De beste manier om multiplex waterdicht te maken is het gebruik van een transparant impregneermiddel. Het nadeel van verf en beits is dat het na verloop van een paar jaar, zo niet om het jaar opnieuw moet worden gedaan plus dat het gaat schilferen en het hout hiermee weer blootgesteld aan de elementen wordt.
De beste manier om multiplex waterdicht te maken is dan ook door het te impregneren met een hout impregneermiddel. Impregneer trekt in het multiplex en legt tevens een beschermlaag op het multiplex. Doordat het diep in het multiplex trekt is de werking vele malen langer, vaak tot wel 3x langer.
Multiplex verven
Voor een dekkend product voor mulitplex binnenshuis kan de Osmo Decorwas Creativ gebruikt worden. Deze Olie en was combinatie zorgt voor een dekkend effect op multiplex. Hierbij blijf je wel de houtstructuur zien. Na behandeling is het hout beschermt tegen vocht en vuil.
Het merk 'Bizon' heeft een sealer, die bij hout en multiplex heel goed te gebruiken is, om kopse kanten af te dichten. Dat voorkomt dat multiplex vocht op kan nemen, wat kan gaan schimmelen en gaat 'werken'. Breng met de juiste rollers en/of platte kwasten de beits aan.
Voordat onbehandeld multiplex wordt geverfd moet het oppervlak glad, schoon en droog zijn. Zorg dat u vetvlekken of andere vervuiling verwijderd. Voor een optimale hechting en een glad eindresultaat is het noodzakelijk dat u de platen goed schuurt. Schuur met de houtnerf mee en maak het vervolgens stofvrij.
Multiplex is samengesteld uit verschillende fineerplaten en omdat hout zonder bescherming niet goed bestand is tegen water, geldt dat ook voor multiplex. Wel is multiplex WBP verkrijgbaar. Multiplex WBP staat voor Water Boiled Proof en is daarmee in principe geschikt voor gebruik in een vochtige omgeving.
Het verven van multiplex
Wanneer je de eerste laag grondverf hebt aangebracht dien je deze weer licht op te schuren. Dit verbeterd de hechting van de verf. Indien nodig kun je vervolgens ook nog een tweede laag grondverf aanbrengen. Dit is zeker aan te raden, aangezien multiplex een erg zuigende werking heeft.
Beits dringt slechts deels tot in het hout. Het verzorgt en beschermt het hout en heeft een vochtregulerende werking. Lak vormt een duurzame beschermlaag op het hout. Het dringt minder door tot in het hout en is minder vochtregulerend.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Wanneer je in en om het huis veel hout hebt, denk aan houten meubelen, een tuinhuisje, een schutting, is het slim om te gaan hout beitsen. Hout heeft zorgt vaak voor een prachtige, natuurlijke look, maar moet wel beschermd worden.
Hoeveel lagen hout olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor decoratieve objecten zijn normaliter 2 tot 4 lagen hout olie meer dan voldoende; op objecten die intensief gebruikt worden of kops hout bevatten kunnen soms wel 10 lagen hout olie worden aangebracht.
Bij onbehandeld hout in twee lagen opbrengen met kwast of roller; De eerste laag verdunnen met ongeveer 20% terpentine of terpentijn*. De tweede laag onverdund aanbrengen. Zorg er voor dat er een zo dun mogelijke laag wordt aangebracht, anders blijft de vloer 1 a 2 weken plakkerig.
Multiplex Berken
De lagen zijn exterieur verlijmd, wat betekent dat de lijm bestand is tegen hitte en vocht. Hierdoor is Multiplex Berken toe te passen in vochtige ruimtes binnenshuis. Doordat berkenhout niet zo goed tegen vocht kan is het niet aan te raden om het materiaal toe te passen in projecten buitenshuis.
Door de termen WBP, watervast en exterieur kan jij dus herkennen dat de verlijming van het plaatmateriaal bestand is tegen vocht. Een WBP plaat heeft een speciale test doorstaan waarin het voor 72 uur in kokend water is gelegd. Als de lijm niet loslaat tijdens deze test krijgt de plaat de classificatie WBP.
Hout impregneren doe je door het te behandelen met Woodseal Pro. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk hout impregneermiddel. Het geeft het geïmpregneerde hout langdurig bescherming. Door hout te behandelen wordt het waterafstotend en daarmee weerbestendig.
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
Kan je het douglas hout ook onbehandeld laten? Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan in onbehandelde staat.
Beits aanbrengen en drogen
Breng de beits aan met een roller (bij grote oppervlaktes) of met een kwast (bij kleinere stukken). Schilder altijd met de nerf mee. Verdun de eerste laag beits met terpentine om deze beter in te laten trekken. Schilder altijd met de houtnerf mee en veeg druppel meteen weg.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Welke schilderklus je ook gaat doen, met onze verf ben je goed bezig. We hebben verf op olie- of waterbasis, primers, muurverf, spuitverf, beits, metaallak, kit… En mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn van de kwaliteit, ons huismerk is al meerdere malen in de prijzen gevallen!
Beits het meubel in de gewenste kleur en laat het drogen. Bevestig daarna de onderdelen, zoals handvaten of scharnieren. Geen zijdeglans of speciale meubelverf gebruikt? Dan kun je je meubelstuk nog een of twee lagen transparante lak [CetaBever Meubellak Zijdeglans] geven om het te beschermen tegen deuken en krassen.
Rubbol Primer is op vrijwel alle onbehandelde ondergronden te gebruiken, zoals naaldhout, loofhout, multiplex en hout bevattende plaatmaterialen. Dit is een grondverf op alkydbasis met een uitstekende vulling en is prima waterdampdoorlatend.
Hoeveel lagen grondverf je exact nodig zal hebben, zal afhangen van zowel de ondergrond als de lak die je wilt gaan gebruiken. Soms is grondverf aanbrengen in één laag voldoende, andere keren zul je minimaal twee lagen aan moeten brengen. Grondverf 1 of 2 keer aanbrengen kan ook afhangen van het product zelf.
Grondverf vult oneffenheden in het hout (butsen, kleine gaatjes e.d.) en zorgt voor een glad resultaat, na het aflakken. Dus grondverf is ook altijd een goed idee bij kleine oneffenheden. Wanneer je een donkere ondergrond hebt zou ik sowieso 2 lagen grondverf opzetten, wanneer ik in een lichte kleur wil aflakken.