Hoe ziet de Citroenboom eruit? De Citrus Limon is een knoestige, groenblijvende boom met kronkelende takken met stekels en die donkergroene, glanzende, ovaalvormige, leerachtige bladeren draagt. De jonge blaadjes hebben een roodachtige tint die al snel groen wordt.
Je citroen mag dus geen doornen hebben - dit is net zo normaal als doornige planten. Met name de edele rassen zijn vaak vrij van doornuitgroei, omdat deze door veredeling is uitgezocht. Veel wilde vormen van de citroen zijn echter stekelig, net als de bittere citroen en bittere sinaasappels (bittere sinaasappels).
Wilde citroen (Poncirus trifolia): deze citrus kan vorst van -20 graden aan. De takken krijgen stekels en groeien snel. De vruchten zijn zuur en bitter. Vaak wordt alleen de schil in recepten gebruikt.
Je kunt een citroenplant ook stekken door een takje schuin af te knippen. Deze zet je dan ook weer in de grond. Het is belangrijk om het blad ongeveer te halveren, zodat de plant niet te veel water verdampt. Het is wel goed om het stekje in een kasje te plaatsen.
Nu vraag je je wellicht af of de vruchten van de citrus die in Nederlandse tuinen groeien eetbaar zijn? Ja, deze kan je zeker consumeren, tenminste als je van zuur en bitter houdt. Door de geringe zonkracht in Nederland is de vrucht niet voldoende gerijpt zodat de smaak altijd bitter zal blijven.
Net als met andere fruitsapjes blijft er in het sap nauwelijks tot niets over van de vitaminen en mineralen en vezels. Wat betreft citroenen blijft er vooral erg veel citroenzuur over wat zeer schadelijk is voor je gebit en maagklachten kunnen geven .
De citroenboom vraagt in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 à 3 keer per week een scheut water is dan ook niet overbodig. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen, vóórdat de volgende scheut water wordt gegeven.
De Citrusboom kan in de zomer buiten worden neergezet, wel raden we aan om de plant in de winter binnen te plaatsen. De citrusboom kan namelijk geen vorst verdragen. Zorg wel dat de overgang van temperatuur niet te groot is, omdat de plant dit namelijk niet gewend is.
Citroenen rijpen geleidelijk aan en bereiken hun zoetzuurheid in ongeveer 9 – 15 maanden. Als de Citroenen eenmaal volwassen zijn, kunnen ze een paar weken aan de boom blijven hangen, maar ze rijpen niet verder.
Als volgroeide plant: de plant kan tot 350 cm hoog worden. Stamomvang: 18-20 cm.
Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 10 gram pure stikstof. FOSFOR - Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
U mag gerust uw citroenboom buiten laten staan, maar zorg voor aangepaste bescherming. Voor elke plant hebben wij op onze website de nodige verzorging vermeld. U vindt hoeveel water ze moeten krijgen, wanneer ze moeten bemest worden en ook wat u precies moet doen in de winter.
De Citroenboom moet je in het Nederlandse klimaat wel in een pot of plantenbak plaatsen. Citroenbomen zijn namelijk erg gevoelig voor vorst en overwinteren graag in een beschutte en warmere omgeving. Met de juiste bescherming in de winter kan je in het voorjaar genieten van de heerlijk geurende bloesem.
De Citroenboom bloeit het hele jaar, de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er gelijktijdig bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde plant. De bloesem van de Citroenboom is wit en geeft een intens zoete geur af.
Citroenen hebben ongeveer twee jaar nodig om door te groeien en dan veranderen ze vanzelf van groen naar geel.
De winterhardheid van een citrusboom wordt voor een groot deel bepaald door de soort. De winterhardste citrussoort is de wilde citroen (Citrus trifoliata of Poncirus trifoliata). Deze citrusbomen kunnen temperaturen tot ongeveer -30 graden Celsius overleven. Zelfs zaailingen van de wilde citroen kunnen vorst verdragen.
Wanneer de bodem veel zout of klei bevat, dan wordt de groei van de wortels van een citrusboom aanzienlijk geremd. Fijn zand, zoals zilverzand, is een goede keuze voor je eigen gemaakte citruspotgrond. Dit zand is grof genoeg om water door te laten, maar fijn genoeg om de wortels van voldoende stevigheid te voorzien.
Een hoekje in de huiskamer of voor het raam van uw keuken zijn al voldoende om een citroenboom binnen te laten groeien. Een citroenplant voor binnen kan ook in de badkamer of de slaapkamer geplaatst worden.
In het voorjaar kunnen de citrusplanten worden gesnoeid. Snoei ze net als appel- en perenbomen: eerst de rechtopstaande takken, dan de zijtakken (houd vijf tot zes ogen over). Snoei ook de takken weg waar het blad naar beneden groeit. Zorg voor een open boomvorm: de takken die naar binnen groeien, mogen ook weg.
Zodra de nachtvorst verdwenen is, kan een citroenboompje buiten staan, liefst op een zonnig plekje zonder tocht en wind en met zijn voetjes in een voedselrijke en vochtige grond.
Een citrusplant snoei je in het voorjaar (maart, april, voordat hij naar buiten gaat). Snoei de naar binnen gerichte takken weg. Zo zorg je voor een open kroon, en kan de zon erin schijnen.
In een terracottapot kan de boom 2 tot 3 meter hoog worden. In een Mediterraans klimaat kunnen ze in de vaste grond tot 6 meter hoog worden. Ze zijn langlevend, er zijn namelijk exemplaren van vele honderden jaren oud.
De citroenboom vraag in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 à 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen, vóórdat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt.
Geef de planten, als ze eenmaal buiten staan, organische mest met relatief hoog stikstofgehalte bijvoorbeeld NPK 10-4-6. Een enkele keer tussendoor eventueel Peters mest NPK 20-20-20.