Android-telefoons bellen 112
"Druk snel minstens vijf keer op de aan/uit-knop om de onderstaande acties te activeren", zo luidt de omschrijving van deze functie. De actie die standaard is ingesteld is 'Bellen voor hulp'. Tenzij je eerst zelf een noodnummer kiest, belt je telefoon standaard naar 112.
Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen.
U kunt het alarmnummer 112 altijd bereiken. Ook als u met uw mobiel belt zonder beltegoed en zonder een (geldige) simkaart. Alle 112 oproepen krijgen voorrang boven andere gesprekken.
Weet wat u moet doen
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat waarschuwt en informeert over een noodsituatie. U ontvangt een NL-Alert bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. In ieder NL-Alert bericht staat wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u informatie en updates kunt vinden.
ICE-contact bellen via een Android-telefoon
Veeg over het scherm en druk op 'Noodgeval'. Druk op 'Noodinformatie'. Druk op het ICE-contact om deze te bellen vanuit het vergrendelscherm.
Misbruik is strafbaar
Zonder noodzaak opzettelijk gebruik maken van een alarmnummer is als misdrijf strafbaar gesteld in artikel 142 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht. Maximale straf drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van 8100 euro.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Je kan het nummer 112 bellen met een vaste of mobiele telefoon. Het Europese noodnummer is overal gratis.
Iedereen kan de 112NL app gebruiken in noodgevallen. U belt of chat dan met een hulpverlener. De app heeft een chatfunctie die het gesprek vertaalt in uw taal. De app is daarom ook handig voor bijvoorbeeld doven en slechthorenden.
Kan ik een sms sturen naar 112? Ja. U mag de 112 sms-service alleen gebruiken als u niet of niet goed kunt spreken of horen. Om in een noodsituatie te kunnen sms'en naar 112 moet u zich eenmalig aanmelden bij 112.
Bellen naar 112 is gratis. Als je geen beltegoed meer hebt, kun je in Nederland alsnog het noodnummer bellen. Zelfs zonder simkaart. Netwerkproviders in Nederland hebben met elkaar afgesproken dat zij de noodoproepen van elkaar overnemen.
Hoe kan ik controleren of mijn telefoon NL-Alert berichten ontvangt? De overheid zendt tweemaal per jaar een testbericht uit. Op dat moment kun je controleren of je mobiele telefoon NL-Alert berichten ontvangt. In het geval je geen NL-Alert ontvangt, maak daar dan melding van bij de leverancier van je mobiele telefoon.
Bij Motorola-smartphones moet je even de instellingen induiken om te checken of NL Alert is ingeschakeld. Ga naar 'Instellingen > Meer > Noodwaarschuwingen (of Nooduitzendingen) en zorg dat de optie 'Extreme dreigingen weergeven' is ingeschakeld.
Bij Android gaat dit net wat anders: Navigeer naar Menu, Instellingen, Meer, Nooduitzendingen. Vink Extreme Dreigingen weergeven aan.
Het alarmnummer 06 - 11, waarmee mensen in een noodsituatie snel de politie, brandweer of ambulance kunnen bereiken wordt in de praktijk vaak misbruikt. Soms wordt een misbruikpercentage van 75 procent geregistreerd. Het percentage kinderen onder de misbruikers is hoog. Zij bellen vaak op de vrije woensdagmiddag.
Het nummer 112 bel je bij een noodsituatie. Je komt terecht bij de provinciale 100-centrale van de hulpdiensten, die de politie, de brandweer of een medisch team ter plaatse kunnen sturen. Op termijn zal 112 de nummers 100 en 101 vervangen.
In 2017 waren dat er bijvoorbeeld 2,6 miljoen. Maar daarbij valt wel op te merken dat zo'n twee derde daarvan terecht is. Dat komt neer op 1,9 miljoen 112-meldingen in een heel jaar. Dat betekent meer dan 4.500 gesprekken per dag en gemiddeld zo'n 200 telefoontjes per uur.
Gebruik in een noodgeval je iPhone om snel hulp te krijgen. Met 'SOS-noodmelding' kun je snel en eenvoudig hulp inroepen en je contacten voor noodgevallen op de hoogte stellen (mits het mobiele netwerk beschikbaar is).
Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen. 100 || Brandweer en ambulance: dit nummer bel je bij brand, bij een ernstig ongeval met gewonden en bij dringende hulp van medische aard.