Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan. De oorzaak van groeipijn is niet bekend. Het heeft niets met groei te maken.
Tijdens de groeispurt in de puberteit kunnen ze gemiddeld wel twaalf centimeter per jaar groeien. Kinderen in de groei zijn regelmatig moe, omdat groeien veel energie kost. Soms hebben ze last van groeipijn. En ze kunnen eten voor twee!
De pijn komt meestal voor in beide benen, soms afwisselend links en rechts, meestal 's avonds en 's nachts, maar doorgaans niet 's ochtends. De voorkeursplaatsen zijn het scheenbeen, het kuitbeen en de kniekuil. 's Morgens zijn de klachten doorgaans verdwenen.
Groeipijn gaat vaak gepaard met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid. Dit kan kinderen belemmeren bij hun dagelijkse bezigheden, zoals sporten. Één op de vijf kinderen/ jongeren hebben hier last van. Het is heel normaal en verder ongevaarlijk.
Hoe ontstaat groeipijn? Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat groeipijn daadwerkelijk wordt veroorzaakt door het groeien. Vroeger ging men hier wel van uit, vandaar de benaming groeipijn. Een theorie is dat het kan voorkomen dat de spieren, tijdens of na een groeispurt, korter zijn dan de botten.
Meisjes klagen meestal over groeipijn tussen de leeftijd van twee en elf jaar, jongens tussen twee en dertien jaar.
Groeipijn begint vanaf de eerste groeispurt, rond een jaar of drie. Dit duurt tot het einde van de puberteit.
Groeipijn komt spontaan opzetten en gaat vanzelf weer over. Je hoeft je er niet zo veel zorgen over te maken. Je kind kan wel behoorlijk last hebben van groeipijn. Rekoefeningen, een warme kruik en de pijnlijke plek masseren, kunnen de pijn wat verzachten.
Meisjes hebben vaker last van groeipijn dan jongens. Als het kind overdag veel gelopen heeft, treedt vaak s'nachts de pijn op. De pijn kan continu aanwezig zijn of in korte periodes.
Goede voeding en voldoende slaap helpen je kind in deze periode. Eiwitten zorgen voor de opbouw van spiermassa en voor een goede stofwisseling. Gevarieerd eten met vlees, vis, eieren en soja ondersteunt kinderen hun groeispurt goed te doorstaan.
Na de puberteit stopt de groei; het kind heeft dan zijn of haar volwassen lengte en gewicht bereikt. De belangrijkste parameters voor het opvolgen en beoordelen van de groei zijn lengte en gewicht. Deze worden vergeleken met de gemiddelde verwachte lengte en gewicht op een bepaalde leeftijd.
De botten die het meest in lengte toenemen, zijn de lange pijpbeenderen. Dit zijn de botten in armen en benen. Omdat niet alle botten even snel groeien, veranderen de verhoudingen van het lichaam tijdens de groei.
De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen.
Ze zullen in die tijd niet lang met hun schoenen en kleding kunnen doen. Die groei kost energie. Pubers hebben veel eetlust, kunnen moe en sloom zijn en voelen zich soms niet zo lekker. Hun bewegingen veranderen, ze zijn soms onhandig en slungelig.
Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op.Hier tel je 13 centimeter bij en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun zoon volgens deze berekening 181,5 cm groot.
-Eet veel groenten en fruit. -Om groter te worden is het belangrijk om rekoefeningen te doen. -Ga niet op dieet (behalve als dit noodzakelijk is) want als je nog in de groei bent kan het zijn dat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt waardoor je kleiner blijft. -Draag kleding waardoor je er langer uit ziet.
Tot de puberteit groeit een kind gemiddeld 6 centimeter per jaar.Tijdens de puberteit groeien kinderen het snelst, soms wel 10 cm per jaar. We noemen dit de groeispurt. Bij meisjes begint de puberteit meestal als ze 10 of 11 jaar zijn, bij jongens als ze 11 of 12 jaar zijn.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens worden gemiddeld 184 centimeter lang. Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn.
Antwoord van de apotheker over lengte van jongen van veertien jaar. De gemiddelde lengte van een jongen van veertien jaar bedraagt 1.68 meter. In hun eerste jaren groeien kinderen het snelst, tot negen centimeter per jaar. Op hun zesde jaar stabiliseert de groei op ongeveer zes centimeter per jaar.
Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes.
Kindergeneeskunde - Groeipijn
Bijna 1 op 5 kinderen heeft 's nachts wel eens pijn in de benen. Ze kunnen niet slapen en maken hun ouders wakker. Na enige tijd verdwijnt de pijn, maar enkele dagen later is het weer zover. Er valt verder niets abnormaals te bespeuren.
In vlees, vis en kip zit veel eiwit. Eiwit is de bouwstof voor je lichaam, daarom zijn vlees, vis en kip heel goed om te eten als je zwaarder moet worden of moet groeien. Kun je of wil je geen vlees, vis of kip eten? Neem dan vegetarische vleesvervangers.
Groeihormoon stimuleert de groei van de botten en dan met name van de pijpbeenderen. De lever maakt onder invloed van groeihormoon eerst de Insulineachtige Groei Factor-I (IGF-I) aan. Vervolgens komt IGF-I in de bloedbaan terecht, waar het wordt vervoerd naar de pijpbeenderen.
Gelukkig zijn de voeten de delen in het lichaam die als eerste stoppen met groeien.
Uw kind kan zwaarder worden en beter groeien door meer te eten, vooral voeding waar veel energie en eiwit in zit. Daarom is het belangrijk dat uw kind genoeg eet en de juiste voedingsmiddelen eet of drinkt.