Recent onderzoek laat zien dat insecten net als mensen en dieren pijn ervaren.
Volgens de Wet op dierproeven valt onderzoek met ongewervelde dieren, zoals insecten, kreeften en zeesterren, niet onder proefdieronderzoek. De wet beschouwt ongewervelde dieren -die geen ruggengraat hebben- als dieren zonder een (grote) hersencapaciteit, die ook geen stress of pijn ervaren.
Insecten hebben in tegenstelling tot mensen geen centraal zenuwstelsel en kunnen dus simpelweg geen pijn voelen, zeggen sommige onderzoekers.
Veel insecten, waaronder kakkerlakken, muggen en vliegen, kunnen pijn ervaren.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt.
De uiteindelijk conclusie is dan ook dat ongewervelden, vanwege hun zeer eenvoudige zenuwstelsel, hoogstwaarschijnlijk geen pijn kunnen ervaren. Er kan dus ook geen schade optreden aan hun welzijn.
Recent onderzoek laat zien dat insecten net als mensen en dieren pijn ervaren.
Je kent het wel: je hart begint sneller te kloppen, je adem stokt en het zweet breekt je uit zodra je de persoon in kwestie ziet. En je voelt vlinders. Volgens hoogleraar neurobiologie Gert ter Horst van het Universitair Medisch Centrum Groningen voel je in feite signalen die aangeven dat er 'iets' aan de hand is.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Er is relatief veel zekerheid dat vissen pijn kunnen voelen; bij schaaldieren zoals kreeften is dit in mindere mate het geval. Vooral bij weekdieren zoals mosselen is er onzekerheid over hun pijnervaring – met uitzondering van koppotigen zoals octopussen.
Je kunt dus concluderen dat insecten pijnzin hebben. Maar dat ze ook echt pijn voelen, zoals wij dat doen: dat is te kort door de bocht. Dat verwondingen onder insecten kunnen leiden tot een blijvende overgevoeligheid voor prikkels die normaal gesproken niet pijnlijk zijn, blijkt uit experimenten met fruitvliegen.
De hele omgeving zien
Als wij willen weten wat er achter ons gebeurt, moeten we ons hoofd omdraaien. Insecten zien dankzij hun bolle ogen vol deeloogjes, die alle richtingen opstaan, hun hele omgeving. Daarom ziet een vlieg je bijna altijd aankomen, van welke kant je hem ook besluipt.
Sommige spinnen kunnen mens en dier bijten.Dat kan pijnlijk zijn.
Vissen voelen hoogstwaarschijnlijk wel pijn, en dat op een gelijkaardige manier als zoogdieren en dus ook mensen, zegt de studie.
De wetenschappers vergelijken de hersencapaciteit van het insect met die van een muis. “Het fruitvliegbrein bevat maar 100.000 zenuwcellen (mensen hebben 100 miljard zenuwcellen).
Ze communiceren actief met hun omgeving en bekijken de wereld om hen heen met hun ogen op een manier die uniek is voor hun soort. Wanneer ze naar jou kijken, zien ze je echt! ze zijn zich volledig bewust van jouw aanwezigheid op dat moment en beoordelen je grootte en volgen je bewegingen.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Bepaalde minder beweeglijke weekdieren, zoals schelpdieren, hebben minder goed ontwikkelde hersenen. Slakken daarentegen zijn wel traag, maar beschikken ook over hersenen en zelfs over een kortetermijngeheugen. Onderzoekers die willen begrijpen hoe de geheugenfunctie werkt, gebruiken zeeslakken soms als proefdieren.
De meeste volwassen vlinders kunnen niet bijten of kauwen. Ze eten voornamelijk vloeistoffen zoals nectar, sap, sappen van fruit en soms zelfs vloeistoffen van karkassen. Ze hebben een lange, buisachtige tong, die werkt als een rietje om vloeistof op te zuigen.
Vlinders brengen een luchtig sfeertje in de tuin. Omdat ze niet steken of bijten, kan je met een gerust hart een vlindertuin aanleggen.
Het bloed wordt vanaf het achterlichaam opgepompt en met een peristaltische beweging naar het borststuk getransporteerd, hier komt het in de slagader (aorta) terecht waar het nog een klein stukje naar de kop moet afleggen, daar eindigt de aorta.
Papierwespen kunnen elkaar herkennen aan het gezicht en herinneren zich dat nog minimaal een week na de eerste ontmoeting.
Wanneer of waarom steekt een wesp? Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen of als hun leefomgeving (nest of aanvliegroute) wordt verstoord. Naar een wesp slaan is dan ook nooit een goed idee, zeker niet als je ook nog eens allergisch bent voor wespensteken.
In tegenstelling tot bijen hebben wespen geen weerhaken aan de angel. Hierdoor behoudt de wesp zijn angel wanneer hij gestoken heeft. Hierdoor kan één wesp meerdere keren steken.