Spoel de bladeren goed af en droog ze snel op grasmatten, katoenen lakens of kranten. Eet het vers met citroensap of in een groene salade. Rooster het in de oven op 95º en verkruimel het als smaakmaker in granen, soepen, salades.
Was het zand eraf en voeg rauwe zeesla toe aan salades . Of droog het langzaam in de oven om te verkruimelen in soepen en sauzen, strooi het over popcorn voor de smaak of bak het in vierkantjes zeesla (zie recept hieronder).
Het rauwe, onbehandelde, gedroogde zeewier kan men het beste aan de maaltijd toevoegen direct voordat het gegeten wordt. Rauw zeewier - in gedroogde of verse vorm - bevat de gezondste eigenschappen en behoudt het beste de actieve enzymen in het zeewier.
Zeesla: omschrijving
Zoals de naam al zegt groeit het in de zee. En het is dus een wier, geen plant. Ulva is Latijn voor 'moeras plant', wat verwijst naar dit nederige, felgroene zeewier. De zeer dunne, brede, platte bladeren zijn teer, golvend en transparant.
Het hoeft niet gekookt te worden. Je kunt het als snack eten als het gedroogd is. Bak of kook het in vijf minuten gaar als toevoeging aan broodjes, omeletten, sauzen, jus en krokante chips. Gebruik rauw, geroosterd, gedroogd, gerookt, gebakken of gefrituurd.
Dulse kan in de oven worden geroosterd voor een knapperigere en mildere smaak. Voeg toe aan smoothies, salades, sandwiches, op roerei of popcorn. Eindeloos veel toepassingen!
En je hebt niet veel nodig om optimaal resultaat te halen bij het eten van zeewier: 5-7 gram gedroogd wier per dag (50-70g vers) is al voldoende.
Je kunt het rauw eten en vers hakken in soepen, salades, loempia's of ramen . Sommige soorten worden gefrituurd om zeewierchips te maken. Ik geef de voorkeur aan gedroogd om te kruiden. Zeesla is een van de belangrijkste kruiden die ik gebruik op vis en vlees, in soepen en op eieren.
Het Voedingscentrum raadt aan terughoudend te zijn met vaak (gedroogd) zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium, ijzer, vitamine B1 en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.
Zeesla. Dit groene wier lijkt erg op kropsla en heeft een spinazie-achtige notensmaak. Je kunt het ongekookt eten in salades, maar ook gebruiken als 'wrap' en zelfs in de plaats van nori bij sushi.
Zeewier hoeft niet gekookt te worden voor het eten . Het kan worden toegevoegd aan salades of warme gerechten zoals soepen en ovenschotels. Veel soorten zeewier zijn een bron van umami-smaak vanwege het hoge glutamaatgehalte. Het wordt vaak toegevoegd aan soepen (zoals dashi-bouillon), stoofschotels en sauzen om een rijkere, diepere smaak te creëren.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Je kunt het rauw, gekookt, als poeder eten en het zit in een aantal supplementen. Vanwege de veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen wordt kelp doorgaans gebruikt in sushi, sauzen, salades, als smaakmaker en andere producten.
Zodra u de zeesla thuis hebt, wast u deze een paar keer goed met vers water om zand en kleine beestjes uit de bladeren te verwijderen.
Zeewier kun je op dezelfde manier gebruiken als groente en bevatten vezels en vitamine C, daarom zijn ze ook goed te gebruiken als groenten in een maaltijd. Wees terughoudend om vaak zeewier als vleesvervanger of groente te eten.
Voedingswaarde
Ulva lactuca wordt beschouwd als een goede voedingsbron . Het bevat grote hoeveelheden cobalamine of vitamine B12, wat een belangrijke rol speelt bij het handhaven van de homeostase in de hersenen en het zenuwstelsel, en bij de vorming van bloed. Net als andere eetbare groene zeewieren, U.
Je koopt het gedroogd, maar moet het een twintigtal minuten laten weken in water.Kook het daarna nog een half uurtje en voeg het toe aan salades, stoofgerechten of soep. Deze soort alge is perfect in een salade of in je Miso-soep. Wakame heeft een subtiel zoete smaak die je gerecht wat extra punch geeft.
Chroom in zeewier
Chroom beïnvloedt de insuline en bloedsuikerspiegels; brengt bloed cholesterol in evenwicht, versterkt de functie van het immuunsysteem; vermindert hartkwalen, verlaagt bloeddruk en stimuleert de niveaus van dehydroepiandrosteron (DHEA).
Van nature hoge niveaus van jodium in bruin zeewier betekenen dat mensen ziek kunnen worden als ze een grote hoeveelheid van dit type zeewier consumeren . Vanwege de potentie om ziekte te veroorzaken adviseert FSANZ zwangere en zogende vrouwen; en kinderen, om niet meer dan één portie bruin zeewier per week te eten.
Ontstekingsremmende voordelen
Zeewier bevat verschillende bioactieve verbindingen zoals fucoxanthine, die krachtige ontstekingsremmende eigenschappen bezitten . Deze verbindingen helpen oxidatieve stress te bestrijden en ontstekingen te verminderen, wat herstel bevordert en door inspanning veroorzaakte spierschade minimaliseert.
Droog en eet als chips, of verkruimel over soepen, stoofschotels, salades, vis, sushi etc. Niet echt om te koken, maar uitstekend in augurken (ik vind het heerlijk in gepekelde zeekraal). Zeer eiwitrijk. Was grondig en droog in een dehydrator, warme, luchtige plek, of in de zon tot het kurkdroog en kruimelig is .
Naast het feit dat zeesla rijk is aan proteïne, zit het ook boordevol magnesium! Gedroogde zeesla bevat ongeveer 22,5 milligram magnesium per gram . Dit is ongeveer 83 keer meer magnesium dan de hoeveelheid die in bananen zit; een voedingsmiddel dat in de volksmond wordt aangeprezen als een goede bron van magnesium.
Zeewier is ongelofelijk goed voor de gezondheid! Het is zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, want het bevat allerlei gezonde vitamines en mineralen, zonder dat daar veel calorieën tegenover staan.
"Bij gezonde individuen zal het waarschijnlijk geen gezondheidsvoordelen opleveren," zegt de hoofdauteur van het artikel, João Pedro Trigo. Het eten van tussen de 5g en 10g (0,1 tot 0,3oz drooggewicht) zeewier per dag zou echter nutritionele voordelen kunnen opleveren van de vezels en voedingswaarde van zeewier, voegt Trigo toe.
Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Klachten bij traag werkende schildklier kunnen zijn: gewichtstoename, het veel koud hebben, traagheid en obstipatie. Bij kinderen leidt een jodiumtekort tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen.