Ieder paard heeft suiker nodig. Voor de algehele gezondheid maar zeker ook voor het leveren van prestaties. Ieder rantsoen bevat suikers. Ook een rantsoen waarin paarden alleen ruwvoer krijgen.
Suiker is slecht voor je paard
Suikers zijn korte keten van koolhydraten. Zetmeel is bijvoorbeeld ook een koolhydraat. Koolhydraten zijn voor paarden de grootste en natuurlijke bron van energie. Energie die spieren nodig hebben om goed te kunnen werken.
Vuistregel: voer je paard maximaal 2 gram suiker en zetmeel per kg lichaamsgewicht per maaltijd. Wanneer suiker en zetmeel niet volledig wordt verteerd in de dunne darm komt dit uiteindelijk in de dikke darm terecht.
Gemiddeld zit er in hooi en voordroogkuil 100 gram suiker per kilo droge stof. Oftewel 10 procent van de droge stof in hooi of kuil is suiker. Als een paard 10 kg droge stof hooi eet (dat is ongeveer 11,5 kilo hooi), eet hij een kilo suiker.
Het hoofddoel van een rantsoen is dat het paard of de pony er voldoende energie uit kan halen, daarnaast moet het rantsoen ook aan de andere behoefte van het paard of pony voldoen zoals voldoende vezels, eiwitten, vetten, suikers, vitamine en mineralen.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Energie uit voer kan snel of langzaam vrijkomen. De belangrijkste energiebron voor een paard zijn vezels uit ruwvoer zoals hooi, voordroog, gras en luzerne. In de dikke darm verteren deze vezels, daarbij ontstaan vluchtige vetzuren. Die neemt je paard op en zet ze om in langzaam vrijkomende energie.
De behoeften van paarden kunnen echter verschillen. Een zeer mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Terwijl een dik paard dat moet afvallen beter gevoerd kan worden met een zeer grofstengelige kwaliteit hooi.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Een van de grootste voordelen van graanvrij paardenvoer is het minimaliseren van de opname van suiker en zetmeel. Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard.
Bijna iedereen voert krachtvoer (brok, muesli of slobber) en bijna iedereen vindt ook dat krachtvoer onmisbaar is in het dieet van een paard. Maar niets is minder waar. Heel veel paarden zouden gemakkelijk zonder krachtvoer kunnen, als ze maar voldoende ruwvoer van goede kwaliteit kregen.
Ook heeft de hoeveelheid structuur in hooi effect op de snelheid waarop snelle suikers de dunne darm bereiken en daar verteerd worden. Een suikerklontje of andere zoete beloning bereikt relatief snel de dunne darm en wordt daar snel opgenomen, net als krachtvoer.
Ze voeren per volume, niet per gewicht Vrouwen hebben per dag 2000 calorieën nodig, mannen 3000, en behouden hun gewicht. Een paard (van 450 kilo) dat stil staat heeft 15.000 calorieën nodig, een paard dat licht werkt 25.000 en een paard dat flink in training staat 33.000.
Graszaadhooi is meestal niet geschikt als diervoeder, waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het bevat mycotoxine en dat is schadelijk voor paarden, schapen en koeien. Voor de productie van graszaad wordt vaak gebruik gemaakt van gras dat met zogenaamde endofyten is besmet.
Wat is slobber voor paarden? Paarden slobber is een veelal gemalen product dat met voldoende warm water gemengd wordt. Het is een pap van zemelen, met diverse toevoegingen en supplementen zoals bijvoorbeeld calcium. Het staat van oudsher bekend als paardenvoer optima forma, een traktatie deluxe.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden. In het Paardenbesluit opgesteld door de Dierenbescherming is opgenomen dat een paard minimaal driemaal daags zou moeten beschikken over voldoende ruwvoer, tenzij er sprake is van weidegang.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Paard heter maken, maar niet dikker
Ruwvoer blijft natuurlijk altijd de belangrijkste basis. Wat betreft krachtvoer kun je kiezen uit muesli of brokken met meer koolhydraten (suiker en zetmeel) als snelle energiebron of voer met een hoger vetpercentage voor langwerkende, langzaam vrijkomende energie.
Wil je je flegmatieke paard leren op een kleine zachte hulp voorwaarts te gaan, pas dan consequent de 1-2-3-regel toe en laat na elke kuithulp je been afhangen zodat je de druk weghaalt als beloning.
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Een paard heeft een kleine maag. De maag maakt constant maagzuur aan. Bij een mens gebeurt dit alleen als er voedsel in de maag zit, maar bij een paard dus altijd. Als een paard niet voldoende speeksel produceert, doordat hij onvoldoende kauwt, tast het zure maagsap de maagwand aan.