Bij het beoordelen van competenties gaat het vooral om gedrag. Voor een competentieprofiel betekent dit een heldere omschrijving van competenties zodat duidelijk is welk gedrag bij welke competentie hoort. Bovendien kan omschreven worden welke concrete resultaten bij bepaalde competenties horen.
Of de deelnemers de competenties beheersen, kan door middel van praktijkopdrachten, casus, prestaties in de praktijk of door deelproeven gemeten worden. Het meten en beoordelen van competenties hangt zodoende ten nauwste samen met de manier waarop de competenties verworven worden.
Eigenschappen zijn kenmerken die je karakter beschrijven. Vaardigheden zijn taken en activiteiten die je nodig hebt om een functie goed uit te kunnen voeren. Een competentie is een verzameling van kennis, ervaring, vaardigheid en talent.
Of een competentie belangrijk is hangt af van de context en het doel. Een aantal competenties die vaak worden gevraagd zijn: communicatievaardigheden, leiderschap, probleemoplossend vermogen, teamwork, flexibiliteit, klantgerichtheid en creativiteit.
Competenties tonen je talenten, vaardigheden en kennis. Het zijn jouw sterke punten. Het gaat om eigenschappen die je gebruikt in je werk. Met je competenties laat je zien dat jij de juiste persoon bent voor een baan.
Hard skills zijn functiegerelateerde vaardigheden die voortvloeien uit opleidingen, trainingen of cursussen. Denk daarbij aan boekhouding, grafische vormgeving, tekstschrijven en data-analyse.
Waarom zijn competenties belangrijk? Competenties maken het verschil met anderen die dezelfde opleiding of diploma's hebben. Ze maken je uniek en zeggen iets over jouw persoonlijkheid, je manier van werken, de wijze waarop je skills toepast. Werkgevers hechten er soms meer waarde aan dan aan je opleiding.
Een goede stelregels is 8 à 12 competenties per functie en 5 à 10 gedragsindicatoren per competentie. Beperk het aantal competenties per profiel door alleen de cruciale te selecteren. Denk er aan: het gaat om de inhoud van de functie, niet om de persoon!
Sommige competenties heb je al van nature, maar je vaardigheden verder ontwikkelen kan natuurlijk altijd! Competenties zijn je kwaliteiten die op je werk goed van pas komen. Je hebt er meer dan je denkt én je kan ze dus aanleren en ontwikkelen!
Competenties zijn het vermogen om goed uit te voeren wat er van je gevraagd wordt of wat je zelf wil leren. Hierin kan je je ontwikkelen. Zo kan het lijken dat een competentie een talent is, maar dat hoeft zeker niet altijd zo geweest te zijn.
Wat is verschil tussen competenties en kwaliteiten?
Kwaliteiten zijn in aanleg aanwezig en kunnen worden gebruikt en ontwikkeld.Competenties (vaak specifieke handelingen of activiteiten) kunnen worden aangeleerd en geobserveerd. Je kunt dus zien of iemand de competentie beheerst en niet of hij of zij de kwaliteit heeft.
Wat is het verschil tussen vaardigheden en competenties?
Competenties zijn een verzameling van geleerde vaardigheden en kennis, aangevuld met persoonlijkheid, intelligentie en motivatie. 'Competentie' is een veel ruimer begrip dan het begrip 'vaardigheid'. Eigenlijk maken je vaardigheden onderdeel uit van je competenties. Vaardigheden zijn activiteiten waar je goed in bent.
Geduld. Definitie van de competentie geduld Vermogen om rustig af te wachten of een langdurige taak rustig af te maken. Niet sneller willen dan de omstandigheden of de eigen situatie toelaat. Zich aanpassen aan de handelingssnelheid van de ander.