Gezonde honden hebben niet zo snel een jas nodig maar er zijn zeker type honden waarbij je het echt wel moet overwegen, ook in ons Nederlandse klimaat. Jonge puppy's, zij hebben namelijk nog geen volle vacht om zich te beschermen en kunnen hun temperatuur nog niet altijd zelf op peil houden.
Gedraagt hij zich als een koukleum of benadert zijn lichaamstemperatuur de 35°C, dan heeft die een jas nodig.
Wanneer een hond een dunne vacht (geen of weinig ondervacht) heeft, kunnen ze snel afkoelen door de regen. Een optie is dan om je hond een jas aan te doen. Zo blijven ze droog en hoeven ze geen nat en koud lichaam te compenseren.
Heeft jouw hond dus een hondenjas nodig? Onder normale omstandigheden is een jas dus niet nodig. Alleen als je hond onder een van de uitzonderingscategorieën valt, kan het verstandig zijn hem een jas aan te trekken.
De normale temperatuur van honden ligt tussen de 38 en 39 graden. Puppy's hebben een iets hogere temperatuur, tot max 39,5 graden. Als honden het te warm hebben stijgt de lichaamstemperatuur. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is.
Dit doen wij door te zweten. Maar mensen kunnen over hun hele lichaam zweten en honden verdampen vocht alleen via de tong en de slijmvliezen in de mond en de neus. "Daarom kunnen honden veel lastiger hun warmte kwijt en lopen ze een hoger risico op oververhitting."
In het algemeen kan worden gesteld dat honden met een erg korte vacht en zonder genoeg onderwol en te weinig vet op zeer koude dagen extra kleding nodig hebben als ze het koud hebben. Het gaat om rassen zoals doberman, dalmatiërs en windhonden.
Een barrière vormen met azijn
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden.
Op jouw kleren liggen
Het is een teken van loyaliteit: hij wilt niet gescheiden worden van zijn roedel. Jouw geur maakt hem duidelijk dat dit zijn roedel is. Wanneer een hond op je kleding of bed ligt dan is dit dus een teken dat hij van je houdt.
Het verbodsbord voor honden geeft aan dat honden niet mogen verblijven in de zone achter het bord. Dit verbod geldt ook voor aangelijnde honden. Het bord wordt vaak geplaatst bij speeltuinen, zandbakken, speelweiden, kinderboerderijen, dierenparken enz.
Gezonde honden hebben niet zo snel een jas nodig maar er zijn zeker type honden waarbij je het echt wel moet overwegen, ook in ons Nederlandse klimaat. Jonge puppy's, zij hebben namelijk nog geen volle vacht om zich te beschermen en kunnen hun temperatuur nog niet altijd zelf op peil houden.
De temperatuur van de slaapplaats is belangrijk. Honden kunnen het 's nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud 's nachts kunnen krijgen.
De meeste honden kunnen ook goed tegen de kou, al kan dat per ras verschillen. Er zijn ook rassen die van nature moeilijker weerbaar zijn tegen kou. Bij een hond is het daarom belangrijk om in de gaten te houden of hij het koud heeft.
Beperk lichamelijk inspanning van je dier
Als het buiten warm is, wordt mensen vaak aangeraden niet noodzakelijke lichamelijk inspanning, zoals sporten, te beperken. Dit geldt ook voor honden. Laat je hond als het warmer is dan 20 graden Celsius niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen.
De slechtste plek om een hond te aaien is op het hoofd van de hond (helemaal als je de ogen van de hond afsluit en hij/zij niet meer goed kan zien). Een hond kan dit als bedreigend ervaren.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Denk hierbij aan producten zoals energiedrankjes, koffie, thee, frisdrank, chocolade en verschillende soorten snoep. Het beste kan je dus helemaal geen voeding voor menselijke consumptie aan je hond geven.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Kleine honden en kortharige honden (zoals Franse bulldogs en chihuahua's) hebben in de winter warme aankleding nodig, zoals een trui of een jas, omdat zij het sneller koud krijgen.
Waarom hondenschoenen? De reden om hondenschoenen aan te schaffen verschilt per hond. Een van de voornaamste redenen is de bescherming van de poot van de hond tegen: scherpe objecten (glas), kou (sneeuw en ijs) en warmte (heet asfalt). Ook voor medische redenen (schoonhouden van wonden) kan een schoen ideaal zijn.
Te koud water vernauwt de bloedvaten, waardoor honden alleen maar slechter hun warmte kwijt kunnen.
Honden met lange of korte, en witte of zwarte vacht, het maakt geen verschil. Ze liggen al hijgend uitgestrekt in de tuin of op het terras op het heetst van de dag. Eén van de meest aanvaardbare redenen voor dit bizarre gedrag is dat je hond een zonnebad neemt om via de huid zonlicht om te zetten naar Vitamine D.
Smeer de huid in met speciale zonnebrandcrème voor huisdieren. Door uw hond regelmatig te borstelen verwijdert u losse haren en verdunt u de ondervacht. Hierdoor kan de hond zijn lichaamswarmte wat makkelijker kwijt. Sommige honden kunnen baat hebben bij een trimbeurt.