Vissen hebben een tongbeen onderaan in hun bek. Ze trekken dat naar beneden om hun bek te openen. Wij stammen af van vissen en hebben de restanten van zo'n tongbeentje in ons hoofd.
Zeetong is een beenvis die behoort tot de orde van de platvissen en familie is van de tongen. Ze leven van in de Noorse Zee tot in de Senegalese wateren. En ook in Middellandse en Zwarte Zee. Zeetong is samen met rog en pladijs een enorm belangrijke vissoort voor onze vissers.
Tong heeft een gepigmenteerde zijde (bruin tot donkerbruin) met onregelmatige verspreide en gevormde vlekjes en stippen.De onderkant is crèmekleurig. Tong heeft een maximale lengte van 70 centimeter en is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen.
Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, behoort de tongschar niet tot de familie van de tongen (Soleidae), maar tot die van de schollen (Pleuronectidae). Het visvlees van de tongschar is mooi wit en lijkt qua smaak op dat van de Noordzeetong, maar is iets zachter en smeuïger van textuur.
Sliptong is een kleine, delicate witvis, verwant aan de grotere zeetong die vaak wordt gezien als één van de exclusievere vissoorten.
Tong is in de voorbije jaren enorm in prijs gestegen: in de afgelopen drie jaar steeg de prijs met maar liefst 88 procent. Een kilo aangevoerde tong brengt op de visafslag 23 gulden op. Daarmee is het voor zover bekend de duurste vissoort. Ook tarbot en griet zijn flink aan de prijs.
Oorzaak van de fors gestegen visprijzen is voor een deel de inflatie. Maar wat de vissector extra treft, is volgens Van Moort de 'kaalslag' die er gaande is onder de viskotters. "Zo'n 70 procent van de kotters is gestopt, onder meer door de torenhoge prijs van diesel.
De (zee)tong is een volwassen tong, terwijl een sliptong een jonge, ofwel babytong is. Volwassen tong is meestal groter dan 27 cm, terwijl sliptong varieert tussen 24 – 27 cm. Om een sliptong te kunnen vangen heb je dus een net nodig waar deze niet doorheen kunnen slippen!
De schartong is een relatief onbekende platvis die je qua naam makkelijk kan verwarren met de tongschar, de tong en de schar.
De tong zit in de mond en is gemaakt van spieren. Deze spieren zijn sterk, en tegelijk ook heel soepel. Je gebruikt je tong bij eten, drinken, proeven en praten. Op de tong zitten smaakpapillen.
Tong is een magere vissoort met ca.2g vet per 100g visvlees.Net als andere magere vissoorten bevat tong veel waardevolle eiwitten (ca.15g per 100g).
“Verse vis, zoals bijvoorbeeld tong, is inderdaad erg duur momenteel”, beaamt Nick Trachet, marien bioloog en hoofdredacteur van vakblad Visaktua. “Dat komt onder andere omdat we tong grotendeels uit Nederland aanvoeren.De vissers daar hebben het zwaar door de hoge brandstofprijzen.
Tong kan 25 jaar oud worden. Ze worden geslachtsrijp op een leeftijd tussen 2 en 5 jaar, als ze tussen 24 en 30 cm groot zijn. Afhankelijk van het leefgebied wegen ze dan 160 g (Noordzee) tot 200 g (Golf van Biskaje).Volwassen exemplaren kunnen zelfs tot 2 kg wegen.
Vissen zijn onderdeel van de gewervelden, oftewel dieren met een inwendig skelet en een wervelkolom. Ze hebben ook een zenuwstelsel en hersenen, zoals ook is te zien in onderstaand fragment van het programma 'De Buitendienst' over pijn bij vissen. Qua hersenen verschillen vissen van de mens.
Sommige vissen hebben tanden (denk aan meervallen en zeebaarsen), maar vaak zijn dit slechts kleine tandjes, enkele hoektanden of kaartvormige tanden aan de voorkant).
Tong, Solea solea, is een van de vele soorten platvissen die in de Noordzee leven. Tongen onderscheiden zich van de andere platvissen zoals schol en schar doordat ze een afgeronde kop hebben die voor de relatief kleine bek uitsteekt.
Leng is een langwerpige en straalvinnige vis die behoort tot de kabeljauwachtigen. Met zijn lengte van één tot twee meter leeft hij in een wijdverspreid gebied, van de noordelijke Atlantische Oceaan, tot de Noordzee en Middellandse zee. De leng eet vooral middelgrote vissen, kreeften en kleine octopussen.
Hij heeft een voorkeur voor relatief ondiep water, zo tussen de -10 en -60 meter maar komt op dieptes voor van 0 tot -150m. Zijn het bij andere vissoorten vaak alleen de kleintjes die kort bij de kant te vangen zijn, tong kan je in alle formaten zowel van de kant als in dieper water vangen.
Vis, maar vooral vette vis zoals makreel, haring of zalm, bevat veel omega-3 vetzuren. Deze vetzuren houden een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen in stand. Tenminste één keer per week vette vis verkleint mogelijke het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie.
Pladijs (ook wel schol genoemd) is, net als zeetong, een platvis die erg in de smaak valt bij de Belgen. Hij wordt heel het jaar door opgevist voor de Belgische kust, maar is op zijn allerlekkerst tussen juni en oktober.
Omschrijving. Verse sliptong is super van smaak, de lekkerste vis uit de Noordzee. De sliptong is zonder huid en met kop. Een stevige vis, waarvan het visvlees makkelijk van de graat te halen is.
Het visvlees van verse zeetong is fijn, stevig en vormt de basis van ontzettend veel traditionele gerechten. Bekende zeetong gerechten zijn bijvoorbeeld gevulde tongrolletjes en gebakken sliptongetjes. Verse zeetong heeft niet direct een typische vissmaak, maar lijkt een beetje op de smaak van garnalen.
De kleine tongen worden sliptong genoemd, omdat het woord etymologisch verwant is aan het werkwoord 'slippen'; door hun kleine formaat slippen ze gemakkelijk door de normale visnetten heen, waardoor ze met speciale sleepnetten gevangen moeten worden. De sliptong is dus het kleinste formaat tong.
Tong zwemt in de winter naar dieper water en stopt dan met eten. In het warmere jaargetijden is de vis heel actief. Het voedsel voor tong zijn schelpjes, garnalen, zagers en zeepieren. Tong komt voor in het noordoosten van de Atlantische Oceaan en in de Noordzee.
Vlees duurder dan vis
Gemiddeld stegen de prijzen van vlees in 2022 harder dan van vis. Vlees werd in 2022 gemiddeld 13,1 procent duurder tegen 9,2 procent prijsstijging van vis. Vis bleef in 2022 ook onder de gemiddelde prijsstijging van voedingsmiddelen (+ 10,8 procent) en de totale inflatie (+ 10,0 procent).