Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten.Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft.
Iedereen die in Nederland woont of werkt, heeft recht op goede zorg uit het basispakket. Ons zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit. Rijk en arm, jong en oud, gezond en ziek, in Nederland heeft iedereen toegang tot dezelfde zorg.
Iedereen die in Nederland woont of werkt, heeft recht op zorg uit het basispakket. Dit is geregeld in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Zorg kan bestaan uit een behandeling, een dienst of een product. In de Zvw is een breed basispakket van zorg verzekerd.
Elk kind heeft recht op de best mogelijke gezondheid en op gezondheidszorgvoorzieningen. De overheid waarborgt dat geen enkel kind de toegang tot deze voorzieningen wordt onthouden.
Uiteindelijk worden alle collectieve zorguitgaven betaald door burgers en bedrijven via de nominale premie, de inkomensafhankelijke bijdrage, eigen betalingen en belastingen.
Medische zorg en langdurige zorg vanuit de Zvw
Een zorgverzekering vergoedt vooral medische zorgkosten. Bijvoorbeeld medische behandelingen en medisch noodzakelijke hulpmiddelen. Ook bepaalde hulpmiddelen, fysiotherapie en ergotherapie vallen onder de zorgverzekering.
Zorgverzekering niet betaald door 330.000 Nederlanders.
Medische zorg illegalen
Mensen die illegaal in Nederland verblijven, kunnen geen zorgverzekering afsluiten (onverzekerde vreemdelingen). Zij krijgen wel medisch noodzakelijke hulp. De behandelend arts bepaalt of daar sprake van is. De kosten moet de vreemdeling zelf betalen.
Wat kan medisch recht zoal inhouden: Medische aansprakelijkheid ten gevolge van een medische fout, het fout gebruik van medische apparatuur of geneesmiddelen. De bijstand van een patiënt, arts of zorginstelling in een minnelijke, gerechtelijke of tuchtrechtelijke procedure.
Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet. Iemand kan ook verplicht worden om regelmatig naar een instelling terug te komen.
Wie in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten. U verzekert u daarmee voor zorg uit het basispakket. Denk aan de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek.
Wanneer mag een arts behandeling weigeren? Elke arts is verplicht om goede zorg te geven. Dit staat in de Nederlandse artseneed en in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Een arts moet iemand die ziek is in principe behandelen.
Huisarts kan patiënt weigeren
De huisarts die u kiest mag u weigeren als nieuwe patiënt wanneer:u te ver weg woont;de huisartsenpraktijk vol is;de huisarts niet kan instemmen met bepaalde zorgwensen, bijvoorbeeld een verzoek voor euthanasie.
Het CAK meldt u aan bij een zorgverzekeraar als u geen zorgverzekering heeft.Het CAK houdt de premie in op uw inkomen. Heeft u medische zorg nodig terwijl u nog geen verzekering heeft? Dan betaalt u de kosten zelf.
Minstens veertig miljoen mensen in de zes grootste crisis- en conflictgebieden ter wereld hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Ziekenhuizen zijn verwoest, er is een gebrek aan medicatie en medisch personeel is gevlucht. Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over deze miljoenen mensen.
Voor autobezitters is een autoverzekering verplicht en voor iedereen die in Nederland woont en werkt én ouder is dan 18 jaar is de basisverzekering verplicht. Het is niet verplicht om een aanvullende zorgverzekering of aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.
Een medische indicatie krijgt u bijvoorbeeld wanneer u eerder een keizersnede heeft gehad, er aandoeningen zijn ontstaan tijdens de zwangerschap, bij morbide obesitas tijdens de zwangerschap of wanneer u een ziekte of aandoening heeft.
Je bent vrij in de keuze van je zorgverlener. En je kan je op elk moment richten tot iemand anders. Elke zorgverlener heeft ook het recht om je als patiënt te weigeren. Behalve in geval van nood: dan is hij verplicht om hulp te verlenen.
De arts mag weigeren een patiënt verder te verzorgen na zich ervan te hebben vergewist dat er geen hoogdringende pathologie aanwezig is. Er dient in dergelijke situaties steeds in eer en geweten te worden geoordeeld, rekening houdend met de globale context.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Als u medische klachten hebt en geen huisarts, bijvoorbeeld omdat u onverzekerd bent, dan kunt u in Amsterdam toch hulp krijgen. U kunt naar een willekeurige huisarts, apotheker of, in noodgevallen, naar een eerste hulppost bij u in de buurt.
Medisch noodzakelijke zorg aan ongedocumenteerden. Onverzekerbare vreemdelingen hebben recht op medische zorg. U kunt als huisarts een beroep doen op de financieringsregeling van het CAK wanneer een ongedocumenteerde zijn eigen zorg niet kan betalen. U kunt 80% van de oninbare vordering declareren.
Als u niet binnen 3 maanden na de datum van deze brief een Nederlandse zorgverzekering afsluit, dan krijgt u een boete van € 472,25. De hoogte van deze boete staat in de wet. Als u een boete krijgt, dan moet u nog steeds een zorgverzekering afsluiten.
Rijd je schade met een onverzekerde auto, dan is er niks verzekerd en wordt er ook niks vergoed. Als je binnen 28 dagen de auto niet hebt verzekerd op naam, ontvang je een waarschuwing van de RDW. Wacht je nog langer met verzekeren? Dan riskeer je een boete.
Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit.