De mango heeft een afgeplatte pit. Handig om te weten, want je kun het beste langs die platte kanten snijden, om zoveel mogelijk vruchtvlees van de pit te scheiden. Ook de vrucht is iets afgeplat zodat je de vorm van de pit kunt raden. Zet de mango rechtop.
Maak je fruitsalade en vergeet niet om de pit te bewaren. Een mangopit zit normaal gezien onder de harige vezels en restjes fruit. Dat gaat natuurlijk rotten als je het zo in de grond steekt. Gelukkig is de buitenkant van de pit slechts een omhulsel.
Je snijdt met het mes tot tegen de pit, en gaat zo de hele mango rond. Daarna duw je een lepel door de snede en langs de pit. Ga de mango rond, en je hebt al de helft van het zoete vruchtvlees losgemaakt. Daarna maak je met de lepel de pit los uit de andere helft.
De steenpit in de mango kun je niet eten. De pit is houtig en afgeplat en zit vaak stevig aan het vruchtvlees vast. Ook de schil is niet eetbaar. Voor gebruik kun je het beste de mango schillen en het vruchtvlees van de pit afsnijden.
Plant de bruinachtige harde pit 2,5 cm diep in vochtige bladaarde (lichte oog boven) Zorg voor een pH-waarde van 5 tot 7 met behulp van veenmos. Doe vershoudfolie over de pot voor behoud van vocht en warmte. Plaats de pot op een schaduwachtige en warme plek binnenshuis (boven 18°C)
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
Helaas niet, want het is en blijft natuurlijk een tropische vrucht die veel warmte nodig heeft, veel meer dan Nederland kan bieden. Ook met een gekweekte mangoboom uit het tuincentrum zul je niet je eigen fruit kunnen kweken.
Gifstoffen in pitten
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
De schil van mango is niet echt eetbaar..... hij smaakt bitter en is erg taai. Het kan echter niet direct kwaad om hem te eten, hij bevat heel goede voedingsstoffen.
In het geval van mango geldt dat de schil een chemische stof bevat, genaamd urushiol. Dit stofje kan dezelfde allergische reactie veroorzaken als contact met een gifsumak (poison ivy) of een giftige eik voor mensen die hiervoor allergisch zijn, zo vertelt Vandada R. Sheth van Academy of Nutrition and Dietetics.
Mango´s bevatten fructose. Van deze fruitsuikers moet je niet te veel binnenkrijgen als je wil afvallen, omdat deze suikers het afvallen kunnen belemmeren. Om een calorietekort te creëren tijdens het afvallen, is het raadzaam om fruit te beperken tot 2 porties per dag.
Deze pit heeft een soort opening, dus zorg dat deze naar boven wijst en plant hem halverwege in de grond. Dit doe je eigenlijk hetzelfde als bij de avocadopit. - Dek de pit af met vershoudfolie of gebruik een transparante kap. Zorg dat het lekker warm is op de plek waar hij staan en de grond goed nat blijft.
De schil eet je meestal niet! Als je groene mango groen/onrijp wil gebruiken wacht dan niet langer dan een dag of 2. TE groene mango, afgestormd bijvoorbeeld, wordt niet altijd rijp. Groene mango is eetbaar!
De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5-20 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
De mango is zoals eerder hierboven genoemd een zeer vezelrijke vrucht. Deze vezels hebben een gunstig effect op je stofwisseling en de stoelgang. Zo kun je mango als ontbijt in je yoghurt doen en begin je de dag al goed.
Mango´s bevatten onder andere polyfenolen die kankerbestrijdend werken. Bovendien is het een goede vrucht voor mensen met diabetes en is het daarnaast goed voor de lever en tegelijk ook goed voor de huid.
Hoog suikergehalte: Mango
Ze zijn het optimale zomerfruit en elke kop bevat zo'n 23 gram suiker. Door meer dan een derde van je dagelijkse hoeveelheid vitamine A te bevatten, houdt die hoeveelheid je ogen wel gezond.
Dat zijn fruitsoorten waarvan het zaad verstopt zit in een hard, stenig omhulsel. Bijvoorbeeld abrikozen, kersen, mango's, nectarines, perziken en pruimen. Zacht fruit zijn kwetsbare vruchten zoals frambozen, bessen en bramen. Peren noemen we pitfruit, sinaasappels en citroenen zijn citrusvruchten.
Symptomen. Inademen: Krachtsverlies, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en braken, toename van de frequentie en diepte van de ademhaling, aanvankelijk versnelde hartslag en later vertraagde hartslag, ademhalingsdepressie, ademstilstand, bewusteloosheid en hartritmestoornissen.
Oké, de avocadopit is dus supergezond. Maar hoe moet je hem eten? Verwijder eerst de dunne laag bruin vel en rasp de pit of vermaal hem in een blender tot poeder. Verwerk het poeder in je salades, soepen, pasta's…
Mangopit planten
Verwijder of breek de tandenstokers van de mangopit. Vul vervolgens de plantenpot met gat tot de helft met aarde en stop de mangopit horizontaal in de pot, met de wortels in de aarde. Houd daarna de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat.
De mangoboom kan honderden jaren oud worden. Als we zelf een mangoplant willen kweken, moeten we eerst de pit met een scherp mes openbreken omdat de kiem niet genoeg kracht heeft om er zelf uit te komen. Je kunt hem in vochtige bladaarde planten en met plastic afdekken.
Een mangoplant verzorgen kost echter tijd en geduld, want het duurt 7-8 jaar voordat de plant een vruchtdragende boom is.De groei van de mangoboom is dus traag.