2. De Wet langdurige zorg (Wlz): op grond van de Wet langdurige zorg zijn zorgkantoren verantwoordelijk voor het organiseren en bekostigen van zowel verzorging als verpleging van clienten mensen die voortdurend (intensieve) zorg nodig hebben in de nabije omgeving.
De zorg aan een individuele cliënt kan uitsluitend geweigerd of beëindigd worden indien er gewichtige redenen bestaan, verband houdend met omstandigheden die de cliënt betreffen en op grond waarvan de zorgverlening in redelijkheid niet van Thuiszorg Comfort kan worden verlangd.
Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld.
Wat is de zorgplicht in de Zorgverzekeringswet? De zorgplicht is in het geval van een naturapolis een verplichting van een zorgverzekeraar om ervoor te zorgen dat een verzekerde de zorg krijgt die hij nodig heeft en waar hij wettelijk aanspraak op heeft.
Een opdrachtnemer moet bij zijn werkzaamheden de zorg van een goed opdrachtnemer in acht nemen. Deze verplichting heet zorgplicht. Bij de beoordeling hiervan wordt gekeken of de opdrachtnemer in kwestie heeft gehandeld zoals een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot te werk zou zijn gegaan.
Wat zegt de wet? Volgens artikel 205 van ons burgerlijk wetboek blijven kinderen, ook indien zij gehuwd zijn, levensonderhoud verschuldigd aan hun ouders en eventuele grootouders. Ook schoonzonen en schoondochters zijn in principe onderhoudsplichtig ten aanzien van hun behoeftige schoonouders.
De zorgplicht zorgt ervoor dat de klant beter beschermd wordt bij het aanschaffen van financiële producten en diensten.
Zorgweigering en zorgbeëindiging
In de Wlz geldt een zorgplicht voor zorgkantoren. Dat houdt in dat zorgkantoren zich inspannen en zoveel mogelijk doen om het recht van de cliënt (de verzekerde) op passende Wlz-zorg te realiseren.
Omgaan met zorgweigering
“Zorgvragers kunnen weigeren om een zorgrelatie aan te gaan met een bepaalde zorgverlener. Ook dat staat in de Beroepscode. Voor een goede zorgverlening is een zorgrelatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen van essentieel belang.
De Omgevingswet bevat een algemene zorgplicht. Dit houdt in dat overheden, bedrijven én burgers verantwoordelijk zijn voor een veilige en gezonde leefomgeving. En dus niet alleen de overheid. Deze algemene zorgplicht is vooral een vangnet voor het geval er geen specifieke decentrale of rijksregels zijn.
De zorgplicht van werkgever
De werkgever moet doen wat 'redelijkerwijs nodig is' om schade te voorkomen. Een werkgever heeft niet snel aan deze zorgplicht voldaan. De zorgplicht verplicht de werkgever namelijk om aanwijzingen te geven met als doel om zoveel mogelijk te voorkomen dat de werknemer schade lijdt.
Volgens de wet moet je goed zorgen voor je werknemers. Dat betekent dat je voorziet in een veilige en gezonde werkplek, de juiste werkmiddelen en instructies om veilig te werken. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden, verzuimbegeleiding en preventie. Dat is je zorgplicht.
Zorgplicht. Zorgverzekeraars hebben ook een wettelijke zorgplicht. Dit betekent dat hun verzekerden binnen een redelijke tijd en reisafstand toegang moeten hebben tot alle zorg uit het basispakket.
Een zorgverlener moet u medisch noodzakelijke zorg geven. Een zorgverlener moet een medisch dossier bijhouden. Hierin staat alle informatie over de behandelingen die hij de patiënt gaf. Een zorgverlener moet uw identiteit controleren voordat u gebruikmaakt van zorg.
Als patiënt heeft u rechten in de zorg. Uw huisarts moet u helpen bij uw gezondheid en u informatie geven over uw gezondheid. U heeft bijvoorbeeld recht op informatie, recht om uw medisch dossier in te zien, recht op privacy en recht om zelf een hulpverlener te kiezen.
Wanneer zorgvrager niet zelf de deur kan openen om de zorgverlener binnen te laten, is het de bedoeling dat zorgverlener dit probleem in eerste instantie zelf oplost. In uiterste noodzaak is het mogelijk om in overleg met Optimaal Zorg een sleutel af te geven. Een en ander wordt vastgelegd in een sleutelovereenkomst.
Als de weigering ingaat tegen uw belang of een bedreiging vormt voor uw gezondheid of uw leven, dan moet de arts beslissen om toch te behandelen. Dit gebeurt na overleg met collega's en andere zorgverleners. Bij twijfel legt de arts de vraag voor aan het ethisch comité van het UZA.
De Wlz geeft recht op zorg aan verzekerden die blijvend zijn aangewezen op 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht vanwege hun aandoening(en) of beperkingen(en). Dat betekent dat iemand niet alleen kan worden gelaten. Daarnaast staat vast dat dit voor de rest van zijn leven zo is.
Geneeskundige behandelingsovereenkomst en zorgplicht
Bij de zorgverlening dient een zorgverlener de zorg van een goed hulpverlener in acht te nemen. Er moet dan in overeenstemming gehandeld worden met de op hem rustende verantwoordelijkheid.
Zorgverzekeraars hebben een belangrijke taak in onze gezondheidszorg. Zij kopen zorg in voor hun verzekerden en maken daarvoor afspraken met zorgaanbieders. Om de zorg in de toekomst toegankelijk te houden, moeten we inzetten op passende zorg.
Een cliënt moet kunnen rekenen op tijdige, goede en betaalbare zorg. In de ggz houden wij zorgverzekeraars aan hun zorgplicht. Cliënten moeten vooraf kunnen zien wat hun behandeling gaat kosten en achteraf kunnen controleren of de nota klopt. Wij spreken zorgverzekeraars aan op hun verantwoordelijkheid hierin.
Zorgverzekeraars hanteren solidariteit en voor iedereen gelijke toegankelijkheid van de zorg als uitgangspunten binnen een privaat verzekeringsstelsel. Zorgverzekeraars streven naar voortdurende verbetering van kwaliteit van zorg, gezondheid en kwaliteit van leven van hun verzekerden.
De bijzondere zorgplicht wordt wel gezien als hoeksteen van de relatie tussen financiële instellingen en particuliere con sumenten. Het is, zeker in vergelijking met het financiële publiekrecht, een verrassend helder baken waarop financiële instellingen en particuliere consu menten kunnen koersen, aldus Cortenraad.
Dat betekent dat u zich richting uw klant zorgvuldig moet gedragen zoals van een redelijk bekwaam en redelijk handelend beroepsgenoot mag worden verwacht. Deze term wordt verder door de civiele rechter ingevuld.
Een mbo-school heeft als onderwijsinstelling een zorgplicht tegenover studenten voor de kwaliteit van het onderwijs en de bijbehorende studentenbegeleiding en ondersteuning.