Regelmatig pauzeren tijdens het voeden voor een boertje neemt de onrust vaak al weg. Dit doe je door je baby rechtop te houden. Als je baby goed aan de borst ligt, krijgt de kleine minimaal lucht binnen. Zorg dat je kleine met een grote hap gaat drinken.
Breng rust in het drinken
Mogelijk drinkt je baby daarna rustiger aan de borst of fles. Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken. Als je voeding uit de fles geeft kan het soms helpen een speen met een kleinere opening te proberen.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Ook hebben baby's zo nu en dan een groeispurt, vaak rond de twee weken, zes weken en drie maanden.Dan willen ze tijdelijk vaker drinken omdat ze meer nodig hebben. Je baby gaat opeens korter drinken, misschien maar vijf tot tien minuten per borst.
Geef hem een speen met een kleiner gaatje zodat hij wat langzamer kan drinken. Als je baby moeite heeft met het zuigen aan de speen kun je een rubberen speen proberen, die is vaak wat soepeler dan een siliconen speen.
Als het te heet is, laat het dan even afkoelen. Laat je kind niet langer dan een half uur drinken. Melk die over is, gooi je weg.
Een baby kan dit zelf voldoende aangeven en zal om de tweede borst 'vragen' als hij niet genoeg heeft. De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst.
Door dan vaker te drinken, wordt de melkproductie gestimuleerd en blijft je baby voorzien in zijn behoefte. Na die paar dagen gaat de behoefte van je baby weer terug naar 'normaal'. Voeden op verzoek is dus de oplossing bij zowel clusteren als regeldagen.
Typerend voor het clusteren is dat je kindje steeds op ongeveer hetzelfde moment van de dag onrustig is. Het verschilt per baby wanneer dit moment is. Voor de ene baby is dit 's nachts en voor de andere juist 's ochtends vroeg. En weer andere baby's clusteren juist vooral aan het eind van middag of begin van de avond.
Als je baby op een bepaald moment van de dag onrustig is, veel huilt en vaak wil drinken, noemen we dat clusteren of clustervoeden. Er zit dan veel minder tijd tussen de voedingen dan op de rest van de dag. Clusteren is een normaal verschijnsel bij kinderen die borstvoeding krijgen.
Darmkrampjes komen veel voor bij baby's. Dat komt omdat het maag- en darmstelsel nog in ontwikkeling is. Baby's kunnen er veel last van hebben en daarom gaan huilen. Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger.
Baby wordt 's avonds onrustig
Een jonge baby wordt vaak rond een uur of 16:00 – 18:00 moe. Ouders zijn rond die tijd druk met andere zaken (koken, eten, andere kinderen) en blijven dan rondlopen met hun baby. Een baby wordt door al deze prikkels enkel onrustiger en is op dat moment het meest gebaat bij slaap.
Wanneer genoeg gedronken? Baby's hebben genoeg gedronken als ze uit zichzelf de tepel loslaten, in een voldane slaap vallen of hun zuigritme oppervlakkiger wordt. Lijkt je baby na een voeding niet tevreden, maakt hij nog hapbewegingen of sabbelt hij op zijn vuistjes, bied je borst dan nogmaals aan.
Wanneer hij langer dan een half uur over de voeding doet, blijft er een te korte tijd over om te slapen. Een pasgeboren baby heeft immers maar een wakkertijd van zo'n 45 minuten. Je baby zal hierdoor oververmoeid raken waardoor zelf drinken uiteindelijk nog moeizamer gaat en je in een vicieuze cirkel terecht komt.
Je baby kan de tepel en tepelhof of de speen niet goed in zijn mond nemen om te drinken en een minder goed vacuüm maken. Je baby gaat dan soms klemmen met de kaken. Je hoort misschien een klikkend of smakkend geluid tijdens het voeden als het vacuüm wordt verbroken (er komt dan lucht bij).
Teveel moedermelk? Het is natuurlijk belangrijk dat je kindje genoeg melk binnenkrijgt. Hierbij is het handig om te weten dat je in principe niet te veel moedermelk kan geven. Je kindje zal namelijk de hoeveelheid drinken die hij nodig heeft, net zoals wanneer hij aan de borst drinkt.
Signalen van teveel borstvoeding:
Je hebt last van gespannen borsten, ook na de voeding. Je baby drinkt erg onrustig, verslikt zich, hikt en boert veel. Je baby groeit gemiddeld 300 gram per week of meer.
Krampjes komen meestal opspelen tijdens of na een voeding, wat zich kan uiten in een hard huilende baby, wat soms wel uren kan duren. Je baby is hierbij erg onrustig en ontroostbaar. Darmkrampjes komen vooral voor rond de leeftijd van 6 weken, wanneer de piek is, en na een maandje of 4 gaan de krampjes vaak weer over.
Regeldagen zijn normaal en nodig om vraag en aanbod van borstvoeding te regelen. Je ziet het vaker rond de leeftijd van 10 dagen, 3 weken, 3 maanden en 6 maanden. Op regeldagen hoeft je baby niet per se langer aan de borst, maar wel iets vaker.
Zo herken je een regeldag: Je baby huilt meer. Je baby huilt meer dan gewoonlijk en wilt steeds vaker drinken. Let op het gedrag van je baby; sabbelen op de handjes en het maken van smakgeluiden zijn tekenen dat je baby trekt heeft.
Houd je baby na het voeden minimaal twintig minuten rechtop. Laat je baby vaker kleine porties eten of drinken. Als je je baby flesvoeding geeft, kun je hem tijdens een voeding iedere drie minuten laten boeren.
Van zodra de melk gaat stromen, zie je hem met trage regelmatige slokken drinken. Als je baby effectief drinkt aan de borst, dan liggen zijn lipjes naar buiten gekruld of verdwijnen zijn lipjes in de borst. Enkel zijn neusje ligt vrij. Zie je de mondhoek van je baby, dan trek je hem dichter naar je toe.
Geef flessen van maximaal 200 ml per keer, flessen van meer dan 200 ml zijn te groot voor de maag van je baby. Geef liever vaker een fles met een kleine hoeveelheid dan minder vaak een fles met grote hoeveelheid. Als je ongeveer 800/1000 ml per dag geeft en je baby is tevreden, dan krijgt je baby voldoende binnen.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.