Leg de pizzapunt in de pan (zonder vetstof!) en zet het vuur middelhoog. Wacht tot de korst wat vet afgeeft; zo weet je dat hij knapperig wordt. Op dat moment druppel je wat water in de pan (een héél kleine hoeveelheid, en weg van de pizza) en zet je er een deksel op.
Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens je pizzapunt toe, zonder boter of olie, en bak gedurende 2 minuten aan. Giet nu een paar druppels water in de pan, bedek de pan met het deksel en zet het vuur laag. Hierdoor zal de pizza stomen en de kaas smelten.
Restjes pizza opnieuw opwarmen. Warm de pizza op in de oven om een knapperige korst te krijgen. Verwarm de oven 5-10 minuten voor op 180 °C om hem helemaal op temperatuur te laten komen. Wanneer de oven warm is leg je de pizza op een bakplaat en doe je hem ongeveer 5 minuten in de oven.
Doe de bevroren pizza in de pan, op het bakpapier. Zet het vuur aan en doe de deksel op de pan. In de eerste vijf minuten is het belangrijk dat de pan goed op temperatuur komt, dus je kun het vier even middelhoog aanzetten.
Hoelang bewaren? Als je de pizza binnen twee uur in de koelkast zet kun je hem best nog wel even bewaren, tot zo'n vier dagen maarliefst. Om hem helemaal veilig te maken om te eten, moet je de pizza op minstens 70 graden celcius verwarmen in de oven of in een koekenpan.
Pizza opwarmen in de magnetron
De microgolfoven gebruiken om pizza's op te warmen is een van de meest gebruikte methodes, want je hoeft alleen maar op een knop te drukken, een paar seconden te wachten en je bent klaar.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Als je een groot tosti-ijzer hebt, kun je zelfs twee punten op elkaar leggen. Daarna klap je het tosti- of wafelijzer dicht, wacht je een paar minuten en tadáá: je pizza-tosti is klaar. Wacht trouwens lang genoeg tot je kaas niet alleen is gesmolten, maar de kaas aan de zijkant ook knapperig is geworden.
Voor de magnetron kun je het beste een stuk keukenpapier op een hittebestendig bord leggen. Verdeel je pizzapunten op het bord en zorg dat ze goed uit elkaar liggen. Zet vervolgens je bord met een halfvol hittebestendig glas water in de magnetron en laat deze op half vermogen één minuut draaien.
Tips van Domino's
Volgens de experts moet je naast je pizza een kopje water in de magnetron zetten. Dan zet je de boel voor dertig seconden aan en tadaa: daar is je smeuige én knapperige pizza.
Door pizza op kamertemperatuur te bewaren, kunnen er bacteriën op groeien die je goed ziek kunnen maken. Heb je een restje pizza over? Stop het dan meteen in de koelkast. Net als gekookt vlees blijft pizza daar wel zo'n drie of vier dagen goed.
Voor het bereiden van een diepvriespizza zoek je een magnetron met een pizzastand. Bij een pizzastand geeft de ovenfunctie in je magnetron extra veel warmte vanaf de onderkant. De grill zorgt voor een knapperige korst. Zo is je pizza knapperig én gaar.
Laat 'm helemaal ontdooien en verwarm je oven dan voor op de hoogste stand (niet op de grill). Bak je pizza vervolgens op een rooster voor 5-8 minuten. De korst moet goudbruin kleuren en de kaas bubbelen. Met dit trucje doe je wat ze in goede pizzeria's ook doen: de pizza kort afbakken in een loeihete oven.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand (vermijd de grillstand!) en leg de ontdooide pizza op een rooster. Zet dit rooster in de voorverwarmde oven en bak de pizza in 5-8 minuten goudbruin en gaar totdat de korsten knapperig zijn en de kaas op de pizza bubbelt.
Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de hete oven, tot de korst goudbruin ziet en de kaas begint te bubbelen.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Je kunt twee pizza's op een ovenrooster bakken door de pizza's door de helft of in kwarten te snijden en te verdelen op het rooster. Zo vul je de ruimte van het ovenrooster optimaal en passen er met gemak twee pizza's op de plaat. De traditionele vorm van een pizza is rond.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Kan ik een pizza in een magnetron bakken? Nee, dat kan niet. Een magnetron verwarmt de pizza alleen en bakt de pizza niet af. Pizza's worden slap in de magnetron.
Magnetrons met pizzastand
Wanneer je vaak een pizza in je magnetron wilt gaan bakken, is het aan te raden een magnetron met pizzastand te kopen. Hierbij verwarmt de magnetron de pizza vanaf de onderkant zodat je een krokante bodem krijgt en de heteluchtfunctie zorgt ervoor dat de pizza helemaal gaar wordt.
Magnetron is stom
Maar daar willen wij heel graag even een stokje voor steken. Je pizza opwarmen in de magnetron is alleen een keuze als je heel veel behoefte hebt om je pizza eens even flink te verpesten. Je pizza wordt hier namelijk slap en smakeloos door. En dat is natuurlijk niet wat we willen.
Pan of kookpot
Afbakken: Je kan de pizza bakken in een droge pan met antiaanbaklaag of in een gietijzeren kookpot. Het is wel belangrijk dat je dit op laag vuur doet en met een goed deksel. Anders verbrandt de onderkant terwijl de bovenkant nog koud is of zelfs bevroren. Het resultaat is prima, de bodem is krokant.
Verdeel je deeg in porties en vries ze in – het blijft enkele weken goed. Of maak je deeg de avond van tevoren klaar, verpak het in vershoudfolie en leg het in de koelkast. Haal het een uurtje voordat je gaat bakken uit de koelkast en laat het rijzen op kamertemperatuur.