Muizen zijn heel slim. Ze kunnen allerlei signalen interpreteren met hun reukvermogen en ze hebben een goed geheugen.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Het beestje kan het echter wel lang uithouden zonder eten, zolang het voedsel dat ze wel eet voor 40 procent uit vocht bestaat. In andere gevallen moet een volwassen muis ongeveer 4 tot 7 milliliter water drinken. Voor zwangere vrouwtjes geldt zelfs 14 milliliter per dag.
Huismuizen kunnen 1,5 jaar oud worden, maar velen sterven tijdens hun eerste winter. Binnenshuis en onder laboratoriumomstandigheden kunnen ze 4 jaar oud worden.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Geluid van een muis
Muizen kunnen hun stembanden harmoniseren om zo te kunnen wedijveren met andere mannetjes. Met zijn zingen lokt het mannetje het vrouwtje en als er dan geen andere mannetjes in de buurt zijn, kan het gebeuren dat 1 mannetje meerdere vrouwtjes heeft…
De muizen zijn vooral 's nachts actief en leven onder vloeren, op zolder, achter wanden en in isolatiemateriaal. Huismuizen leven nooit alleen, dus vindt u er 1? Dan moet u er vanuit gaan dat er meer soortgenoten in uw huis rondlopen. Het zijn hele behendige diertjes die tot wel 30 centimeter hoog kunnen springen.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
Geef knaagdieren echter nooit snoep, chips, koekjes of suikerklontjes. Ze kunnen daar erg ziek van worden, omdat er te veel vet, zout en suiker in zit. Wanneer u uw muizen wilt verwennen, zijn er genoeg gezonde lekkernijen waarmee u het menu kunt aanvullen. Gedroogd brood is goed voer voor muizen.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Muizen zijn heel slim. Ze kunnen allerlei signalen interpreteren met hun reukvermogen en ze hebben een goed geheugen. Routes naar je keukenkastjes weten ze feilloos te vinden.
Muizenpoep en urine worden overal waar muizen lopen achter gelaten. Heb je overlast van muizen dan is schoonmaken en desinfecteren van groot belang. Dit is van groot belang voor de voedselveiligheid en voor de gezondheid van je bezoekers, personeel en familieleden.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Muizen in huis kunnen voor verschillende gezondheidsrisico's zorgen. Dit komt omdat muizen verschillende ziektes op mensen kunnen overdragen. Door aanraking, maar ook door inademing van vervuilde lucht of het inslikken van besmet voedsel. Ook een beet of een krab van een muis kan zorgen voor overdracht.
Muizen verjagen met ultrasoon geluid werkt goed wanneer het zich binnen het gehoorveld van ongedierte, zoals muizen en ratten, begeeft. Het geluid zorgt voor een stressgevoel bij dieren, waardoor ze snel weg willen uit het bereik van het geluidssignaal.
In de volksmond noemt men de relmuis ook wel de zevenslaper, omdat ze zeven maanden (of langer) in slaapstand vertoeft. Van oktober tot mei zinken deze muizen-met-pluimstaart weg in een diepe winterslaap, om zich de overige maanden te focussen op eten en het nageslacht.
Gezondheidsrisico's van muizen
En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten. Muizen kunnen ook infecties met het hantavirus veroorzaken. Ze worden er zelf niet ziek van, maar kunnen het virus wel bij zich dragen. Ze kunnen soortgenoten en ook mensen besmetten via hun urine, ontlasting en speeksel.
Kan een muis uit een emmer klimmen? Muizen kunnen enorm goed klimmen. Op ruwe oppervlaktes zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Omdat de binnenkant van een emmer erg glad is kunnen ze niet makkelijk via de rand van de emmer omhoog klauteren.
Muizen lusten werkelijk alles en zijn niet kieskeurig wat voedsel betreft. Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg.
Muizen zijn heel snel vruchtbaar, al vanaf vier tot vijf weken kunnen ze zich voortplanten.
Muizen drinken relatief veel, hun kleine formaat in aanmerking genomen. Het is daarom belangrijk dat ze altijd fris water ter beschikking hebben. Geef het water bij voorkeur in een drinkflesje dat u aan de buitenkant van de kooi hangt, met het tuitje naar binnen.
zelfs in het donker kan de muis een hindernis veilig herkennen en vermijden.
De intense geur ruikt u wanneer er ergens onder de vloer, op het plafond of tussen de vloeren een dode muis ligt. Deze geur houdt meestal zo'n twee tot drie weken aan, tot dat het lijkt in zijn geheel ontbonden is.
Probeer eens gebruik te maken van geuren
Net als veel andere dieren hebben ook muizen een hekel aan bepaalde geuren. Zo houdt dit ongedierte bijvoorbeeld niet van munt en eucalyptus. Met behulp van een oliegeurhouder en een waxinelichtje verspreidt de geur zich in een ruimte.