Spelen baby 0-3 maanden oud
Het “spelen” bestaat uit kroelen, knuffelen, zachtjes strelen. Praten, zingen, wiegen op schoot of in een draagdoek zijn ook prima spelletjes. Praten is belangrijk voor de ontwikkeling van de spraak/taal. Dat betekent dat je als ouder/verzorger veel tegen je baby moet praten.
Mijlpalen in de beweging en fysieke ontwikkeling op 2 maanden. Hoe je kindje beweegt in zijn omgeving. De arm- een beenbewegingen worden vloeiender. In buiklig kan je baby zich opdrukken en zijn hoofd ophouden.
Lichaamscontact
Lekker liggen, wiegen, rondgedragen worden, knuffelen en aaien vindt jouw baby heerlijk! Ook vindt hij geluiden interessant en zal reageren of rustig worden op jouw stem als je zachtjes praat of liedjes en rijmpjes zingt.
Van twee maanden thuisblijven bij papa en mama kunnen baby's en dreumesen behoorlijk eenkennig worden.
Hoeveel slaap je baby van 2 maanden ongeveer nodig heeft? Grofweg komt dat het op volgende neer: Uren slaap totaal: 14 – 18 uur. Uren slaap 's nachts: tussen de 10 en 12 uur.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
De reden voor hypersalivatie van een baby is dat de speekselklieren tot de leeftijd van twee maanden niet functioneel zijn. Het is dus vanaf acht weken dat het speeksel wordt gereguleerd. Het kind slaagt er eindelijk in om te slikken en kwijlt daardoor minder.
Doorslapen baby en voeding
Is je baby goed op gewicht en groeit hij voldoende? Dan is er een grote kans dat je hem na ongeveer twee maanden niet meer 's nachts wakker hoeft te maken voor een voeding. Dit verschilt uiteraard per kindje.
Zicht baby 2 maanden: steeds meer details
Hij ziet steeds meer details. Tussen de twee en drie maanden lacht een baby vaak voor het eerst naar vertrouwde gezichten. Een mijlpaal: hij herkent je! Je haargrens is nu niet meer zo boeiend, hij zal steeds vaker je ogen opzoeken.
"Veel ouders denken: 'hoe meer tijd je doorbrengt met je kind, hoe beter', maar dat is echt niet waar. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat de hoeveelheid tijd die ouders doorbrengen met hun kind tot 11 jaar, geen relatie heeft met hoe kinderen zich ontwikkelen. En bij jongeren ouder dan 11 is dat effect minimaal."
Als je baby 2 maanden is, maken zijn ogen een inhaalslag. Hij kan steeds meer kleuren onderscheiden en kijkt nu het liefst naar vrolijke, felle kleuren. Daarnaast krijgt je baby steeds meer oog voor detail en kan jou vanaf nu herkennen aan je uiterlijk! Hallo mama, zo zie jij er dus uit!
Al op heel vroege leeftijd zijn sommige baby's erg onrustig en huilen veel. Vaak is dit een gevolg van een onregelmatig slaap- en drinkpatroon. Hierdoor raakt je baby oververmoeid en huilerig. Zo'n onregelmatig patroon kan ontstaan doordat je de lichaamstaal van je baby onvoldoende verstaat.
Tummy time is de tijd dat je baby op zijn buik ligt terwijl hij wakker is. Tijdens tummy time leert je baby zijn hoofdje optillen en zich opdrukken. Het zijn de eerste prille stappen richting het kruipen, zitten, staan en lopen. Het is dus belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje om hiermee te beginnen.
Neem daarom als je kindje meer huilt dan je lief is, of als je hem de hele dag bij je moet dragen, contact op met het consultatiebureau. Zij kunnen samen met jou uitzoeken wat de oorzaak van het huilen is en hoe je daar het beste mee om kan gaan. Wanneer je kindje veel huilt kan het goed zijn dat hij oververmoeid is.
Kwijlen en bijten bij doorkomende tandjes
Bij het doorkomen van melktandjes kan je kleintje flink meer gaan kwijlen en een verhoogde kauw- en bijtbehoefte ontwikkelen. Schaf hiervoor zeker eens een kwijlslab en een bijtring aan! Ook kan het ongemak in de mond van je baby ervoor zorgen dat hij minder goed wilt drinken.
Ontwikkeling baby 8 weken
Je baby kan zijn hoofd steeds beter in balans houden. Liggend op zijn buik kan hij zijn hoofd in een hoek van 45 graden optillen, misschien zelfs al verder. Hij zit nu met ondersteuning graag rechtop en maakt dan bewegingen met zijn hoofd en nek.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel hechting genoemd. Een goede hechting is niet vanzelfsprekend.
Hechting na de geboorte
Hij richt zijn blik op jouw gezicht. Het is voor jou en je kindje belangrijk om even samen bij te komen. Voor je baby is huid-op-huidcontact erg fijn, het geeft hem een geborgen gevoel en kan de spanning van de geboorte verlagen. De geboorte kan voor je baby een heftige ervaring zijn geweest.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Een individuele baby mag gerust eens wat harder of wat minder hard groeien. Bij de lengtegroei zie je zelfs heel vaak van die kleine tussengroeispurtjes. Schommelingen zijn dus normaal, maar te grote afwijkingen zijn niet de bedoeling.