Een van de belangrijkste stappen bij het bakken van vlees is het goed voorverwarmen van de inductie koekenpan. Zet de inductiekookplaat op de juiste temperatuur en laat de pan lang genoeg opwarmen voordat je het vlees toevoegt. Dit zorgt ervoor dat het vlees direct een mooie korst krijgt en gelijkmatig gaart.
Vlees sudderen op inductie
Er zijn veel lekkere gerechten te verzinnen waarbij je vlees moet laten sudderen. Veel mensen vragen zich af of dit mogelijk is op een inductiekookplaat. Het antwoord is natuurlijk: ja! Om vlees een aantal uren te laten sudderen is het verstandig om de kookplaat in te stellen op stand 2 of 3.
Verhit je koekenpan rustig tot een hoge temperatuur en schenk tijdens het verhitten een scheutje olie in de pan. Deze moet heet worden, maar mag niet gaan walmen. Op mijn inductiekookplaat gebruik ik stand 8 voor deze stap. Bestrooi de biefstukken vlak voor het bakken met een snufje zout.
Sudderen, grillen en braden op inductie
Sudderen op een inductieplaat is dan ook geen probleem: u kunt uw braadpan urenlang op een lage stand op de plaat laten staan. Grillen op een inductieplaat is ook geen probleem, zolang de grillpan maar magnetisch is en niet is kromgetrokken.
Inductiekookplaten zijn geweldig omdat je de temperatuur heel goed kunt regelen - meestal gaart een kipfilet (van normale dikte) binnen 5-6 minuten op middelhoog vuur (ongeveer 300° F). Je kunt koken in boter, olijfolie, eigenlijk een eetlepel vet is voldoende.
Bij koken op inductie kijk je niet naar de hoogte van de vlam, maar naar de kookstand. Een hoge kookstand staat gelijk aan hoog vuur.
Het hangt een beetje af van je fornuis, maar meestal is 2 of 3 een sudder. Het moet licht borrelen, maar niet koken; een gedempt applaus, geen ovatie.
Nadat u het voedsel aan de kook hebt gebracht, selecteert u de sudderfunctie . Er wordt dan automatisch een vermogensniveau ingesteld dat ervoor zorgt dat het voedsel zachtjes blijft sudderen.
Een middelhoog tot hoog vuur is aan te raden voor wokken en bakken, terwijl een laag vuur ideaal is voor het opwarmen van voedsel en het bereiden van sauzen. Geduld is inderdaad het sleutelwoord bij koken.
Schroei het vlees eerst aan beide kanten dicht en draai dan het vuur iets lager. Blijf het vlees over de bodem van de pan schuiven en keer het regelmatig om. Prik niet met een vork in het vlees, maar gebruik een spatel of tang. Bak het vlees tot het bijna of helemaal gaar is (hangt af van de vleessoort).
Ik zet een inductiewok/koekenpan op middelhoog vuur. Voeg ontdooide of vers gekruide biefstuk toe met zout, zwarte peper en een theelepel sojasaus. Soms voeg ik een beetje verse rozemarijn toe. Braad de biefstuk aan elke kant ongeveer 4/5 minuten aan en bestrijk met boter.
Als je een wok op inductie gebruikt of bijvoorbeeld pannenkoekenpan gebruikt om pannenkoeken te bakken wordt de temperatuur al vrij snel hoger dan 175 graden. Gebruik daarvoor de ouderwetse roomboter of anders arachideolie. Deze zijn erg geschikt en gezond bij het gebruik van de pan op de inductiekookplaat.
Laat stoofgerechten altijd heel zachtjes koken, zet het vuur zo laag mogelijk. Dan worden de ingrediënten zacht en mals en brandt er niets aan. Doe er water of wijn bij en laat het vlees stoven. Houd de temperatuur onder het kookpunt: 70-80°C.
Zo controleer je of je oude pan geschikt is voor inductie
Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
Hoe bak ik een ei op inductie? Gebruik een koekenpan of hapjespan die geschikt is voor een inductie hittebron.Laat de pan eerst voldoende heet worden en gebruik goede bakolie of bakboter.Bak het ei voor 3 a 4 minuten.
Sudderen verschilt eigenlijk niet van stoven. Ook hier gaat het om ingrediënten koken op een lage temperatuur in een gesloten pan of pot. Het kunnen ingrediënten in vocht zijn, maar ok in een min of meer gebonden saus. Sudderen in een braadpan met een dikke bodem is belangrijk om aanbranden te voorkomen.
Onjuist geplaatste kookgerei : Omdat inductiekookplaten magnetische spoelen gebruiken om uw kookgerei op te warmen in plaats van directe warmte, zijn ze specifieker over de plaatsing van het kookgerei dan gas- en standaard elektrische kookplaten. Als uw kookgerei te groot is of ver van het midden van de spoel is geplaatst, wordt het niet zo snel warm.
Inductiekoken biedt nauwkeurige temperatuurregeling, waardoor u nauwkeuriger kunt koken. In tegenstelling tot gas- of elektrische fornuizen, waarbij het even kan duren om de warmte aan te passen, reageren inductiekookplaten direct op veranderingen in temperatuurinstellingen.Dit maakt het gemakkelijker om uw eten perfect te laten sudderen, sauteren of dicht te schroeien .
Sudderen is een bereidingstechniek waarbij het vlees gedurende lange tijd, enkele uren, in een pan langzaam bereid wordt tot het zacht wordt. Om te sudderen dient men het vuur laag te houden zodat het net niet kookt.
Sudderen: Medium-lage hitte , zacht borrelen in de pot. Wordt het vaakst gebruikt voor soepen, sauzen en stoofschotels. Snel sudderen: Medium- tot medium-hoge hitte, agressiever borrelen in de pot, maar de belletjes moeten nog steeds vrij klein zijn. Wordt het vaakst gebruikt voor het inkoken van sauzen.
Bereid uw recept gewoon voor zoals u dat normaal op het fornuis zou doen. Wanneer het tijd is om het te laten koken, dekt u het af en zet u het in een oven van 150 °C. Controleer elk uur of het gaar is .
Uw inductie kookplaat is zeer krasgevoelig. Zo kan een klein korreltje zout dat tussen de pan en de kookplaat komt al vervelende krassen opleveren. Met inductie matjes matjes voorkomt u dat er krasjes kunnen ontstaan.
Kookplaat geeft foutmelding P weer op het display. Dit duidt er op dat de powerfunctie van de zone is ingeschakeld.
De sudderstand zorgt voor de juiste temperatuur bij het maken van sauzen, zoals een ragout of bolognesesaus. Zónder spetteren en mét een perfect resultaat.