En klaarmaken is super makkelijk: gewoon even stomen tot ze beetgaar zijn. Of pannetje water koken, bevroren doperwten erin, paar minuten koken, et voilà: klaar zijn je erwten.
De kooktijd van doperwten is 5-10 minuten. Als de erwtjes te hard koken, springen ze open. Hele jonge en kleine erwtjes zijn soms in 5 minuten al gaar. Doperwten stomen duurt 5-8 minuten en smoren ook.
Vries de erwten in en bewaar het restje afgesloten 3 maanden in de vriezer. Kook rauwe erwten eerst kort voor je ze invriest. Zo blijft de smaak en textuur van de groente behouden.
Breng een kookpot met gezouten water aan de kook. Voeg ook een klontje suiker toe zodat de erwtjes hun mooie, groene kleur zullen behouden. Kook de erwtjes gedurende 5 à 6 minuten.Giet ze af en spoel ze onder koud, stomend water.
Diepgevroren erwtjes kan je namelijk goed bewaren voor een langere tijd en verse moeten helaas toch binnen een week op, zelfs al liggen ze in de koelkast. Een klein nadeel dat deze kleine groentesoort heeft, is dat je ze niet rauw kan gaan eten.
Doe de doperwtjes in een keukenmachine met wat olie en citroensap en aromatische munt en basilicum. Lekker op een cracker, bij rauwkost of op je dagelijkse boterham. De volgende kruiden en specerijen pasen perfect bij doperwtjes: basilicum, peterselie en bonenkruid.
Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.
Doperwten kun je in de koelkast tot 5 dagen bewaren.
De diepvriesgroenten kun je direct in bevroren toestand bereiden. Roerbak ze in een koekenpan of wok, verwarm ze in een afgedekte schaal in de magnetron of kook ze in ruim kokend water. Kijk op de verpakking voor de bereidingstijden van jouw product.
Tip: vries je erwtjes in en ontdooi ze niet
Erwtjes hoef je tenslotte niet te ontdooien wanneer je ze wenst te gebruiken. Je kan ze zo de pan of kookpot in doen. Het enige nadeel is dat je ze niet rauw kan eten, je moet ze altijd eerst verhitten.
Verhit de inhoud van de pot in een pannetje op het vuur.Laat het niet koken en giet de groente pas af na het verhitten.Je kunt het product ook verwarmen in de magnetron.
Doe de doperwten met 1 el vocht uit pot of blik in een passende schaal.Verwarm de doperwten afgedekt op 700 Watt, reken per pot van ca.400 gr.2 a 3 minuten.
Doperwten zijn een bron van voedingsstoffen en bevatten onder andere veel vezels, eiwitten en vitamine C. Door het hoge vezel- en eiwitgehalte kunnen doperwten helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Er zitten relatief weinig calorieën in doperwten.
Wat je niet moet doen is het opnieuw invriezen nadat het alleen ontdooit is en je het niet goed verhit hebt (dus bijv. ontdooien, in stukjes hakken en weer invriezen). De structuur van groentes wordt vaak wel aangetast door herhaaldelijk invriezen dus er kan wel wat van de smaak en textuur verloren gaan.
Peulvruchten bevatten natuurlijke stoffen, zoals fytaten en enzymremmers, die de opname van voedingsstoffen belemmeren en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Door de peulvruchten te weken, worden deze stoffen verminderd, wat resulteert in betere verteerbaarheid en voedingsopname.
Hij heeft maar weinig water nodig. Sterker nog, geef deze kamerplant liever te weinig water dan te veel water. Geef de erwtenplant in de zomer een keer per week water.In de winter hoef je dit maar eens per twee weken te doen.
Haal de doperwten uit de peul. Blancheer de erwten of andere peulvruchten anderhalve minuut.
Ook doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar qua gezondheidseffecten lijken ze meer op groente. Ze bevatten namelijk in tegenstelling tot andere peulvruchten vitamine C en worden als groente gebruikt.
Nitraatrijke groenten: beter niet vaak opnieuw opwarmen
Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
Doperwtjes, tuinerwtjes en veldertjes zijn familie van elkaar. De verschillende rassen verschillen in in formaat, kleur of smaak. De afmeting van een tuinerwtje is iets kleiner dan die van een velderwtje.Er is ook een klein verschil in bite: tuinerwtjes zijn wat zachter en de jonge velderwtjes zijn knapperig.
Daar kunnen we kort over zijn: ja!Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Gedroogde erwten of spliterwten worden later geoogst dan doperwten. Daardoor bevatten ze meer eiwit, vezels en koolhydraten. Spliterwten zijn erwten waarvan het stugge buitenste velletje is verwijderd. Dat maakt ze geschikt voor erwtensoep.
Er zit relatief het meeste vitamine K en vitamine C in de erwt. Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en E worden ook in ruime hoeveelheden aangetroffen in deze kleine gezonde peulvrucht. Voorts bevat het een grote verscheidenheid aan mineralen. Kalium, fosfor, zink, magnesium, koper en ijzer zitten er in de groene erwt.