Aanvankelijk is er meestal sprake van vage klachten zoals spierzwakte en moeheid, beginnend in één van de ledematen. Na enkele maanden volgen ook klachten in andere ledematen. Door verzwakking van de spieren worden eenvoudige handelingen zoals het opendraaien van een kraan of het traplopen, steeds moeilijker.
De diagnose van spierziekten wordt gesteld op basis van de symptomen en lichamelijk onderzoek. Daarnaast vinden vaak aanvullende onderzoeken plaats, zoals bloedonderzoek, spierbiopsie, DNA-onderzoek en een spier- en zenuwonderzoek (EMG). Ook scans kunnen helpen om spierveranderingen te detecteren.
Iedereen kan een spierziekte krijgen
Sommige spierziekten ontstaan door een defect in het DNA, de bouwstenen van ons lichaam. Hierdoor wordt de ziekte van generatie op generatie doorgegeven. Soms is er geen aanwijsbare reden en ontstaat een spierziekte zomaar.
Onderzoek naar een mogelijke spierziekte omvat vrijwel altijd een bloedonderzoek. Belangrijk is de bepaling van de hoeveelheid creatinekinase (CK) in het bloed. Het enzym creatinekinase speelt een rol in de energievoorziening van de spier.
Wat is Myotone Dystrofie (type 1) Myotone Dystrofie type 1 (MD1) is een zeldzame, erfelijke, progressieve spierziekte en kenmerkt zich op volwassen leeftijd door het vertraagd ontspannen van aangespannen spieren (myotonie) en een langzaam toenemende spierzwakte (dystrofie).
Zwakte in de spieren bij benen en heupen herken je bijvoorbeeld zo: Benen voelen zwaar en vermoeid aan bij het lopen. Problemen bij het traplopen. Moeite bij het opstaan uit een stoel.
U heeft last van een toenemende spierzwakte in handen, voeten, armen of benen.Of u heeft in toenemende mate last met slikken en het spreken wordt steeds moeilijker. Deze verschijnselen kunnen duiden op verschillende neurologische aandoeningen, waaronder enkele spierziekten.
Bij de kindervorm en volwassen vorm overlijden mensen meestal tussen hun vijfenveertigste en vijfenzestigste aan hart- of longproblemen. Mensen met de milde vorm hebben over het algemeen een normale levensverwachting.
De levensverwachting voor iemand met ALS is laag. Vaak leven mensen na het stellen van de diagnose nog hooguit vijf jaar. Dit komt doordat uiteindelijk de ademhalingsspieren verlamd raken.
Spierpijn kan ook een symptoom zijn van andere ziektes. Dan wordt de spierpijn vaak veroorzaakt door het vrijkomen van stoffen door spierbeschadigingen, zoals bij fibromyalgie. Ook kun je spierpijn krijgen als gevolg van een ontsteking, bijvoorbeeld bij een longontsteking.
Vaak pijn bij spierziekte
(Chronische) pijn is voor veel mensen een probleem: in Nederland hebben 2,2 miljoen volwassenen er last van. Ook spierziekten en (chronische) pijnklachten gaan vaak hand in hand. Steeds vaker blijkt dat een groot deel van de mensen met een spierziekte (chronische) pijnklachten heeft.
Door wie en waar de diagnose wordt gesteld
Als duidelijk is dat de verschijnselen ongebruikelijk zijn en niet verdwijnen, verwijst de huisarts meestal naar een neuroloog om de oorzaak van de klachten vast te stellen.
Spierzwakte merk je vooral in je benen. Ze voelen zwaar aan of je hebt een moe gevoel in je heup. Ook kun je je voet moeilijker optillen: je sleept met je been waardoor je gemakkelijk kunt struikelen. Bij spierstijfheid zijn je spieren stijf omdat je ze altijd een beetje aanspant en moeilijk kunt ontspannen.
De ziekte MS begint meestal (in 80% van de gevallen) met 'schubs'. Bij een schub ontstaan vrij plotseling neurologische klachten die minstens 24 uur aanhouden. Een schub wordt meestal gevolgd door een remissie. Deze duren soms maar enkele minuten en verdwijnen daarna weer.
Een beknelde of beschadigde zenuw kan zorgen voor krachtverlies in de benen. Een rughernia, stenose of ernstige slijtage zijn voorbeelden van aandoeningen waarbij dit gebeurt. Krachtverlies kan ook beperkt blijven tot één plek. Plaatselijk krachtverlies kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen.
Wat zijn neuromusculaire aandoeningen (spierziekten)?
Bij een neuromusculaire aandoening worden signalen die uw hersenen via een zenuw doorgeven aan een spier niet goed doorgegeven. Dat kan zijn omdat: Het signaal vanuit het ruggenmerg niet goed wordt doorgegeven aan de zenuw. De zenuw het signaal niet goed geleidt.
Het postpoliosyndroom is een van de meest voorkomende spierziekten. Jaren nadat mensen polio hebben gehad neemt ineens de spierkracht af.
Becker spierdystrofie is een erfelijke spierziekte die vrijwel alleen bij mannen voorkomt. De spieren worden steeds zwakker, waardoor mensen met Becker spierdystrofie vaak in een rolstoel belanden.
Orthopedie is gericht op aandoeningen aan het 'bewegingsapparaat'. Dit bestaat uit alle botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam. Orthopedie is dus een zeer breed vakgebied en u kunt met allerlei klachten bij een orthopeed terechtkomen.
Alleen een neuroloog kan bepalen of u daadwerkelijk een spierziekte hebt. De precieze diagnose laat soms lang op zich wachten.
PSMA (progressieve spinale musculaire atrofie) is een spierziekte waarbij de spieren steeds meer verzwakken. Uiteindelijk raken mensen verlamd en kunnen ze vroegtijdig overlijden. Het huidige onderzoek richt zich op het vinden van de oorzaak van de ziekte.