'Mensen die van hun partner verlangen dat ze met vriendelijkheid, affectie en compassie worden bejegend zijn het gelukkigst in hun relatie,' zegt John Gottman naar aanleiding van wat hij in zijn relatieonderzoek ontdekte. Je mag dus op dat vlak best wat van de ander verwachten.
“Soms toont een partner wat minder affectie omdat hij of zij in aanraking komt met stress, mentale problemen, ziekte of een trauma. Ze focussen zich op zichzelf en hebben even minder aandacht voor jou”, legt Brian Jory, relatie expert uit. Het heeft dus niet altijd met jou te maken.
Affectie, (van het Latijnse ad en facere, "iets met iemand doen, iemand aangedaan doen zijn") of genegenheid zijn positieve emoties of gevoelens die voortvloeien uit erkenning van iemands eigen waarden in het karakter van een ander, meestal in de context van relaties tussen mensen of levensgezellen.
Intimiteit roept voor veel mensen als eerste een associatie op met een romantische relatie, maar eigenlijk is dit gevoel van vertrouwen en verbondenheid belangrijk voor alle relaties in je leven. Emotionele verbondenheid met een vriend of vriendin, of met een familielid, is net zo goed belangrijk.
Beginnende relatie twijfels
Om te beginnen: af en toe twijfelen aan je relatie is niet erg. Iedereen doet dat wel eens. Soms krijg je twijfel aan je relatie door depressie of door de impact van een overlijden van een dierbare. In het leven zijn komen gebeurtenissen en situaties voor die veel impact op jullie hebben.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Voldoening halen uit seks met mensen waarmee je verder geen emotionele band hebt, is zeker mogelijk. Maar veel hangt af van wat voor seks je zelf bevredigend vindt, wat voor waarden en normen je hebt, en hoe je partners zich gedragen. Seks waar wel gevoelens aan te pas komen, is de maatschappelijke norm.
Waarom goede seks belangrijk is
Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken.
Nog een vraag die ik vaak krijg: Kan een man gevoelens krijgen door seks? Seks staat voor mannen in heel veel gevallen zoals je net leest los van een emotionele connectie. Niet per definitie: wanneer hij een relatie met je heeft, is het voor hem ook een emotionele beleving.
Affectief handelen is gedrag dat wordt gemotiveerd door affecten en emotie. Een bepaalde stimulus kan een ongecontroleerde reactie tot gevolg hebben waarvan de betekenis niet altijd duidelijk is. Dat betekent echter niet dat het handelen niet gerationaliseerd kan worden.
Als je lang genoeg niet krijgt waar je behoefte aan hebt bijvoorbeeld: steun, waardering, erkenning etc. dan kan het zijn dat je het vertrouwen in je partner verliest. Je hebt er geen vertrouwen meer in dat je partner er voor je kan zijn wanneer je hem of haar nodig hebt.
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
2. Hij heeft intimiteitsproblemen en zoenen is voor hem een brug te ver. Overhaal hem om naar de psycholoog te gaan en praat ook zelf met hem over zijn pijnlijke liefdesverleden, verlatingsangst en – hoogstwaarschijnlijk – mommy issues. Kortom: een serieuze relatie met deze jongen wordt handenvol werk.
Er zit een groot verschil tussen wat een man voelt en wat hij laat zien. Zo'n 80 procent van de mannen zegt dat zijn gevoelsleven dieper gaat dan anderen weten. Als de man blijdschap of boosheid voelt, laat hij dit meestal wel merken. Maar hij houdt zijn kwetsbaardere gevoelens vaak verborgen – vooral angst.
Liefde zonder seks – en seks zonder liefde
Mensen kunnen door eerdere kwetsende of beschadigende ervaringen heel goed in staat zijn opwinding te voelen, maar het moeilijk vinden om de ander emotioneel en intiem toe te laten. Seksualiteit is een kwetsbaar terrein voor mannen en vrouwen.
Als een man op je verliefd is dan zul je dat al snel merken. Hij kan met zijn ogen niet van je afblijven. En dan niet alleen je lichaam, maar vooral je gezicht, je lach, je ogen en hoe jij je beweegt. Zoekt hij steeds oogcontact met je?
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Monogame of vaste relatie
Er is emotionele en seksuele exclusiviteit, wat betekent dat de partners elkaar trouw zijn. Je hebt geen seks of liefdesrelatie buiten je relatie.
Door seks maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan (ook wel het knuffelhormoon genoemd). Dit hormoon zorgt voor een gevoel van vertrouwen, hechting en verbondenheid. Rondom de bevalling maken vrouwen extra oxytocine aan, zodat ze zich extra aan hun kind gaan hechten.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
Een 'rebound' relatie is een relatie die je aangaat om een andere, belangrijke relatie in je leven te vergeten. Een rebound-relatie is dus een 'relatie' die iemand begint om een recente beëindiging van een relatie te verwerken. Je 'gebruikt' iemand anders dus om je eigen recentelijke relatie te verwerken.
Bovenaan staat natuurlijk: omdat je van elkaar houdt en oprecht om elkaar geeft. Als dit niet de belangrijkste reden is, dan zou het dat in ieder geval wel moeten zijn. Een misstap, een ziekte, een externe factor, noem het maar op allemaal. Als de liefde er nog is dan is er altijd hoop.