Dwarsdrukcompensatie (Anti-skating)
Als de toonarm van een draaitafel zich tijdens het afspelen langzaam naar het midden van de plaat beweegt, ontstaat er een kracht die probeert om de toonarm naar het midden te drukken. Deze kracht moet gecompenseerd worden, om ervoor te zorgen dat het element het spoor goed volgt.
Door aan het contragewicht te draaien, schuift het gewicht naar voren of naar achteren. De werking is even simpel als logisch: hoe dichter het gewicht bij het element en de naald komt, hoe meer de naalddruk toeneemt. Anderzijds: hoe verder het contragewicht naar achteren draait, hoe minder de naalddruk wordt.
De vinylplaat speel je af door het plaatsen van de arm van de houder richting de vinylplaat. Wanneer de arm aan het einde van de plaat is dan houdt de platenspeler op met spelen en kun je de plaat vervangen of opnieuw afspelen.
De meest voorkomende snelheid is 33 1/3 toeren. Alle standaard 12 inch vinyl-platen moeten worden afgespeeld op 33 1/3 rotaties per minuut. Wanneer vinyl wordt gefabriceerd, worden de groeven in de plaat gesneden op een bepaalde draaisnelheid.
Lp's kunnen geperst worden op 33⅓, 45 of 78 toeren. De meeste platen dienen op 33⅓ toeren afgespeeld te worden, maar bij uitzondering kan het voorkomen dat er platen op een hogere snelheid afgespeeld moeten worden.
In de meeste gevallen is juist de platenspeler de boosdoener. Bij veel goedkopere platenspelers is de motor niet sterk genoeg en bij zwaarder vinyl zou de plaat daardoor kunnen overslaan. Ook een beperkte afstel mogelijkheid zou ervoor kunnen zorgen dat de naald niet recht in de groef blijft zitten.
Een diamantnaald werkt ongeveer 1000 uur zonder merkbare verslechtering, als je de naald en je plaat tenminste schoon en stofvrij houdt, en als de toonarm goed is afgesteld. Dit betekent dat, als je één plaat per dag luistert, je de naald na ongeveer 3 jaar moet vervangen.
De meeste platenspelers moet je eerst met een versterker of actieve speakers verbinden voordat je geluid zal hebben. Er zijn echter ook platenspelers waar al een versterker is ingebouwd.
Door aan het contragewicht te draaien, schuift het gewicht naar voren of naar achteren. De werking is even simpel als logisch: hoe dichter het gewicht bij het element en de naald komt, hoe meer de naalddruk toeneemt. Anderzijds: hoe verder het contragewicht naar achteren draait, hoe minder de naalddruk wordt.
Stroboscopen werken op basis van licht. In het geval van de Speedstrobe is dat een laser. De laser knippert met een bepaalde snelheid. Wanneer je deze laat schijnen op een schijf met speciaal daarvoor gemaakte markeringen kun je exact zien wanneer je plateau op de juiste snelheid draait.
Bij zowel de half- als (vol)automatische speler zit rechts vooraan een hefboompje, hiermee kan de platenspeler starten en stoppen. Ook kan met het hefboompje het liftmechanisme worden bediend. Wanneer de speler gestart wordt beweegt de arm automatisch naar het begin van de plaat en daalt er vervolgens op neer.
MC elementen klinken dankzij het lagere gewicht wat aan de cantilever is bevestigd echt beter dan MM elementen maar zijn een stuk duurder dan MM elementen. Om dit verschil goed te kunnen horen is een goede phono voorversterker met MC ingang nodig. Voor beiden kunt u bij ons terecht.
De eerste goede en meeste goedkope optie om te gebruiken is een stylus cleaner. Dit is een klein borsteltje dat in een potje zit. In het potje zit een vloeistof wat op het borsteltje terecht komt. Dit borsteltje kun je voorzichtig over de naald halen en hiermee haal je vuil en slijpsel van de naald af.
Standaard werden de meeste platenspelers & elementen geleverd met een “gewone” sferische diamant. (een conisch model zoals bij een potloodpunt). Tenzij anders vermeld zijn onze naalden met zo´n standaard sferische diamant naald-tip uitgevoerd.
Platenborstels zijn ontworpen om de zo gekoesterde LP`s stofvrij te houden. De fameuze Goldring / Milty Pro Super ExStatic en de Mobile Fidelity Record Cleaning Brush behoren tot de beste platenborstels die momenteel verkrijgbaar zijn (de mooie Decca ZeroStatic behoort tot de beste klassiekers).
Ga met de borstel of de doek voorzichtig over de plaat, met de richting van de groeven mee. Doe dit niet te hard, anders druk je het losse vuil juist dieper de groeven in. Doe wat water met een klein beetje afwasmiddel in een schone kom. Het water mag lauwwarm zijn zodat het zeepsop gemakkelijker oplost.
Vinyl kan je best bewaren op kamertemperatuur of kouder. Dat betekent in de praktijk ergens tussen de 15°C en 25°C. Zorg er dus zeker voor dat je platen niet vlak naast de radiator, airco of een verluchtingsrooster staan.
Met de komst van de elektromotor in de jaren 30 schakelt men over op 78 toeren (of eigenlijk 77 79), omdat dit zowel bij 50 hertz als 60 hertz is te reproduceren, en deze snelheid bovendien stabiel is bij het gebruik van de oude veerwerkmotoren.
Een langspeelplaat of vinylplaat, vaak afgekort tot lp of elpee, is een grammofoonplaat met een microgroef, gemaakt van vinyl en met een diameter van 30 cm (12 inch) die ruimte biedt voor maximaal 30 minuten muziek.
Waarom klinken 45 toeren platen beter? Wanneer je platenspeler op 45 toeren staat ingesteld draait hij sneller rond dan bij 33-1/3 RPM. Dit betekent dat in dezelfde tijd dat een 33-1/3 RPM plaat één ronde heeft gemaakt, de 45 toeren plaat al 1,35 keer rond is geweest.
77,922 en 78,261 toeren. 33 toeren: Platen met een lager toerental werden in eerste instantie ontwikkeld voor de filmindustrie. Een standaard 78 toerenplaat kon per kant tussen 4 en 5 minuten geluid 'dragen'. In de jaren 20 van de vorige eeuw zat er zo'n 11 minuten film op een spoel.
Met een platenborstel haal je het meeste stof er af. Dat is heel simpel: leg de plaat op het plateau en laat de plaat draaien. Laat de arm nog lekker op de steun liggen. Druk de platenborstel (niet te hard, niet te zacht: kwestie van uitproberen) op de plaat en laat hem er een paar rondjes op rusten.
Een 12-inch is een vinylsingle op elpeeformaat, waarop aan elke kant doorgaans één nummer geperst staat.