Als je een wok op inductie gebruikt of bijvoorbeeld pannenkoekenpan gebruikt om pannenkoeken te bakken wordt de temperatuur al vrij snel hoger dan 175 graden. Gebruik daarvoor de ouderwetse roomboter of anders arachideolie. Deze zijn erg geschikt en gezond bij het gebruik van de pan op de inductiekookplaat.
Bak de pannenkoeken in een antiaanbakpan. Heeft u een inductiekookplaat met TempControl? Kies dan voor stand 2. Hierdoor hebben we constante temperatuur in de pan, waardoor het bakken van de pannenkoek nog gemakkelijker gaat.
Amerikaanse pannenkoeken
Doe bloem, bakpoeder, zout, suiker (niet nodig voor hartige versie) in een grote kom. Klop het ei en de melk erdoor tot een glad dik beslag. Laat 10 minuten staan. Verhit de pan op inductieniveau 7, voeg een theelepel boter of olie toe en schep lepels beslag in de pan.
Verhit een crêpepan of een koekenpan met lage rand op middelhoog vuur, inductiestand 6, gedurende 5 minuten. Vet licht in met boter en giet er genoeg beslag in om de bodem van de pan te bedekken, rol het mengsel rond in de pan om een gelijkmatige, dunne dekking te garanderen.
Bij koken op inductie kijk je niet naar de hoogte van de vlam, maar naar de kookstand. Een hoge kookstand staat gelijk aan hoog vuur.
Vlees sudderen op inductie
Veel mensen vragen zich af of dit mogelijk is op een inductiekookplaat. Het antwoord is natuurlijk: ja! Om vlees een aantal uren te laten sudderen is het verstandig om de kookplaat in te stellen op stand 2 of 3. Plaats een deksel op de pan en laat het vlees een aantal urenlang sudderen.
Zo controleer je of je oude pan geschikt is voor inductie
Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
Als je een wok op inductie gebruikt of bijvoorbeeld pannenkoekenpan gebruikt om pannenkoeken te bakken wordt de temperatuur al vrij snel hoger dan 175 graden. Gebruik daarvoor de ouderwetse roomboter of anders arachideolie. Deze zijn erg geschikt en gezond bij het gebruik van de pan op de inductiekookplaat.
Pannenkoeken bestaan voornamelijk uit bloem, waar veel gluten inzitten. Als het overmatig gemengd wordt, zetten de gluten uit en wordt de structuur van je pannenkoeken taai in plaats van lekker luchtig.
In de oven
Wordt de stapel te hoog, dan is een pan met water misschien niet de beste of meest veilige manier. Verwarm de oven voor op 50°C (boven- en onderwarmte) en hou daarin de pannenkoeken warm, afgedekt met een vel aluminiumfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Lekkere pannenkoeken, bak je in de beste koekenpan die je hebt. Dit kunnen koekenpannen zijn van plaatstaal, gietijzer of aluminium die dan weer afgewerkt worden door ceramiek, een anti-aanbaklaag, geëmailleerd of olie (vooral bij gietijzer). Bij het bakken moet de pan de pannenkoek 'loslaten' als deze gaar is.
Sofie: "Pannenkoeken bak je in een pannenkoekenpan, waar je niks anders in bakt. Dat kan een pan met antiaanbaklaag zijn, of een exemplaar van gietijzer. Hoe dan ook: plakt er een restje van iets anders in je pan, dan kan het beslag op die plek verbranden en in de pan blijven plakken.
Wanneer je overstapt van gas naar inductie kun je vaak niet alle pannen meer gebruiken. Alleen magnetische pannen met een platte bodem zijn geschikt op een inductie kookplaat. Is jouw pan hol, bol, of niet magnetisch, dan kun je deze niet meer gebruiken.
Een laag beslag van enkele millimeters is het mooist. Als het beslag overal gestold is, kun je de pannenkoek aan de rand een klein beetje optillen met behulp van een spatel. Als de onderkant goudbruin is, kun je hem keren. Bak de pannenkoek nog kort op de andere kant tot ook deze kant goudbruin is.
Middelhoog vuur is meer in de range van 350-400 graden en produceert een licht karamel/goudbruin. Kijk niet naar de knop.
Hoe bak ik een ei op inductie? Gebruik een koekenpan of hapjespan die geschikt is voor een inductie hittebron.Laat de pan eerst voldoende heet worden en gebruik goede bakolie of bakboter.Bak het ei voor 3 a 4 minuten.
Bak de pannenkoek ongeveer 2-3 minuten totdat de bovenkant droog is.Draai de pannenkoek om en bak de pannenkoek nog ongeveer 1-2 minuten op de andere kant. Leg de pannenkoek op een bord en dek het bord af met een grote deksel.
Pannenkoeken bakken op een medium-laag vuur is de sleutel . Hierdoor kunnen de pannenkoeken langzaam bakken, zodat ze helemaal gaar worden en niet verbranden. Michelle raadt aan om een koekenpan met dikke bodem en antiaanbaklaag te gebruiken.
En zelfs als je een klassiek recept volgt, is een pannenkoek geen ongezonde maaltijd. Het is niet meer dan bloem, eieren en melk. Dat is wel vezelarm. Vervang om dat op te lossen de bloem door (volkoren) meel.
Een van de belangrijkste stappen bij het bakken van vlees is het goed voorverwarmen van de inductie koekenpan. Zet de inductiekookplaat op de juiste temperatuur en laat de pan lang genoeg opwarmen voordat je het vlees toevoegt. Dit zorgt ervoor dat het vlees direct een mooie korst krijgt en gelijkmatig gaart.
Inductie kan een pan heel snel oververhitten als je een lege pan op hoog vuur zet. Zet hem iets hoger dan middelhoog. Ik bak pannenkoeken op ongeveer een 6 of 7 (van de tien) op mijn inductiekookplaat.
De kookzone linksvoor, met het 'P' symbool, is voorzien van een 'Power Boost' functie. Met deze functie kookt u gedurende een korte tijd - maximaal 5 minuten - met extra groot vermogen. De kookzone schakelt na die tijd automatisch terug naar stand 9.
Glas en keramiek
Deze materialen geleiden geen elektromagnetische velden en zijn daarom niet geschikt voor inductiekookplaten.
U veroorzaakt geen schade aan uw kookplaat of uw pan, maar de brander zelf gaat gewoon niet aan, dus uw pan wordt niet heet . Dit komt omdat elke pan die op een inductiekookplaat wordt gebruikt, gemaakt moet zijn van of een bodem moet hebben die magnetisch materiaal bevat, wat effectief het circuit binnen de kookplaat voltooit.