Gember is een tropische plant en houdt van een warm klimaat. Hij kan niet tegen vorst en ook niet goed tegen direct zonlicht. Kies dus een mooi warm plekje in huis, en in de zomer best een schaduwrijk plekje op het terras.
Gember is een tropische plant en heeft warmte nodig om te kunnen groeien. Tijdens warme zomermaanden kan de plant buiten staan, maar over het algemeen zijn de omstandigheden in huis stabieler. Plaats de wortelstok enige uren in water om te weken en plant hem dan met de ogen naar boven ondiep in potgrond.
Verzorg je gemberplanten goed door geregeld een scheutje water te geven (niet kletsnat!). Vanaf oktober stop je geleidelijk met water geven. De plant groeit nu niet veel meer en dan ligt schimmelgevaar op de loer. November = oogsttijd!
Vul de pot met potgrond en plaats de gember in het midden van de pot met de knoppen naar boven gericht. Bedek de wortel daarna met een dun laagje aarde. Geef je plant vanaf dat moment iedere dag een beetje water, totdat 'ie blaadjes krijgt. Eén keer in de maand kun je plant eventueel nog wat extra plantenvoeding geven.
Wanneer is de planttijd van gember? Gember wordt meestal rond augustus of september geplant. Wanneer groeien nieuwe wortels uit de gemberwortel? Na ongeveer 7 tot 10 dagen zijn er nieuwe worteltjes die uit de ogen groeien, en na 2 tot 6 weken zie je een plantje.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Gember kan bloeien, maar dat is vaak niet in het eerste jaar, en rassen die voor de productie van knollen zijn bloeien vaak niet.
Maar voor de liefhebber van sierplanten zijn er ook mogelijkheden genoeg. Er zijn veel vaste planten uit de gemberfamilie die bij ons net wel, of net niet winterhard zijn.
Hedychium is de mooiste en meest winterharde gember plant. Deze exotische gemberplant heeft prachtige bloemen op lange stelen die een zeer aangename, ver dragende, zoete geur afgeven. De Hedychium zal uw tuin een bijzondere architecturale structuur geven. Het is een makkelijke plant die zich goed vermeerdert.
Eetbare gember is niet winterhard, maar heel makkelijk zelf te kweken. Haal wat wortelstokken bij de groenteman, supermarkt of toko en plant ze in een pot, waarbij ze nog half boven de grond uitkomen. In de zomer kunnen ze op het terras, maar niet in de volle zon.
Kies de juiste plantenpot
Als je gember wilt kweken, is het de bedoeling dat de gemberwortel groter wordt. De gember heeft dus veel ruimte nodig. Kies dus een pot die dubbel zo groot is als de gemberwortel. Kies voor gewone potgrond maar bemest regelmatig want gember heeft nood aan een goede rijke bodem.
Gemberthee Gemberthee helpt tegen keelpijn, verstopte neus en koude rillingen. Het recept: 3 theelepeltjes geraspte gemberwortel, halve liter water, 2 eetlepels vers citroensap, 1 eetlepel honing. Laat gember en water 10 minuten sudderen in een afgedekte pot.
Je kunt op twee manieren starten. Ofwel door de gember in een glas water te leggen totdat er nieuwe wortels uit groeien en daarna planten in een pot. Óf je kunt het stuk gember direct in een pot planten. Begraaf de gember ondiep in de potgrond, ongeveer 2 cm.
Gember is ook zeer geschikt om in te vriezen en blijft hierdoor nog langer houdbaar. Het handigst is om de gember eerst te snijden of te raspen voordat je het in een bakje in de vriezer zet. Hierdoor kun je elke keer precies de hoeveelheid gember pakken die je nodig hebt. Ontdooien voor gebruik is niet nodig!
Stukken verse gember kun je in een open plastic zakje in de groentelade van de koelkast bewaren. Op deze manier blijft de gember 3 weken goed. Verse gember kun je ook invriezen in kleine porties. Gekonfijte gember en gemberpoeder kun je maanden bewaren in afgesloten potjes.
Je kunt gember gemakkelijk zelf kweken, je moet er alleen wel veel geduld voor hebben. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant en behoort tot de Gemberfamilie (Zingiberaceae). Het is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. Hoogste tijd dus dat je hem zelf gaat kweken!
Op gember maken supermarkten een behoorlijke winst. De prijzen waarvoor Total Produce aan de groothandel en detailhandel verkoopt, liggen rond de 13 euro per kilo.
Gember is een wortelknol van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd de knol gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Vlees wordt malser door gember, omdat verse gember een eiwitsplitsend enzym bevat. Gember is als verse knol te koop, maar ook als gembersiroop of gemberpoeder.
Gember is in verschillende vormen verkrijgbaar. Verse gemberwortel, gemberpoeder (gemalen gemberwortel), als gembersaus, in het zuur en stemgember: ingemaakte gemberwortel op suikersiroop.
Gemalen gember, in de Indonesische keuken djahé genoemd, is een veelzijdige specerij met een uitgesproken smaak die je het beste kunt beschrijven als frisscherp en citrusachtig. Gemalen gember is afkomstig van de wortelstok van de gemberplant.
Gember wordt in heel azie gebruikt in verschillende gerechten. Djahe is gedroogde en gemalen gemberwortel en is makkelijk in gebruik. Gemalen gember (of gemberpoeder) heeft een frisse, scherpe smaak en geur. Het is een goed alternatief voor verse gember.
De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst. Rond deze tijd heb je vast wel wat ruimte in je bakken. Veel groentes zijn al geoogst en er is niet veel meer wat je kunt zaaien en planten.
Je kunt kurkuma in een pot met aarde planten en in de vensterbank houden, als je vensterbank daar (ook qua zonlicht) geschikt voor is. Kurkuma kan gedurende de zomer ook buiten in de tuin staan, maar plant de wortels dan bij voorkeur in een plantenbak en niet in de volle grond.
Verse gember bewaren in de koelkast (tot 3 weken houdbaar)
Het beste kun je de gember bewaren met schil, in een plasticzakje zonder lucht. Je kunt gember prima buiten de koelkast bewaren, maar in de groentenla van je koelkast blijft hij toch net wat langer goed: tot drie weken.