Roken veroorzaakt schade aan je longen, waardoor je spieren minder zuurstof krijgen.Daardoor houden ze inspanning minder lang vol. Bovendien raak je eerder buiten adem. Gezonde longen zijn belangrijk bij het sporten.
DE IMPACT VAN TABAK OP EEN HARDLOPER
- Nicotine verhoogt je hartritme en bloeddruk (zelfs in rust) waardoor je hart uiteindelijk meer zuurstof gaat verbruiken. - Het risico op een hartaanval neemt toe bij sportieve rokers van boven de 40 jaar als ze intensieve inspanningen leveren.
Omdat roken slecht is voor uw lichaam en conditie, kan training niet optimaal worden uitgevoerd. Daarom is training en conditieopbouw minder effectief als u rookt.
Maar roken en sporten gaan ook niet samen in verband met de gezondheid van hart en bloedvaten. Want roken heeft ook negatieve effecten op het hart en de bloedvaten. Hierdoor wordt door roken de conditie die u zo graag wilt opbouwen aanzienlijk verminderd. Stoppen met roken en sporten gaan uiteraard wel samen.
Als u gaat roken, versnelt uw stofwisseling. Dit heeft als gevolg dat voedsel sneller wordt verteerd. Dit is de reden dat mensen die beginnen met roken vaak afvallen. Stoppen met roken heeft juist weer het tegenovergestelde effect: de stofwisseling vertraagt, of gaat eigenlijk terug naar 'normaal'.
Daarnaast voel je je fit en gezond na het sporten en heb je veel minder behoefte aan sigaretten. Als je na het sporten erge honger hebt, drink dan voldoende en eet bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt of een stuk fruit. Zorg ervoor dat je altijd suikervrije kauwgum op zak hebt.
Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op. Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam en je smaak- en reukvermogen verbeteren. Na 72: je hebt (als het goed is) meer energie en ademen gaat eenvoudiger.
De koolmonoxide in tabaksrook hecht zich sneller aan deze rode bloedlichaampjes dan zuurstof dat doet. Het neemt op die manier als het ware de plek van zuurstof in. Zuurstof wordt 'verdrongen' uit je bloed en er wordt dus minder van vervoerd naar je spieren, die op hun beurt minder inspanning aankunnen.
Door de koolmonoxide die vanuit de rook in je bloed komt, kan je conditie slechter worden. Je spieren, organen en huid worden slechter. Als in de fruittabak ook nicotine zit, is het roken net zo goed verslavend als het roken van sigaretten.
Ook roken mensen vaak na het sporten ff een sigaretje, dat is extra slecht. Al je longblaasjes staan open als je hebt gesport en je kunt dus beter een half uur wachten voordat je er eentje opsteekt.
Schadelijke stoffen in tabak
Stoffen in tabak zijn schadelijk voor het hart en de bloedvaten: nicotine verhoogt de hartslag en de bloeddruk. koolmonoxide verdringt zuurstof in het bloed. tabaksdeeltjes beschadigen de vaatwand sneller.
Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie. Tussen de 2 en 12 weken verbetert de bloedcirculatie in het lichaam. Tussen de 3 en 9 maanden verminderen klachten als hoesten, piepen en benauwdheid. De achteruitgang van de longfunctie stopt en kan licht verbeteren.
Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken? Je lichaam begint meteen met het herstellen van de schade door de chemische stoffen in sigarettenrook. Nieuwe cellen nemen de plaats in van de beschadigde lichaamscellen. Meteen na het stoppen met roken, neemt de kans op longkanker af.
Met welke sporten kun je snel een goede conditie opbouwen? Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen. Maar je kunt evengoed kiezen voor alternatieven zoals nordic walking, skeeleren, mountainbiken, roeien, touwtjespringen, schaatsen...
Wist je dat bij het roken van waterpijp je gedurende een lange tijd veel rook binnen krijgt? Als je ongeveer 1 uur waterpijp rookt, kun je dat vergelijken met de hoeveelheid rook van 200 sigaretten!
Gezondheidsrisico's. Bij het roken van een waterpijp komen veel schadelijke stoffen vrij, zoals teer, nicotine, koolmonoxide (CO) en zware metalen. Vooral het risico op een koolmonoxidevergiftiging is groot. Er komt namelijk veel meer CO vrij dan bij sigaretten, soms wel 30 keer zoveel.
Fruittabak. Anders dan bij sigaretten behoor je de waterpijp niet over je longen te roken. Vergelijk het met het roken van sigaren. De fruitige lucht vult je wangen, waarna het via je mond of neus je lichaam verlaat.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
10 jaar na je stopmoment is je kans op longkanker de helft kleiner en je kans op andere soorten kanker ook veel kleiner. Roken is slecht voor de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Als je partner of jij rookt, is het moeilijker om zwanger te worden. Als je stopt, verbetert je vruchtbaarheid vaak weer.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Het zou handig zijn als je zomaar terug kon naar één sigaret per dag, maar dat lukt eigenlijk geen enkele roker. Dat komt doordat de nicotine in sigaretten verslavend werkt. Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen.
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.