In de meeste gevallen worden locatiegegevens van de GPS-tracker naar een apparaat met internetverbinding verstuurd via het mobiele netwerk (GSM/LTE), radiogolven of een satellietmodem. Als een GPS-tracker locatiegegevens via een mobiel netwerk verstuurt, dan vereist deze mobiele dekking en een simkaart.
Werking van GPS trackers zonder abonnement met auto's
Dit netwerk bepaalt de positie of locatie van de auto. Satellieten die rond de aarde cirkelen maken via microgolf-signalen contact met een apparaat dat GPS ondersteunt: de GPS tracker. Die signalen bevatten informatie over de exacte positie van de GPS tracker.
De Tracker heeft weliswaar geen SIM kaart nodig om een positie en zijn standoord te bepalen, hij heeft hem echter wel nodig om de coödinaten aan iemand op te sturen. In de praktijk gebruikt man hiervoor de klassieke SMS of anders GPRS, een datatransmissie technologie voor mobiel internet.
Simyo biedt in het algemeen de goedkoopste simkaart aan met de laagste kosten voor bellen, sms en data verbruik dus deze zou bij elke GPS tracker en GPRS kunnen. Ook deze kost 0,02 cent per MB en 0,10 voor sms en bellen als dat nodig is.
Bij gps worden er geen gegevens via internet verstuurd. Het gebruik van gps kost op zichzelf dus niets. Maar navigatie-apps die gps gebruiken, kunnen wel extra's aanbieden die via het internet op de telefoon binnenkomen. Denk aan file-informatie.
De M2M simkaart werkt goed in onze gps- tracker.
Gemiddeld over een maand zal de GPS tracker ongeveer tussen de 4-5MB aan data verbruiken.
U kunt de tracker ergens neerleggen of op, onder of tegen metalen oppervlakken plaatsen. De GPS tracker met magneet is zeer krachtig. U hoeft niet bang te zijn dat de tracker loslaat bij drempels of wild rijgedrag.
Een GPS tracker bestaat uit een module die via satellieten informatie kan verzenden. De informatie van de locatie wordt volledig automatisch verstuurd. De verzonden gegevens kunnen elders door een ontvanger worden opgehaald. Voor het bepalen van de juiste positie zijn minimaal vier soorten data nodig.
De mini GPS tracker is hét kleinste volgsysteem dat momenteel op de markt is en makkelijk te gebruiken. Dankzij de meegeleverde magnetische cover kan het volgsysteem eenvoudig worden bevestigd op, onder of tegen metalen oppervlakten. In het waterdicht zakje is dit apparaat bruikbaar tijdens vochtige omstandigheden.
Gps-systemen volgen je naaste via satellieten. Zolang je naaste iets bij zich draagt met gps, kun jij haar overal via internet volgen. Omdat het lokaliseren via satellieten gaat, kun je gps alleen buitenshuis gebruiken. Om haar te volgen heb je dus een smartphone, tablet of pc met internetverbinding nodig.
De series waar de meeste wandelaars naar kijken zijn de Garmin eTrex (Touch), GPSMAP 66 en Oregon series. De Montana is ook een optie, maar veel mensen vinden de Montana vaak wat aan de grote kant voor het lopen, maar kan interessant zijn als je het apparaat voor nog meer toepassingen wilt gebruiken.
Die werken gewoon met elke telefoon, of die nu Android of iOS draait. Deze pionier biedt ook meer keus, bijvoorbeeld een ultradunne tracker die in de portemonnee past. De standaardvariant heet Tile Mate en kost 25 euro, dat is inclusief sleutelgat.
Sinds enkele maanden kun je bij fietsenmakers ook een GPS laten inbouwen van het Nederlandse bedrijf Tracefy. Die tracker kost 179 euro. Daar komt een abonnement voor connectiviteit bij, dus weten waar je fiets is en andere functies zoals ritinformatie, geofence en bewegingsalarm.
Hoe nauwkeurig is GPS in het algemeen? Volgens de Amerikaanse GPS-prestatienorm bieden GPS-signalen een nauwkeurigheid van 7,8 meter (25 ft) met een betrouwbaarheidsniveau van 95% bij de berekening van de afstand tussen satelliet en ontvanger.
Wie alleen GPS gebruikt, gebruikt geen data. Het GPS-systeem op je smartphone werkt dan net als dat van bijvoorbeeld een navigatiesysteem in de auto. Die systemen beschikken niet over 3G, 4G of Wi-Fi en kunnen toch de positie bepalen.
Verbruikt GPS data? GPS verbruikt geen data. Het GPS-systeem in je smartphone is hetzelfde systeem als dat van het gemiddelde navigatietoestel in een auto. Deze navigatietoestellen beschikken niet over telefoon- of datanetwerken en toch kunnen zij jouw positie bepalen.
GPS werkt via satellieten. Jouw telefoon spreekt de satelliet aan, zodat deze jouw locatie kan bepalen en terugsturen. De GPS-ontvanger in de smartphone houdt bij wanneer het signaal is verzonden. De satelliet houdt bij wanneer de vraag is ontvangen.
De data simkaart is inderdaad alleen data (geen nummer) en 'gratis' inbegrepen.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.