Het is een goede gewoonte om je schilderij te beginnen met de grootste kwast die je vinden kunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kwast van 5 á 6 cm breed (groter mag ook). Begin met grote streken en forse bewegingen, zonder hier al te veel over na te denken.
Bescherm je ondergrond en de schilderomgeving goed en mik op oude kleren. Acrylverf is niet of nauwelijks uitwasbaar - zowel droog als nat. Gebruik slechts zoveel verf als je echt nodig hebt en vergeet niet je penselen en paletten uit te spoelen. Acrylverf droogt snel en maakt dan paletten en penselen onbruikbaar.
Schilderen met acrylverf is ook goed te doen voor beginners: Acrylverf is een zeer dankbaar materiaal, waarmee gemakkelijk te werken is.
Je kan diepte bereiken op de volgende manieren: Door bepaalde kleurcontrasten te gebruiken, met name het warm-koud contrast en het licht - donker contrast. Warme kleuren komen, net als lichte kleuren, naar voren ten opzichte van koele respectievelijk donkere kleuren.
Uit hoeveel lagen een schilderij wordt opgebouwd, is uiteraard een persoonlijke aangelegenheid. Het is echter aan te raden de verf voor de eerste laag te verdunnen met terpentine of terpentijn. Hoe meer oplosmiddel, hoe magerder de verflaag. Nadat de eerste laag droog genoeg is, wordt de tweede verflaag aangebracht.
Zo is de droogtijd van olieverf veel langer door de olie, terwijl acrylverf juist snel droogt waardoor je snel kan werken. En omdat acrylverf watervast opdroogt kan je goed laag over laag werken. Aquarel lost weer op met een nieuwe laag waterverf.
Het belangrijkste verschil tussen olieverf en acrylverf is het bindmiddel. Verf bestaat altijd uit pigment met een bindmiddel. Bij olieverf is dit bindmiddel olie (meestal lijnolie) en bij acrylverf is dat acrylaatharsdispersie (oneerbiedig gezegd: plastic).
De kleur van water
Als je water schildert, krijgt het water dus vooral de kleur van de voorwerpen of omgeving die in het water reflecteren. Als de lucht in het water reflecteert, gebruik je dus dezelfde kleur als de lucht, maar dan wel iets donkerder, omdat een deel van het licht ook wordt geabsorbeerd door het water.
De kwaliteit van een schilderij wordt beter als je verschillende lagen verf over elkaar heen schildert. Het is belangrijk om transparante of half transparante lagen verf te gebruiken bij het gelaagd schilderen. Je kunt dan door de lagen heen kijken. Dit veroorzaakt diepte in je schilderij.
Diepte suggereren met alleen de lijntekening
Een iets dikkere lijn over de buitenste omtrek van een voorwerp op de voorgrond geeft al een behoorlijk diepte-effect, zoals je hierboven kunt zien. Ook door de kleur van lijnen kun je diepte in je tekening krijgen.
Leren schilderen is het zelfde
Het is gewoon een vaardigheid en niets meer. Leren schilderen doe je door een aantal technieken onder de knie te krijgen. Met een beetje tijd en moeite krijg je deze schilder technieken onder de knie en zijn ze net als autorijden een gewoonte geworden.
De belangrijkste en bekendste technieken zijn encaustiek (hete was schilderen), fresco, gouache, tempera, olieverf, aquarel, gouache en acryl. Daarnaast maken diverse kunstenaars ook gebruik van een mix van technieken.
De meeste schilders gebruiken geen zwart om een schaduw te schilderen, maar mengen liever een kleur. Je kan vaak een mooie schaduw maken door wat van de complementaire kleur bij te mengen. Of in geval van laag-over-laag, een transparante laag van de complementaire kleur toe te voegen.
Amsterdam acrylverf is een prima keuze als je veel verf gebruikt of een goede kwaliteit zoekt voor studiedoeleinden. De verf heeft een hoge lichtechtheid, zodat zelfs na tientallen jaren de werkstukken hun kleur behouden. Acrylverf Amsterdam is ook alkalibestendig en daardoor geschikt voor muurschilderingen.
- Het moet origineel zijn. Kunstenaars hebben een eigen stijl. - Er is techniek voor nodig om kunst te maken. Als je iets wilt uitbeelden heb je de juiste techniek (en materialen) nodig om dat te laten lukken.
De meeste kunstenaars hebben een opleiding aan een kunstacademie gevolgd. Maar er zijn ook kunstenaars die autodidact zijn en dus zonder opleiding aan een kunstacademie het beroep kunstenaar uitoefenen en daar van rond kunnen komen.
Eenheid in je werk
Al het wit is immers al weggewerkt. De gekleurde ondergrond zorgt ervoor dat alle kleuren aan elkaar gebonden worden. De getoonde ondergrond zorgt voor eenheid in je werk. Op plekken waar de verf niet goed dekt, of waar je niet geschilderd hebt, schemert de getoonde ondergrond door.
Bij aquarel maak je namelijk gebruik van speciale aquarel verf die je zelf verdunt met water. Door het te verdunnen met water wordt de verf daadwerkelijk lichter van kleur en substantie en dit zorgt voor prachtige heldere en frisse kleuren.
Bouw je schilderij op van magere of schrale verf naar vette verf. Iedere laag moet iets vetter zijn en dus meer olie bevatten. Dit doe je met behulp van je oplosmiddelen. De eerste laag verdun je met een oplosmiddel die de olieverf mager maakt: terpentine, terpentijn of Gamsol.
Bewaren van olieverf: Schrap de klodders olieverf van je palet en doe ze op een plat tegeltje of plastic plaatje en doe dat in een diepvriesdoosje. Zet dat doosje in de koelkast, zo blijft het zéker een week lang bruikbaar.
Acrylverf zijn sneldrogende kleuren die je direct uit de tube of pot kunt gebruiken, net als olieverf. Ze kunnen met water verdund worden zoals aquarelverf. Ze zijn uiterst veelzijdig en levendig en bieden de kunstenaar een brede keuze van texturen en kleuren.
Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarbij je met natte verf op nat papier schildert. De verf vloeit in en uit over het papier, mengt zich met de papiervezels en de andere kleuren, waardoor er dromerige en kleurrijke beelden ontstaan.
Onze beste acrylverven zijn bijvoorbeeld Golden en Golden Open. Ook zeer goede verf is Ara of Amsterdam Expert. De voordeligste acrylverf is bijvoorbeeld Amsterdam acryl of Galeria acrylverf. Acrylverf droogt lekker snel.