De meest voorkomende varianten: voedselallergie, vlooienallergie en atopie (omgevingsallergie). Ook kunnen honden een allergische reactie krijgen door een insectenbeet, bepaalde medicijnen of wanneer ze in contact komen met bepaalde stoffen, zoals planten en schoonmaakmiddelen.
Stress, nervositeit en angst kunnen bij een hond leiden tot jeuk en huidirritatie. Sommige honden krabben en likken zich overmatig veel om op die manier spanningen af te reageren en/of uit verveling. Dit is te vergelijken met nagelbijten bij mensen.
Waarom uw hond jeuk heeft kan veel oorzaken hebben en is daarom soms lastig te achterhalen. Jeuk is een symptoom van een huidaandoening of allergische reactie. Naast jeuk zijn er vaak ook nog andere klachten bij uw hond te zien, zoals rode of geïrriteerde huid of schilfers, vaak door het krabben of likken.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
Elke hond krabt zich wel eens, dat is volkomen normaal. Maar als een hond zich de hele dag krabt, likt, bijt en op haar poten kauwt, dan is er iets aan de hand.
Parasieten. De belangrijkste parasieten waar je hond hinder van kan ondervinden zijn vlooien, mijten en teken. Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk wanneer ze in de huid van je hond bijten. Je huisdier bijt hierdoor in zijn vacht of krabt veel.
Het overmatig aan de poten bijten is te vergelijken met nagelbijten bij mensen. Bij stress zal jouw hond zijn aandacht ergens anders op willen focussen. Hierbij zal hij aan zijn poten gaan knagen als zelf-belonend gedrag. Hierbij komt endorfine (het gelukshormoon) vrij, wat zorgt voor een prettig en veilig gevoelig.
Een andere mogelijke oorzaak van jeuk bij uw hond is een voedselallergie. Sommige honden reageren overgevoelig op granen. Graanvrij hondenvoer is dan een prima oplossing. In graanvrije hondenbrokken zijn de granen vervangen door koolhydraatbronnen als peulvruchten, (zoete) aardappel of bepaalde fruitsoorten.
Wanneer een hond zichzelf overmatig krabt en bijt, wordt er vaak gecontroleerd of de hond vlooien heeft. Eén vlooienbeet kan bij jouw viervoeter al voor ontzettend veel jeuk zorgen. Plekken waar vlooien zich graag nestelen bij een hond zijn bij de oren, op de rug, in de binnenkant van de dijen en op de buik.
Vlooien of mijten kunnen bijvoorbeeld de oorzaak zijn van de aanhoudende jeuk en irritatie bij uw hond. Ook kan uw hond een vlooienallergie hebben of last hebben van oormijt. Deze allergie veroorzaakt ook heftige jeuk, vaak op de achterste helft van het lichaam.
Je hond kan aan het nestelen zijn
Eén van de belangrijkste redenen waarom een hond 's nachts over de vloer krabt, heeft te maken met nestelen. Ze willen op een comfortabele en veilige locatie zijn, dus zullen ze krabben voordat ze besluiten te gaan liggen voor de nacht.
Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht. Toch heeft het een veel bredere werking. Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden. Verder heeft het een gunstige invloed op de conditie van het hart.
Honden die graven uit verveling
Je ziet bijvoorbeeld bij puppy's die even alleen zijn geweest, dat ze hun energie proberen kwijt te raken door te graven. Graven kan voor veel honden ook een manier zijn om weer rustig te worden na een stressvol moment, zoals bij honden die last hebben van verlatingsangst.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.
Als je hond veel zijn poten, oksels, liezen en flanken likt is de kans groot dat hij een allergie heeft voor iets in zijn omgeving. Probeer (samen met de dierenarts) te achterhalen waar jouw viervoeter allergisch voor is. Naast de bovenstaande oorzaken kan het zijn dat de huid van je hond zomaar ontstoken raakt.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Brood, kaas of tafelresten kunnen jeukklachten verergeren.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Het toekeren van de rug
Door zijn rug naar jou toe te keren laat de hond via zijn lichaamstaal zien dat hij jou vertrouwt. Het is dus een teken van vertrouwen en daarmee een erg belangrijk signaal wat jou hond afgeeft. Je bent goed bezig als baasje.
Op en top ontspanning
Honden liggen op hun rug, simpelweg omdat ze het lekker vinden liggen. Ze liggen dan bijvoorbeeld te luieren in de zon en rekken hun poten nog eens even uit. Sommige honden vallen ook in deze houding in slaap. Het is ook een teken dat de hond zich veilig voelt.
Mijn hond bijt steeds bij zijn staart en schuurt met z'n kont over de grond, waarom doet hij dit? Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een besmetting van vlooien en/of wormen. Het kan ook zijn dat uw hond last heeft van zijn anaalzakjes.
Schapenvet met zalmolie is goed voor een gezonde huid en glanzende vacht. Dosering: kleine honden/katten 1-2 pompje per dag, middelgrote honden 2-3 pompjes per dag, grote honden 3-4- pompjes per dag.
De huid van je hond houdt zichzelf in topconditie en de vacht van je hond reguleert de temperatuur. Twee keer per jaar, als het warmer of juist kouder wordt, laten veel honden maar ook katten plotseling veel haar los. Deze ruiperiode kan 3 tot 4 weken duren en kan voor veel irritatie bij het dier én het baasje zorgen.