Zorg dat je horloge op zonnetijd staat. Richt de kleine wijzer richting de zon. Het midden van de "kleinste" hoek tussen de 12 en kleine wijzer wijst nu richting het zuiden. Het midden van de "grootste" hoek tussen de 12 en kleine wijzer wijst nu richting het noorden.
Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden. Dat komt doordat het wijzertje een magneet is die zich richt naar het magneetveld van de aarde. Je kunt tegenwoordig ook een kompas-app op je smartphone gebruiken.
Simpelweg werkt het als volgt: Houd je horloge horizontaal. Laat de uurwijzer (de korte wijzer dus) in de richting van de zon wijzen. Midden tussen de 12 uur-aanduiding en de (korte) uurwijzer ligt het zuiden (met de klok mee).
De poolster staat ongeveer halverwege tussen de centrale ster in Cassiopeia en de kleine Beer. Trek een denkbeeldige rechte lijn tussen de poolster en de grond. Deze richting is het ware noorden en als je nu een vast punt in de verte kunt vinden, kun je jezelf daar naartoe begeleiden.
Dit kan aan de hand van een kompas. Er zitten 360 graden in een cirkel en een kompas ís een cirkel. Bovenaan zit het noorden, onderaan het zuiden, links het oosten en rechts het westen. Het noorden staat op 360° (° betekent graden), het zuiden op 180°, het oosten op 90° en het westen op 270°.
De noordpool en de kompasnaald trekken elkaar aan. En dus wijst de kompasnaald altijd naar het noorden. Door een kompas weet je dus altijd waar het noorden is. Met een windroos kun je nu alle andere windrichtingen bepalen.
De richting bepalen met magnetische of elektronische apparatuur. Bepaal de juiste richting met een kompas. Overdag en 's nachts is het gebruik van een kompas, GPS of mobiel met GPS, de beste en gemakkelijkste manier om de juiste richting te bepalen. Deze apparaten zijn het nauwkeurigst, en daardoor het betrouwbaarst.
Waar de stippellijn de verticale as snijdt, loopt de middelbare zon gelijk met de echte zon. Dan staat de zon in het zuiden om 12 uur. En dat gebeurt vier keer per jaar (16 april, 15 juni, 2 september en 26 december). Want België behoort strikt genomen tot de tijdzone van Greenwich.
De kompasroos is verdeeld over 360º met hierin de 4 windstreken; Noord, Oost, Zuid en West. Daarbij ligt het oosten op 90º, het zuiden op 180º, het westen op 270º en tenslotte het noorden op 360º / 0º. Hoe je de behuizing van het kompas ook zult draaien, de naald zal ten aller tijde het magnetische noorden aanwijzen.
het noordwesten zelfst. naamw. de windstreek die 45° ten westen van het noorden ligt Bron: WikiWoordenboek.
Richt de kleine wijzer van een analoog horloge op de zon. Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer. Dit is de basistheorie. In theorie staat de zon om 12 uur in het zuiden.
Deel de hoek tussen de uurwijzer en de 12-uurmarkering doormidden om het Noorden te vinden. Het exacte midden tussen de 12-uurmarkering en de uurwijzer op je horloge markeert het Noorden, terwijl het punt aan de overkant het Zuiden aangeeft.
Een poolster is een ster die zich in een van de hemelpolen bevindt. Voor de noordelijke hemelpool is dat de ster met de naam Poolster, Polaris of alpha Ursae Minoris, die dicht bij het verlengde van de aardas aan de noordelijke hemelpool ligt.
Er bestaat dan ook een handig trucje om de Poolster te vinden. Je gebruikt daarvoor de 2 “laatste” sterren uit de pan van de Grote Beer, Dubhe en Merak. Spring van Merak naar Dubhe en doe dit ongeveer 5 maal opnieuw in één rechte lijn. Zo kom je altijd nagenoeg in de Poolster terecht.
Zoals te zien, bestaat het kompas uit een rood – witte wijzer,de naald genaamd, en een schaalverdeling met daarop de 4 windrichtingen en een graden verdeling (van 0 tot 360 graden). Het rode gedeelte van de naald, wijst altijd naar het magnetische Noorden.
In een smartphone werkt dat ook ongeveer zo. Er zit een kompas-chip in een telefoon waarbij het magnetische veld in twee of drie assen wordt waargenomen. De chip leest het magnetische veld in elke as en zet dit om naar informatie die de telefoon kan verwerken.
Een kompasstreek, windstreek of hemelstreek is 1/32e deel van de kompasroos en komt overeen met 11,25º (graden). Het wordt gebruikt voor het globaal aangeven van een richting. De 4 hoofdstreken zijn noord, oost, zuid en west.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden. De zon gaat onder in het westen.
Een tuin op het noorden heeft het grootste deel van de dag weinig tot geen zonlicht en veel schaduw. Hoewel de tuin achterin, van mei tot oktober nog behoorlijk wat avondzon kan krijgen. Helemaal wanneer je een diepe tuin en laag huis hebt, zal je zien dat je ook overdag achterin de tuin zonlicht zal hebben.
Da's best lastig te onthouden. Tenzij je dit ezelsbruggetje gebruikt! De zon komt dus 's ochtends op in het oosten, en gaat aan het einde van de dag weer weg in het westen. 's Ochtends twee keer de o, 's middags of 's avonds twee keer de w. Zo vergeet je dat nooit meer!
Het noordoosten wordt dus gezien als de plaats die iets ligt ten noorden van waar de zon opkomt, niet als de plaats die ten oosten ligt van de richting van de magnetische pool.
"Het noorden van het land" beslaat ruwweg alle Vlaamse provincies, maar Vlaams-Brabant maakt daar duidelijk minder deel van uit. "Langs de grens met Nederland" is gemiddeld gesproken iets noordelijker dan "het noorden van het land".
De provincie Drenthe is gelegen in het noordoosten van Nederland. De provincie ligt vlak onder Groningen en grenst in het oosten aan de Duitse deelstaat Nedersaksen. De provinciehoofdstad is Assen. Dit is tevens de stad met de meeste inwoners in Drenthe.