtingscoëfficiënt).
De gemiddelde snelheid is de afgelegde weg (Δx) gedeeld door de verlopen tijd (Δt). De formule vgem = Δx/Δt gebruik je als je afstand en tijd kent. maar die mag je alleen toepassen als je te maken hebt met een constante versnelling (dus een rechte in een v/t diagram).