Hoe ontstaat het zogenaamde zwangerschapsmasker? De pigmentvlekken die kunnen ontstaan in je gezicht in het tweede en derde trimester van de zwangerschap, worden ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Pigment bestaat uit een bruine kleurstof die wordt aangemaakt door de huid wanneer je bent blootgesteld aan zonlicht.
Wanneer ontstaat een zwangerschapsmasker? De meeste vrouwen krijgen pas in het tweede of derde trimester van de zwangerschap te maken met deze ontsierende en onregelmatige vlekken.
Een zwangerschapsmasker voorkomen
Wel is het zo dat zelfs sunblock (met een factor 50 of hoger) niet alle UVA- en UVB-stralen weert, dus probeer gewoon niet te veel met je gezicht in de zon te zitten. De gouden regel om een zwangerschapsmasker te voorkomen is: bescherm je huid élke dag, ook in de stad en in de schaduw.
Vanaf welke week ontstaat een zwangerschapsmasker? Meestal ontwikkelt een zwangerschapsmasker zich vooral in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. Over het algemeen verdwijnt een zwangerschapsmasker weer geleidelijk binnen enkele maanden na de bevalling.
Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die gericht is op je zwangere lichaam. Dat betekent dat de masseur minder stevig masseert. Hij ontwijkt daarbij de drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder. Door het stimuleren van bepaalde drukpunten zou namelijk de baarmoeder kunnen samentrekken.
Overleg met verloskundige over zwangerschapsmassage
Vooral als je last hebt van lage of hoge bloeddruk. In geval van trombose, spataderen, hartklachten of koorts wordt een massage meestal afgeraden. Meer over dit onderwerp: De baarmoeder.
Vanaf het tweede trimester, ongeveer vanaf 14 weken, kunt u wel rustige zwangerschapsmassages boeken. Dit kan tot het einde van uw zwangerschap. Sommige drukpunten in het lichaam staan in verbinding met de baarmoeder en mogen tijdens de massage dan ook niet worden geactiveerd. De masseur houdt hier rekening mee.
De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat je last kunt krijgen van pigmentvlekken, ofwel het zwangerschapsmasker. Dit zwangerschapskwaaltje wordt ook wel melasma of chloasma genoemd.
De linea negra ontstaat doordat je buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de baarmoeder. Deze streep zat er altijd al, maar pas tijdens de zwangerschap wordt hij zichtbaar. Dit is ook onder invloed van je verhoogde pigmentproductie tijdens de zwangerschap, waardoor de streep zijn donkere kleur krijgt.
Gaat het zwangerschapsmasker ook weer af? Vaak zien we dat de bruine vlekken zich langzaam ontwikkelen in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. Gelukkig: na de bevalling verdwijnt het melasma meestal ook weer geleidelijk. Helaas is bij een deel van de vrouwen melasma blijvend zichtbaar.
Een zwangerschapsmasker heeft meestal een hormonale oorzaak en dankt zijn naam daarom aan de zwangerschap. Wij kunnen zwangerschapsmasker prima verwijderen. Soms door lasertherapie, maar meestal met peelings en/of producten van ZO medical. Dit is afhankelijk van je pigment.
De zon: bron van vitamine D
Die vitamine is tijdens de zwangerschap heel belangrijk voor de vorming van het skelet van uw baby. U kunt voldoende voorraad vitamine D aanmaken als u uw armen en benen 15 tot 20 minuten aan de zon blootstelt.
Melasma is een pigmentstoornis waarbij grillige donkerbruine vlekken ontstaan in het gezicht. In de Engelse literatuur wordt melasma ook wel “chloasma” genoemd. In lekentaal staat deze conditie ook bekend als “zwangerschapsmasker” omdat het vaak tijdens de zwangerschap wordt gezien.
In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan 'ouderdomsvlekken', een zwangerschapsmasker of pigmentvlekken die door beschadigingen van de huid zijn ontstaan. Houd ze wel goed in de gaten.
Vermijd high impact-oefeningen
De bekkenbodem draagt alle organen in je buikholte, waaronder de baarmoeder die steeds zwaarder wordt. Door dit gewicht staan je bekkenbodemspieren al permanent onder behoorlijke druk. Als je gaat rennen en springen ga je deze druk onnodig opvoeren en kun je nare klachten krijgen.
Sommige vrouwen ervaren geen misselijkheid, anderen hebben dan weer veel pijn aan de borsten, nog anderen zullen zich enorm vermoeid voelen. Jij hebt gewoon geluk dat je geen last hebt van die zwangerschapskwaaltjes. Dat is alles! Dit betekent niet dat je zwangerschap niet evolueert of dat er een probleem is!
Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. 'Leven voelen' wordt dit ook wel genoemd.
Wat is zwangerschapsacne? Tijdens je zwangerschap krijg je opeens last van puistjes. Niet alleen op je gezicht, maar ook op plekken zoals je rug, decolleté, armen en benen. Als je tijdens je puberteit last hebt gehad van acne, betekent niet dat je tijdens je zwangerschap hier ook last van krijgt en vice versa.
Tijdens je zwangerschap rekt je huid op en kan wat droger zijn dan normaal. Dit kan zorgen voor een jeukende huid, waar ongeveer 1 op de 5 zwangeren last van heeft. Dit is vaak onschuldig maar kan wel heel vervelend zijn. Het kan voorkomen op armen, benen, voeten, borsten en buik.
Daarom wordt deze aandoening ook 'zwangerschapsmasker' of chloasma genoemd. Hoewel alle etnische groepen worden getroffen, is de kans groter bij mensen met een donkerdere huid. In tegenstelling tot ouderdomsvlekken kan melasma na de geboorte of bij vermindering van de inname van oestrogeen vanzelf verdwijnen.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Het lichaam reageert anders dan wanneer iemand niet zwanger is. Denk hierbij aan sneller warm/ koud, misselijk worden en zeker niet onbelangrijk, emotioneel worden. Geef dus vooral aan als iets niet goed voelt of als je vragen hebt, dan kan de masseur de massage aanpassen.
Wat kost het? Een zwangerschapsmassage van 60 minuten kost 49,50 euro. Een zwangerschapsmassage van 90 minuten kost 75 euro.